Affärer

Plötsligt har Djurgården 261 miljoner

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

 

Nytt kontrakt men 10 miljoner fattas i Blåvitt

2023 var ett extremt jobbigt år, av sportsliga skäl, för alla anhängare till IFK Göteborg. Slutligen Säkrades allsvensk värdighet. Men 2024 kan bli lika ansträngande – av ekonomiska skäl.
När bokslutet presenterades på måndagen framkom ett minus på 10 miljoner.

– Hamnar man på 13:e plats i tabellen så är det inget klang- och jubelår i ekonomiskt avseenden. Det hänger ihop, förstås.. Det blir inga katastrofsiffror,, men ekonomin har tagit en del, säger  en uppriktig IFK-ordföranden,  Richard Berkling, i GP.

Jättevinst för Häcken efter rekordår

Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.

 

Mindre likviditet, men 284 miljoner kvar

Hugo Larsson räddade MFF från ekonomisk förlust. Malmö FF: s ordförande, Anders Pålsson, går nu ut och öppet medger:

– Tack vare försäljningen av Hugo Larsson gick ekonomin ihop även 2023 och vi fick ett plus på 1 miljon kr. Det egna kapitalet är oförändrat, men samtidigt har likviditeten minskat.

– Det är varken oroande eller överraskande. Vi har fortsatt att investera i både spelare och anläggning, utan Uefaintäkter, men det är klart att vi inte kan göra det för evigt, säger Pålsson i Sydsvenska Dagbladet. 

 

– Det kan man göra ett eller möjligen två år, säger han öppenhjärtligt.

 

Han betonar det an kallaer det han kallar basverksamheten för 2023, där såväl souvenir- som sponsorförsäljningen har förbättrats avsevärt

 

MFF inledde 2022 med en likviditet om 408,9 miljoner men som ett år senare hade sjunkit till 392 miljoner och i nuläget är likviditeten 284 miljoner.

– Vi har kunnat fortsätta våra satsningar tack vare att vi har ett stort ekonomiskt utrymme, säger Anders Pålsson och tillägger:

44 miljoner i minus för AIK Fotboll

AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

 

"En uppgörelse alla är nöjda med"

- Vi har nu suttit ned och kommit fram till en lösning som alla känner sig nöjda med.

I ett gemensamt uttalande på Örebro Hockeys hemsida meddelar spelare och klubbledning  att striden om pensionsavsättningar, och som var på väg landa i Arbetsdomstolen, har lösts.

De två parterna, fackförbundet Unionen som företrätt åtta Örebro-spelare samt Arbetsgivaralliansen, som förhandlat för SHL-organisationen, har mötts i en förlikning. Vad den innebär har inte kommunicerats.

300 00 krav i krav för var och en

Åtta spelare i Örebro hade totalt 1,8 miljoner kronor i ekonomiskt krav på Örebro,  prestigevärvningen Mattias Bromés krav  var högst eller drygt 900 000 kronor. Var och en yrkade också 30 000 kronor i skadestånd.

Inledningsvis var Örebros vd. Mikael Johansson helt oförstående till spelarkravet.

Klubbar osams med egna spelare

Den pågående tvisten om ishockeyspelares pensionsavsättningar omfattar inte bara SHL-laget Örebro. Idrottens Affärer kan avslöja att även Leksand och Timrå motsätter sig träffat avtal avseende löneväxling och uteblivna pensionspremier.

I Örebro har åtta SHL-spelare bland dem prestigevärvningen, Mattias Bromé, begärt förhandlingar i Arbetsdomstolen sedan förhandlingar på klubbnivå avbrutits. Totalt kräver spelarna 1,8 miljoner kronor, varav Bromés del är 908 600 kronor plus 30 000 kronor i skadestånd.

