FC Köpenhamn gör strålande affärer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 

När FC Köpenhamn ikväll tar emot Manchester United i Champions League gör man det som favoriter. I alla fall om man skall tro de gamla landslegendarerna Preben Elkjær och Michael Laudrup. Elkjær var allt annat än imponerad av Manchester United i den första matchen på Old Trafford, som slutade 1-0. Det var inte bara det att Jordan Larsson brände en straff i slutet, utan Köpenhamn hade flera chanser att göra mål. Laudrup har sagt att Manchester United inte är i närheten av där de skall vara och att det kan vara bästa tidpunkten på 10, 20 eller 30 år för FCK att vinna. 

Lugnet före stormen i Parken i Köpenhamn. men i kväll när manchester United kommer på besök, då blir det fullsatt.

I årets Champions League har klubben bara en poäng på tre matcher, men det kunde varit fem. I första matchen mot Galatasaray i Istanbul ledde FCK med 2-0 när högerbacken Elias Jelert ödesdigert blev utvisad. Galatasaray kunde med två mål i slutminuterna kvittera. Nu går klubben för revansch mot Manchester United och för fortsatt spel i Europa efter årsskiftet, åtminstone i Europa League såsom grupptrea.

Tre svenskar kan mycket väl figurera som matchvinnare när slutsignalen går. Victor Claesson har gjort 22 mål för klubben på 74 matcher, Jordan Larsson 11 mål på 41 matcher och Roony Bardghji 14 mål på 64 matcher. Av dessa har Claesson och Larsson gjort 3 mål vardera i Champions League. Alla tre lär knappast få starta, men alla kan få speltid. Lagkapten Victor Claesson har svarat för fina insatser hela året och är den mest sannolike startspelaren. 

Jordan Larsson kom på lån från Schalke 04 i januari och belönades i juni med ett fyraårskontrakt. Han är också en trolig startspelare. Att Mohamed Elyounoussi är skadad skulle möjligtvis kunna öppna upp för Roony Bardghji.

Fostrad i Malmö FF

Den unge skåningen, fostrad i Malmö FF,  blev historisk när han i november 2021, som 16 år och 6 dagar, blev den yngste spelaren någonsin i den danska högstaligan och veckan efter den yngste målgöraren. Efter ett knaggligt 2022 har han i år blommat ut till skyttekung. 

Förväntningarna börjar åter stiga på som snart fyller 18. 

När Tipsbladet nyligen skrev om vilka av ligans yngsta spelare som kan stå för ett genombrott hamnade Bardghji överst. Det sägs att han följs av stora klubbar som Chelsea och att FC Köpenhamn gärna vill förlänga hans kontrakt som löper till slutet av 2025. 

Ett segermål av Claesson och Larsson skulle få ett fullsatt Parken att explodera av glädje. Skulle Bardghji avgöra vore det större än så. Då stiger också prislappen på honom. Han betraktas som en juvel och värderas av Transfermarkt till 4 miljoner euro, men Discoverys fotbollsexpert Thomas Gravesen menar att värdet kan stiga till 10-14 miljoner euro om han skulle göra mål i Champions League. 31-årige Victor Claesson, värderas för övrigt till 6 miljoner euro och Jordan Larsson, 26 år, till 3 miljoner euro. 

Parken då? Den är fullsatt. Från att ha haft 700 000-760 000 gäster föregående år steg besökstalet redan i oktober till över en miljon i år. Då är inte kvällens stormöte inräknat och inte heller kommande ligamatcher och landskampen Danmark-Slovenien som är utsåld. Siffrorna inkluderar förutom fotboll även konserter och andra evenemang. 

Ett bolag i medvind

Aktiebolaget Parken Sport & Entertainment A/S (PSE) som äger fastighetsbolaget som driver arenan Parken, Lalandia med nöjesparker i Rødby, Billund och Søndervig samt FC Köpenhamn förväntar en omsättning på 1,50-1,55 miljarder DKK (2,30-2,45 miljarder SEK) och en vinst på 350-375 miljoner DKK (550-590 miljoner SEK) för 2023. 

Fotbollsklubben FC Köpenhamn har bidragit genom att som första danska klubb kvalificera sig för Champions League för andra året i rad. Det gör att bolaget PSE står ekonomiskt starkare än på länge. Aktiekursen har i år stigit med 70 procent till 127 danska kronor, den högsta nivån sedan 2010. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.