”En sådan korkad presskonferens”

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Alla som varit på en presskonferens i Sverige vet att frågorna aldrig kommer under själva konferensen utan efteråt. Alla journalister vill ha sina egna svar på sina egna frågor; sådan är lagen.
Erfarna från hundratals möten med journalister försökte ändå Nicklas Lidström, Mats Sundin och Peter Forsberg skapa viss behållning vid pressknferensen. Men varför blir sådana här träffar så fjantiga med podie och en skara journalister uppradade. Foto: Foto: Anders Wiklund, Scanpix

 

Men den lagen kände tydligen inte Hockeyförbundet till när man i veckan ordnade en presskonferens för att presentera att hockeyhjältarna Mats Sundin, Niclas Lidström och Peter Forsberg skulle bli VM-ambassadörer.

Dessa tre herrar, som man numera får kalla dem, satt snällt vid podiet och väntade när konferensen skulle börja. Men meddelandet från den pressansvariga att de tre skulle lämna direkt efter konferensen var inte så smart med tanke på den svenska traditionen att ställa frågor efteråt.

Personerna lockade, inte VM

Hur skulle alla hinna ställa sina frågor, och vem var egentligen intresserad av hockey-VM nu, när det går i maj? Det var ju personerna som var intressanta och då måste man få ställa sina egna frågor, efteråt.

Hur det gick? Kaos är svaret. Och det känns så meningslöst att det ska behöva bli kaos, när alla vet att man inte kan göra på det sättet. Ja, kanske utom den som nu var ansvarig för presskonferensen.

Jag vet inte om det var Hockeyförbundet eller internationella förbundet eller någon annan; oproffsigt var det.

Man skulle kunna säga snudd på korkat.

Varför så taffligt?

Det finns ju gott om proffs på detta med presskonferensers dramaturgiska upplägg, och även hockeyherrarna är ju proffs på detta; att svara på frågor från journalister.

Så varför så taffligt?

Kanske av samma anledning som Idrottsgalan blir så pinsam så man bara dör när människor som inte kan sport, men ska vara ”roliga” kallar Foppa för Patrik. Men skulle man kalla statsministern för Felix, skulle det bli ett sabla liv.

Cecilia Giertta

Hon är är ny krönikör hos Idrottens Affärer. Med ett förflutet bl a som både sportjournalist och ekonomijournalist på Dagens Nyheter har hon en stor erfarenhet av ämnet.

Benke S (inte verifierad)

lör, 2013-01-19 18:20

1. Korkad Presskonferens

Ishockeyförbundets presskonferens var inte särskilt olik alla andra presskonferenser. Man tar dit en eller flera huvudpersoner såsom tränare, matchavgörande spelare etc. De får ge kommentarer ur sitt perspektiv, vilket kan vara väl så intressant. Att man sedan generellt som journalist söker upp sina "egna" idrottsmän/kvinnor i arrangemanget för att ställa frågorna och få svar är ju brukligt. Processen går ju även att ordna i två steg- om man bara har tid tillräckligt. Dina krav att alla journalister som vill ställa sina frågor skall ställa upp i kö för att få göra det håller inte tidsmässigt. Spelare/ledare skall inte behöva känna sitt ansvar att ställa upp långa stunder för att förklara sig, annat än om man befinner sig i omklädningsrum eller intervjuzoner. Samordning för flera journalister som söker olika svar kan med fördel ske med hjälp av bl.a. bandspelare i en tidsknapp situation. Idrottarna är inte journalisternas egendom. Detta är min kommentar i ämnet presskonferenser.

Niclas (inte verifierad)

tis, 2013-02-05 16:42

2. Pressträff med bra upplägg

Pressträffen med de tre hockeylegenderna blev en välbesökt sådan. Som ansvarig för just denna pressträff så valde jag att avsluta den officiella delen tidigt för att alla skulle få sin pratstund med Lidström, Forsberg och Sundin. Tanken var att vi skulle köra en kort pressträff från podiet och sedan låta media få enskilda intervjuer med VM-ambassadörerna. Jag visste att de tre var tvungen att åka en viss tid och nu fick alla journalister möjlighet att intervjua var och en. Jag tror att alla på plats var nöjda med upplägget och den respons vi fick i media dagen efter var mycket bra. Så jag förstår inte kritiken! Hälsningar Niclas Lidström, pressansvarig för VM-organisationen i Stockholm
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.