Fackförbundet Unionen företräder spelarna, via hängavtal med SICO, spelarnas intresseorganisation. Motpart är Arbetsgivaralliansen. Unionen kräver för sin del 100 000 kronor i skadestånd samt ersättning för advokatkostnader

Skilda uppfattningar

Vad tvisten handlar om är när en ny bestämmelse ska börja gälla Här går meningarna isär. Örebro, genom klubbdirektör Mikael Johansson, hävdar stöd av Arbetsgivaralliansen.

-Att vi skulle gå emot deras uppfattning och betala ut pengar, tror jag skulle upplevas som jättekonstigt, säger han till Nerikes Allehanda, NA.

Och mitt i krisen har de en viktig match

En tvist om pensionsavsättningar, som inte kunnat lösas genom förhandling, ska nu upp i Arbetsdomstolen i Stockholm. Åtta spelare i kris laget Örebro Hockey, väljer nu att stämma den egna klubben.

 Det totala beloppet är 1,8 miljoner kronor och största fordran har stjärnspelaren Mattias Bromé som kräver 906 600 kronor plus 30 000 kronor i skadestånd.

En tvist om pensionsavsättningar, som inte kunnat lösas genom förhandling, ska nu upp i Arbetsdomstolen i Stockholm. Åtta spelare i kris laget Örebro Hockey, väljer nu att stämma den egna klubben.

 Det totala beloppet är 1,8 miljoner kronor och största fordran har stjärnspelaren Mattias Bromé som kräver 906 600 kronor plus 30 000 kronor i skadestånd.

Bandyn antar kommersiellt fokus

Organisationen runt Elitserien växer. På Föreningen Svensk Elitbandys årsmöte i somras fattade medlemsföreningarna beslut om att ge styrelsen uppdraget att rekrytera en resurs för att på heltid arbeta med affärsutveckling. Nu blir det verkligt.
Efter en sex månader lång rekryteringsprocess står det nu klart att Thomas Mårtens, 43, tillträder tjänsten som affärsutvecklare för Svensk Elitbandy.
Thomas Mårtens är inget okänt namn inom bandyn då han tidigare var marknadschef i Edsbyns IF, men närmast kommer han från en tjänst som konsultchef på Clockwork Bemanning & Rekrytering.
– Det här är något som vi har pratat om i många år och det har funnits många olika scenarier. Vi vill givetvis se en tillväxt inom Svensk Elitbandy och för att kunna skapa det behöver vi ha någon som kan lägga tid och fokus på att jobba med framtiden, säger Christian Ehn, ordförande i FSE.
LigachefenPer Selin har slitit med många frågor.

Hockeysajt med liten personal och stora idéer

Sportnyhet AB, ett företag med endast tre anställda från Nyköping, har skrivit en David mot Goliat-historia i den svenska medievärlden. Med sin sajt VMhockey.se har företaget inte bara blivit det mest framträdande mediet i Södermanland, utan också klättrat till topp 6 bland medier och till en tredjeplats bland sportsajter i Sverige, baserat på sökmotortrafik i december enligt Ahrefs. 

Sportnyhet Sverige har, genom enmålmedveten satsning på SEO och digital marknadsföring, uppnått det som få småföretag inom mediebranschen lyckas med:, nämligen att utmana och konkurrera med de etablerade mediejättarna. Med en portfölj av sajter inklusive Handbolls-EM.se, Handbolls-VM.nu, EM-fotboll.se, och VM-fotboll.se, har de lockat läsare över hela Sverige.

tufft, 70 får går efter missad betalning

Sports Illustrated har publicerats i 70 år. Men nu är det slut. Tidningen upphör att finnas trots 23 miljoner läsare varje vecka. 

Det är ytterligare en bekräftelse på de tuffa villkoren som gäller i USA.Bolaget som äger tidningens publiceringsrättigheter missade en inbetalning, värd motsvarande 29 miljoner kronor, till ägaren, företagsjätten Authentic där ledningen agerade direk: Vi lägger ned tidningen kom det i ett meddelande via mail.:

”Som en följd av detta avtalsbrott kommer vi entlediga den personal som jobbar med Sports Illustrated”.

