Visdomsord från nya RF-basen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Den 23 januari fick Sveriges i särklass största och mest levande folkrörelse en ny ordförande.
Anna Iwarsson valdes enhälligt, sedan Karl-Erik Nilsson hade tvingats avgå. Trist på många sätt, att Karl-Erik aldrig fick komma in i jobbet. Men det är en tröst att den genuine idrottsledaren efterträds av en annan med en imponerande meritlista.  
Nu finns det uträkningar som visar att ungdomar och pensionärer är de stora förlorarna i dagens välfärdssamhälle

 

Hemkommen efter en utlandsresa under RF-stämman har jag förgäves letat i tidningar efter kommentarer om den nya ordförandens ”installationstal”. Men det verkar ha förbigåtts med tystnad. Det är synd. Det var ett fint tal med inspirerande exempel från idrottens vardag. Och vad en RF-ordförande säger och gör är viktigt för hela landet.

ger tillbaka tio gånger statsstödet!

Det viktigaste budskapet till de politiska församlingarna var att ”vi bedriver inte idrott i alla dess former för att göra samhället bättre. Nej vi håller på för att idrottandet har ett egenvärde.” Samtidigt berättade hon, att ”om idrottsledarnas insatser skulle avlönas som en fritidsledare skulle det kosta 20 miljarder per år.” Det kan jämföras med det statliga stödet till idrotten på ca 2 miljarder per år. Idrottens ideella ledare ger tillbaka tio gånger statsstödet!
”Det statliga stödet till idrotten måste höjas”, sa Anna Iwarsson. 
Så sant. Där har tidigare riksidrottsstyrelser, där Anna själv har varit med, misslyckats rejält. 2008 var det statliga stödet till idrotten (inkl. SISU) 1 982 miljoner. Och det senaste beskedet från regeringen, i stället för kraftigt höjt stöd, var att ett s.k. fritidskort skulle införas för att göra det möjligt för barn och unga att delta i fritidsaktiviteter, utan att hushållsekonomin skulle drabbas så hårt. En god ambition. Men det får aldrig bli ett alternativ till statens grundstöd, som bl.a. fördelas till de alltmer ekonomiskt utsatta specialförbunden.
Stödet till elitidrotten hade också en stor plats i talet. 

Så behandlas förebilderna

Nästan var femte olympier lever under existensminimum, ingen sjukpenninggrundande inkomst, inga pensionspoäng. ”Det är inte värdigt ett välfärdssamhälle som Sverige att våra förebilder som ger stolthet, glädje och underhållning till så många inte kan betala hyra och mat utan att föräldrarna hjälper till. Det här måste det bli en ändring på”, sa den nyvalda RS-ordföranden.
En kraftfull satsning på att kombinera elitidrott med högskole- och universitetsstudier står också på önskelistan liksom att väcka de gamla idrottsplutonerna till liv. ”Det skulle vara vinn-vinn för både idrottsrörelsen och försvaret”, som Anna Iwarsson uttryckte det.
Elitidrotten behöver mer resurser än idag. ”100 miljoner från staten och 100 miljoner från näringslivet är det minsta”, var en modig formulering i en tid, när statens resurser i allt större utsträckning har skickats i väg till politiskt konstruerade idrottsprojekt. 
Det viktigaste budskapet till de politiska företrädarna var att ”vi måste få till en rejäl satsning på idrottsanläggningar och idrottsmiljöer. Vi vet att var fjärde förening inte kan ta emot alla som vill idrotta på grund av brist på plats”, sa Anna, och efterlyste en statlig anläggningsfond, gärna med den danska fonden som förebild.
Om detta har det nu blivit en politisk träta. 

Vem får pengarna?

Under 2023 fanns 50 miljoner kronor avsatta för att ta fram nödvändig infrastruktur för införandet av ett fritidskort till barn och unga, skriver regeringen i ett meddelande.
Under 2024 beräknas 731 miljoner kronor avsättas för att införa reformen med fritidskort. Och från och med 2025 beräknas årligen 792 miljoner kronor reserveras för samma ändamål.
Men ingen vet ännu hur det är tänkt att fungera. Vem ska få pengarna? Familjerna? Föreningarna? 
Socialdemokraterna föreslår nu att medlen  för 2024 till regeringens satsning på ett fritidskort i stället nyttjas till en satsning på idrottsanläggningar och idrottsplatser. 
Införandet av fritidskortet var planerat till början av 2024 men har skjutits fram till 2025. Socialdemokraternas företrädare pekade under pressträffen på de stora behov som idrottsrörelsen under lång tid har uppmärksammat, att det krävs mer plats för idrott.
Den som delar 731 miljoner med antalet kommuner (290) ser, att det blir 2, 5 miljoner till varje kommun. En sådan fjärt i universum löser inte idrottens anläggningsproblem. Men möjligen kan det kallas en god början, som då urholkar grundstödet till RF och till förbunden.
Här har Anna, och hela Riksidrottsstyrelsen, ett stort jobb att göra.
Tillbaka till inledningen.
Riksidrotten har fått en ordförande som har idrotten i blodet och som har stora förutsättningar att återigen samla landets största folkrörelse omkring gemensamma mål.
Hennes erfarenhet som förbundsordförande i Gymnastikförbundet och som styrelseledamot i Stockholms Idrottsförbund (RF-SISU Stockholm som det kallas nuförtiden) ger henne extra goda möjligheter att bl.a. tvätta bort centraliserings- och myndighetsstämpeln från RF. 
”Mitt löfte till er är att hålla ihop idrottsrörelsen. RF och SISU ska vara ett stöd till er och föreningarna på det sätt som ni önskar,” sa den nyvalda ordföranden.
Ljuv musik för den som är övertygad om att idrottsrörelsens styrka är bredden, det lokala engagemanget och egenvärdet som ger mervärden för samhället.

Lars Liljegren

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.