Nilla Fischer var majestätisk

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottsgalor är alltid förbryllande.

När man, som jag, varit där en massa gånger har man möjligen en förlåtande attityd. På plats och med lite vin i västen är det en hyggligt, mysig personalfest, men som rak och pliktskyldigt granskad underhållning på bästa sändningstid får den inga höga betyg.

Dessutom; varför skall landslaget och damerna ha en gala för sig, Allsvenskan en alldeles egen om en vecka. Obegripligt!

Slå ihop påsarna till en!

Nilla Fischer, fotbollsspelare, Sverige, vinnare av Diamantbollen. Foto: Lasse Allard, TT

För nog är det lite komiskt. Allsvenskan är grundbulten i hela verksamheten. Den står i fokus hela året, den är loket som drar hela ruljansen och mest folk, får massiv publicitet, engagerar flest; den lämnas därhän. Eller rättare sagt till C More, kanalen med de allsvenska TV-rättigheterna, som om en vecka har någon sorts egen hyllning av de bästa i den inhemska herrfotbollen. Där har dessutom valda delar av den svenska sportjournalistkåren satt sig som gisslan i juryerna, oförmögna att granska och kritisera valen.

Isaksson glömdes

Jag har absolut ingenting emot att ojämlikheten har suddats ut på den riktiga Fotbollsgalan, hyllningen var fin till Lotta Schelin och Nilla Fischer var majestätiskt värdig när hon gick upp till kamp för alla tjejerna och för allas lika värde. Men det blev ändå herrlandslaget och damfotbollen som delade på gracerna.

AIK fick visa upp sig lite i förbigående. Den allsvenske skyttekungen nämndes inte ens. Och en av Sveriges främsta målvakter genom tiderna, Andreas Isaksson, som nu slutar efter en lång och stor karriär, valde att inte ens gå till Globen, medveten om att han inte utgjorde någon programpunkt för kvällen. Förra året, när Kim Källström, Andreas Isaksson och Zlatan Ibrahimovic bestämt sig för att sluta i landslaget fanns de på scenen, som dock helt överlämnades åt Zlatan medan Kim och Andreas fick gå ut bakvägen med en blomsterkvast i näven. Helt i skuggan. Och nu glömde man ”Isak”. Igen. 

En levande staty

Nu utnämndes Zlatan till bäste forward fast han inte har ett dugg med svensk fotboll att göra längre. Han hade dessutom den dåliga smaken att ta åt sig äran - nej, inte med glimten i ögat, det var andra gången jag hörde honom säga det - till att det var fullsatt i Globen. Publiken hade inte kommit om inte han varit där. Det börjar bli minst sagt pinsamt och tröttsamt. Han delade dessutom ut ett pris på en miljon kronor (det gick till Grunden Bois, en klubb som gör storverk med funktionsnedsatta) - inte ur egen ficka förstås utan ur Volvos.

Malmö stad har i dagarna beslutat att upplåta plats för den gigantiska staty av Zlatan som nu står klar. Han är absolut värd att stå staty. Den dagen han inte står på egna ben. Statyer över levande människor är både ovanligt och - lite osmakligt. 

Allsvenskan i skymundan

Det är som sagt märkligt, att när Svenska Fotbollförbundet drar ihop en galafest efter fotbollsåret så lämnar man den starkaste institutionen, den nationellt - och numera inkluderas ju hela Sverige också i fotbollens karta - viktigaste och totalt dominerande institutionen utanför. Märkligt. Räcker det inte med alla andra eftergifter åt TV-kanalerna? 

Allsvenskan är större och starkare än någonsin, den förtjänar att hyllas på den finaste scenen som alla kan beskåda.  Allt behöver inte visas i direktsänd TV. Gör ett sevärt program kring det största och viktigaste, låt övriga utdelningar passera revy i ett collage, och se till att gräddan av underhållnings-Sverige också engageras och ger fart och ger stil åt evenemanget. Frånsett Henrik Schyfferts drift med valda delar av landslaget vid en fiktiv reklaminspelning var det tunt med underhållningen. 

Guldbollen - för tidigt?

Victor Nilsson-Lindelöf - den senaste i raden av Guldbollsvinnare.

Har sett hans senaste framträdande i Manchester United och han har verkligen tagit steg och periodvis ser han ut som dirigenten därbak i José Mourinhos lag. Han var stark under VM, han har haft den press på sig som alla vet hur tung den kan vara för den som kommer utifrån och skall ta en plats i en engelsk backlinje. Han har klarat det och han kommer att växa.

 Jag tycker dock han fick priset lite för tidigt. Han har ännu inte nått den dominerande nivån där f d mittbackar och guldbollvinnare som Julle Gustafsson, Orvar Bergmark, Björn Nordqvist, Glenn Hysén, Patrik Andersson och Olof Mellberg befann sig när de belönades. I min värld höll jag Viktor som trea i årets omröstning, efter Robin Olsen och Andreas Granqvist.

Men just detta urval är ju det riktigt trevliga. När alla tyckte att det bredde ut sig en öken efter Zlatans utträde ur svensk fotboll, så fanns alltså tre så starka kandidater att välja på och valet av Viktor går absolut att motivera. Han gjorde en strålande VM-turnering och spelar i det högst rankade klubblaget av alla svenskar. Möjligen kan Emil Forsbergs Leipzig (just nu trea i Bundesliga) konkurrera och Forsberg hade ju, med en normal och skadefri säsong, också varit en av konkurrenterna.

Att Nilla Fischer efter lång och trogen tjänst äntligen skulle få Diamantbollen var snarast en formsak.

- - -

PS. Någon omotiverad snurregubbe dyker alltid upp i en idrottsgala. Nu var det en uppenbarligen kaffesugen galning i träningsoverall, upptäckt på ett supporterklipp från ett VM-reportage i somras, som fick låna rampljuset en stund och jag begrep aldrig varför. Klippet, om det var spontant, var dock kul.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.