Därmed tappar 80 anställda sina jobb.l

Tidningen  har över tre miljoner prenumeranter och läses av 23 miljoner varje vecka.

Han vill utveckla sponsorarbetet

Elitfotbollens facit förr 2023 är klart.  Det är lika med starten för företaget MarknadsTaktik som har skickat brev till landets alla elitklubbar i syfte att väcka till eftertanke när det gäller sponsring och beteende. 

 - Nu inleds även arbetet hos klubbarna  med målet att uppnå och helst överträffa fjolårets sponsorintäkter, betonar Thomas Kalmér, drivande och ägare till företaget.

- Syftet med brevet är att väcka till eftertanke då det gäller att kunna attrahera nya och befintliga partners på kort och lång sikt. 

- Huvudfrågan som styr ett eventuellt kommande samarbete med föreningar är : ”Hur effektiviserar vi vår produkt på bästa sätt för att göra alla parter nöjda samtidigt som vi ökar våra totala sponsorintäkter?”

Framsynta kunder skapade modellen

Han förtydligar:

- Vårt arbetssätt utformades redan i slutet av 1980-talet via ett par framsynta kunder som ville optimera utfallet av sina satsade reklamkronor. 

Fotbollförbundet blöder efter domen

Domen i EU-domstolen innebär ännu en ekonomisk käftsmäll för Svenska Fotbollförbundet.  Tidigare har förbundsbasen Fredrik Reinfeldt lagt ett sparpaket på 30 miljoner kronor för 2024 i knät på Andrea Mölleberg, ny generalsekreterare sedan 1 november.

EU-domen, som öppnar för konkurrerande ligor slår fast att UEFA, där Karl Erik Nilsson är vice ordförande,  samt FIFA, har missbrukat sina dominanta positioner.

Den nuvarande europeiska organisation har inneburit att intäkter som skapats via internationella turneringar, som Champions League, också har bidragit till att utveckla den nationella fotbollen.

I höst har SvFF fått 43 miljoner kronor i bidrag, att fördela till svenska klubbar som inte varit representerat i Champions League gruppspel 2022-2023. Totalt har SvFF under 2023 erhållit intäkter/bidrag i storleksordningen 233 miljoner från UEFA och FIFA, en tredjedel av budgeten i sin helhet.

Drabbar talanger

I ett pressmeddelande konstaterar Fredrik Reinfeldt.

SvFF tappar 42 miljoner i statligt stöd

Bordet var illa dukat när Andrea Möllerberg tillträdde som ny generalsekreterare för Svenska Fotbollförbundet den 1 november i år. Hon har   nu fått ett sparbeting på 30 miljoner kronor under 2024 i sitt knä.  Samtidigt signaleras behov av ytterligare ett sparbeting för 2025.

I ett pressmeddelande hänvisar ordföranden Fredrik Reinfeldt till att SvFF förlorar statliga stöd som varit kopplade till pandemin på 42 miljoner kronor i två steg.

-Till det kommer minskade intäkter till följd av uteblivna mästerskaps kvalificeringar. För att upprätthålla stabilitet för fortsatt talangutveckling behöver vi trimma ekonomin i SvFF, säger Fredrik Reinfeldt.

Han syftar då på A-landslaget, herrar, och kvalmissen till 2024 års EM-slutspel i Tyskland.  Vid deltagande hade SvFF varit garanterat minst 25 miljoner kronor.

Kim Källström rekryterad för chefsroll

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

– För att skapa en stark och effektiv verksamhet har vi nu omorganiserat oss genom att skapa nya avdelningar, konsolidera avdelningar och bibehålla några avdelningar intakta. Alla har haft möjlighet att vara kvar i verksamheten om de själva velat vilket har varit viktigt för mig att erbjuda då jag vet att bra medarbetare är svårt att hitta. Den nya strukturen ska tydligt visa att fotboll är vår kärnverksamhet, betonade Möllerberg.

