"Inget blir över till breddföreningarna"

”Idrotten är den stora förloraren i spelkriget” Det säger Kennet Arnström utan att tveka. Han utmanar regelverket och presenterar ett nytt spel, men Lotteriinspektionen har efter snart nio månader ännu inte gett svar.
Breddföreningarna får allt större problem att finansiera sin verksamhet. Därför skapade Kennet Arnström ett eget spel. Foto: TT

 

När han ännu en gång fick uppgiften att sälja strumpor för att öka intäkterna i sin förening och det slutade med att han själv fick köpa dem fick han också nog. Han konstruerade ett eget spel.

- Efter 13 000 utvecklingstimmar lämnade vi in en ansökan till Lotteriinspektionen den 20 februari men dom har fortfarande inte tagit beslut, säger Kennet Arnström.

Media utnyttjas

Han tycker att det råder en mycket paradoxal situation:

- Idag översköljs vi av reklam från spelbolag som i grunden använder just idrotten för att sälja sina produkter. Men intäkterna går oavkortat till mediaföretagen.

Han pekar på tre faktorer:

• Utländska spelbolag investerar över 2 miljarder i marknadsföring i Sverige utan att idrottsrörelsen får del av investeringar eller vinster på grund av det så kallade Främjandeförbudet. 

• Svenska Spels överskott går till statskassan. Lotteriinspektionen säger nej till enskilda föreningar att sälja lotter digitalt vilket tvingar föreningar att fortsätta sälja ’ringlotter' för småslantar.

• ”Tillstånd att anordna ett egentligt lotteri får lämnas till en ideell förening och som enligt sina stadgar har till huvudsakligt syfte att främja ett allmännyttigt ändamål inom landet”. (Utdrag från Lotterilagen). 

Tillsynsmyndigheterna hänger inte med

Kennet Arnström fortsätter:

- Det är ett stort misslyckande att idrotten inte får del av spelintäkterna såsom svensk lag har som ambition.  Milt uttryckt har myndigheter kunnat upprätthålla en sund och säker spelmarknad.

Han är stark kritisk till regelverket.

- Hur kan alla dessa spelbolag få slå mynt av idrotten utan att breddidrotten får del av vinster och intäkter?, frågar Kennet Arnström och svarar själv:

- Jo, digitaliseringen har skapat nya strukturer där tillsynsmyndigheterna inte har hängt med och inte heller idrotten.

Han tog beslutet att själv investera i en ny digital spelprodukt.

- Men jag förstod inte vilken kraft dessa strukturer skapat. Men när man väl valt en väg framåt, måste man genomföra och stå för sin idé. 

Lotteriinspektinonen ger inte svar

Han utvecklade ett digitalt 50/50-lotteri där varje förening kan lägga upp sitt eget spel för sina fans och medlemmar. 

Han ser det som enda vägen att skapa förutsättningar för att ta tillbaka initiativet. 

- Produkten är komplex men ändå extremt enkel. Förening och vinnare delar på potten sedan kostnaderna om cirka 15 procent är borträknade.

Den 13 februari lämnades en ansökan till Lotteriinspektinonen. Än i dag saknas ett beslut, men Kennet Arnström förstår att att det finns en stark invändning mot att en enskild förening skall kunna sälja lotter digitalt.

- Detta skall endast nationella intresseorganisationer ha rätt till. En synnerligen märklig praxis.

- Nu förstår jag hur det fungerar. Svenska Spel har avtal om exklusivitet med samtliga större nationella förbund och har skapat en inlåsning där en statlig myndighet säger nej till lokala föreningar samtidigt som ett statligt företag ”äger” förbunden. 

"Kan inte vara tyst längre"

Han menar att föreningarna är fast i en struktur som gör dem till förlorare.

- Nu kan jag inte vara tyst längre.

- Idrotten kan inte förhålla sig passiv och snart stå där och undra vad som egentligen gick fel och vart intäkterna tog vägen.

Kennet Arnström hävdar bestämt:

- Lotteriinspektionen är starkt negativ till utländska spelbolag men är inte mottaglig för svenska nya initiativ utan hänvisar till nuvarande lagstiftning men jag ifrågasätter starkt deras tillämpning.

- Samtidigt har Svenska Spel exklusivitet på samtliga nationella förbund med dignitet. Det får till konsekvens att exempelvis Lidingö FK, en av landets största fotbollsföreningar, får drygt 5 000 kr per år i bidrag från Svenska Spel. Det är allt och det är negligerbara intäkter.

Breddföreningarna förlorarna

- Och utländska spelbolag får inte sponsra idrottsrörelsen beroende på det s.k. Främjandeförbudet. Därifrån kommer inte heller några pengar till breddföreningarna.

- Så var ska de få hämta pengar? Om de inte ens får ha egna spel.

Historiskt har idrotten haft stora intäkter från spel och lotterier och enligt RF kommer 7 procent av intäkterna från spel och lotterier.

- Det är den lägsta siffran på många år. Om utvecklingen fortsätter riskerar idrotten att förlora hela intäkten. 

- Hur många inser det hotet?, frågar Kennet Arnström.

Thomas Ejderhov

Fakta

Hur ser marknadsföringen ut?

2013 spenderade spelbolagen på den svenska spelmarknaden drygt 3,6 miljarder kronor på marknadsföring. Svenska Spel stod för 17 procent av den totala spelmarknadens medieinvestering. De utländska aktörerna för 72 procent. Postkodlotteriet för 3 procent. ATG för 5 procent, Folkspel för 2 procent och övriga för 2 procent.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.