Mycket uträttat snabbt

Hon tillträdde sin tjänst den 1 november. Bara en dryg månad senare presenterar hon sin nya organisation.

Blåvitts ansvariga medgav mångmiljonsmäll

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

- Hur man än försöker linda in det är det ett massivt misslyckande för A-lag Herr.

Inledningen var påfrestande.

- Vi Inledde året på så vis man inte vill inleda, byta ut huvudtränaren tre veckor innan seriestart…Många i salen suckade och minns hur mörkret det såg ut.

"Minus på några miljoner"

Inte nog med det. Motvinden inskränkte sig inte till händelserna på planen. Ekonomiskt blev det också tufft.

ekonomichef Marcus Hermansson redogjorde för vad som har hänt

AIK bryter samarbetet med spelaragent

En internationell agenthärva, där huvudmännen har haft kopplingar till AIK, har avslöjats av ett internationellt grävsamarbete, som SVT-programmet Uppdrag Granskning påvisar. 

I den så kallade Cypern-läckan hävdas att fotbollsagenturen Universal Twenty Two i hemlighet erhållit 7 miljoner pund, över 100 miljoner, av Chelseas tidigare ägare, ryssen Roman Abramovitj.

 Dokument visar att Abramovitj slussat  stora belopp  till den serbiske agenten Vladica Lemic, perioden 2003-2022. Hans bolag Universal Twenty Four har också kopplats till i allsvenska AIK och föreningens försäljningar av bland annat Alexander Isak och Robin Quasion.

Enligt de nya uppgifter som berör Chelseas transaktioner har det engelska laget brutit mot UEFA:s ” Financial Fair Play” genom att spendera mer pengar än vad som är tillåtet.

Chelsea risker kraftiga böter eller poängavdrag enligt uppgifter till den engelska tidningen The Guardian.

Hotet om en mörk framtidsbild

Med rumpan på spisplattan, ett danskt uttryck för att få sparken, gäller för tidigare omstridde AIK-bossen Björn Wesström,  sedan juni 2021 sportchef i danska Odense.

 I början av november sparkades hans svenske tränare Andreas Almgen efter förlust mot Fredrica i danska cupen. I ligan är Odense bland de sista lagen efter en svag säsong.

Björn Wesström skiljdes från sina uppgifter i AIK 2021, efter en ledargärning som omfattat 22 säsonger.  Bakgrunden var en komplicerad agenthärva med gängkriminella kopplingar vid spelaren Nabil Bahouis övergång till Al Ahili i Saud Arabien.

Bluffakturor, en knarkfabrik i södra Stockholm och ett virrvarr av agenter pressade AIK, och Wesström. I boken  ”Matchfixarna 2” beskriver DN-journalisten Jens Littorin kopplingen mellan fotbollen, agenterna och den kriminella världen.

Folkspel har betalat ut 17,5 miljarder sen 1991

Siffrorna för senaste verksamhetsåret är fastställda. Ideella Folkspel har betalat ut 294 miljoner kronor i överskott till föreningslivet.

– Det gör tveklöst skillnad för landets föreningar och organisationer, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel.

Då Folkspel summerar vad föreningslivet tjänat på att sälja lotter (Bingolotter, Sverigelotten, Julkalendrar) senaste verksamhetsåret, är det för tredje året i följd Södertälje SK som ligger i topp. Över en miljon kronor har SSK tjänat ihop.

Från Övik till genombrott i USA

Företaget WatchItGolf från Örnsköldsvikhar utvecklat en app som hjälper golfare att vässa svingen till en bråkdel av kostnaden för traditionella lösningar. Nu ger ett unikt samarbete bolaget potential att nå 44 miljoner tv-tittare i USA och Kanada.

Appen från svenska WatchItGolf har laddats ned av 10 000-tals spelare över hela världen. Nu lanseras de nya apparna W PRO Player och W PROx i USA.

Med hjälp av bildanalys används mobiltelefonen som en så kallad launch monitor som ger data om boll och klubba för träning och spel i simulator.

– Sedan kan din tränare analysera filmen med din sving oavsett var i världen han eller hon befinner sig. Det enda du behöver är en Iphone, säger vd Nicklas Boström.

Varannan golfspelare i världen beräknas bo i USA. Nu får WatchItGolf en mycket stark exponering i nordamerikansk tv tack vare ett samarbete med producentbolaget Viewpoint.

Sweetspot och BookVisit i unikt samarbete

Sweetspot och BookVisit, två ledande företag inom sina respektive områden, har förenat sina krafter för att utveckla en banbrytande integration kallad Sweetspot Golf Package. En innovativ integration och modul som är tänkt att göra hanteringen av bokningar för golfpaket till en smidig lösning för kunden. 

Med Sweetspot Golf Package kan golfdestinationer minimera administrativt arbete och undvika dubbelarbete samtidigt som de maximerar intäkterna från golfpaket. Besökare på golfklubbarnas hemsidor kan enkelt komma åt paketlösningen och initiera en bokning. Dessutom ges spelarna möjlighet att själva sköta sina avbokningar enligt destinationens avbokningsregler. 

Få förbund redovisar arvoden

En granskning av öppenheten inom svensk idrott visar brister, rapporterar Centrum för idrottsforskning (CIF). Få förbund lever upp till idrottsrörelsens egen etiska kod. Två tredjedelar saknar öppen redovisning av  exempelvis arvode till styrelseledamöter.

Det är en form av hemlighetsmakeri som är djupt rotad bland klubbar och förbund. Som en tradition i styrelser och bland nya ledare, de ärver beteendet och gamla former och består, Man håller fast vid tidigare former och rutiner i hög grad. 

Det är en viss form av hemlighetsmakeri, om än inte medvetet. Men det finns faktiskt en särskild kod som Riksidrottsstyrelsen inrättade 2021 i syfte att uppnådemokratisk styrning av idrottsförbund och föreningar.

– Det pågår ett viktigt arbete inom idrottsrörelsen för ökad transparens. Det främjar demokratiska beslutsprocesser och stärker trovärdigheten, säger Lina Wahlgren, utredare på Centrum för idrottsforskning.

Idrotten kan bli mer trovärdig

Lina Wahlgren betonar

- Studienvisar att vissa förbund har kommit längre än andra,

Golfförbundet svarar inför rättslig prövnning

Sweetspot har valt att stämma Svenska Golfförbundet (SGF) till Patent- och marknadsdomstolen. SGF ser fram emot den rättsliga prövningen och kommer att ta striden så långt som krävs – för Golfsveriges skull.

I sak vill Sweetspot förbjuda svenska golfklubbar att tillsammans utveckla, finansiera och äga ett IT-baserat verksamhetssystem som GIT. Men då Sweetspot i media försöker förenkla frågan till att handla om ”tvångsavgifter" och inlåsning, samt påstår att ”SGF blandar bort korten”, behöver vi förtydliga vad det i grunden handlar om.

 

Nu handlar denna konflikt specifikt om ett IT-system. Det skulle dock lika gärna kunna handla om andra verksamheter som SGF bedriver, där det finns utomstående aktörer som tycker att förbundets verksamhet begränsar deras möjlighet att sälja varor och tjänster.

Jonas Persson fick en idé igen

Direktsänd idrott och Jonas Persson har något genetiskt tillsammans.

2007 såldes svenska IEC in Sport, med Jonas som grundare och huvudägare, till franska Lagardère. 750 miljoner kvitterade Jonas och kollegor ut. Då hade han redan upplevt en försäljning av bolaget 2001, när engelska Sport Resource Group betalade 340 miljoner kronor, men efter några år tappade engelsmännen intresset och Jonas återkom som ägare i sitt internationella bolag där det gällde förmedling av idrott och sändningsrättigheter i tv. 

I några år klarade han av att ta det lite lugnt. Sedan malde nya idéer i hans huvud. 

Jonas upptäckte att via streaming och AI-teknik blev digital direktsändning av favoritlagets matcher till fans och klubbmedlemmar fullt möjligt. Redan 2014 registrerade han Sportway. Han insåg tidigt att via AI-teknik fanns mycket att hämta. 

Jonas ringde Daniel Franck, kompisen från IEC och från 2017 sköt nya Sportway fart mot höjderna tack vare duon.

Expansionen

- Egentligen var det 2018 som vi började resan på allvar. Då fann vi de första kunderna. Hockeyn och fotbollen stod för expansionen när de trodde på vår idé, berättar Daniel.

Färjestad investerar 100 miljoner i eget hotell

SHL-ishockeyns mest förmögna  klubb Färjestads BK, vid bokslutet våren 2023 angavs det egna kapitalet till 150 miljoner kronor, ger sig in i hotellbranschen.

I direkt anslutning till Löfbergs Arena, och med  utsikt över Klarälven, invigs våren 2024  ett nytt ”Arena Hotell” med 66 rum med 200 bäddar, ett nytt gym och servicelokaler. Den slutliga namnfrågan är ännu inte avgjord.

Ismåsen Fastigheter är formell fastighetsägare och är ännu ett dotterbolag till hockeykoncernen, den ideella föreningen Färjestads BK, vars struktur rymmer inte mindre än elva olika bolagsbildningar, som moderföreningen kontrollerar helt, delvis eller förfogar över bolagsposter.

Ersättaren den samma igen i HV 71

HV 71:s käftsmäll mot Malmö Redhawks, 0-8, på lördagen kostade tränaren Tomas Montén jobbet. Inte helt oväntat meddelade  HV:s styrelse på söndagskvällen att förtroendet för Montén var förbrukat. 

Sportchefen Kent ”Nubben” Norberg gavs den tunga uppgiften att skilja Montén från uppdraget.

Ny tränare blir, precis som i våras, Johan Lindbom, som då ersatte sparkade Tommy Samuelsson. Med gott resultat, under Johan vände HV ett hopplöst läge och räddade fortsatt SHL-existens utan kval.  

Lindbom, en av föreningens tidigare guldhjältar har i dag, precis som i våras, rollen som klubbdirektör. Han kliver åter ned i båset.

Tomas Montén fick endast 12 matcher, haveriet mot Malmö var för mycket för HV-styret.

Golftvist avgörs i marknadsdomstolen

"Efter vår stämningsansökan mot Svenska Golfförbundet (SGF) vid Patent- och marknadsdomstolen den 6 oktober, har förbundet framfört en rad påståenden och argument,  antagligen med tydlig avsikt att ta fokus från huvudfrågan.

Nu bemöter Sweetspots vd, Henrik Ahlin, uppgifterna och uppger att Sweetspot vill primärt driva ärendet via domstol men eftersom SGF så kraftigt avviker från sanningen finner han det nödvändigt att kommentera en rad felaktiga sakförhållanden.

Det Sweetspot vänder sig emot är framförallt två delar; dels tvångsavgiften för förbundets IT-system GIT, dels det som SGF kallar hotet mot “den svenska modellen”.

Söker större frihet

Sweetspots talan riktar sig mot hur SGF och Svenska Golfförbundet förpackar, säljer och prissätter IT-systemet GIT. När SGF i sitt svar på stämningsansökan säger att “det står alla golfklubbar fritt att välja ett annat bokningssystem” försöker man att med avsikt förvirra.

Specialförbund hotas av undergång

Riksidrottsstyrelsen har idag beslutat att inte bevilja Svenska Cricketförbundets ansökan om 1,25 miljoner kronor i kredit. Sedan tidigare har förbundetr indraget ekonomiskt stöd på grund av allvarliga avvikelser från idrottens värdegrund samt stora brister i förbundets struktur och styrning.

Bedömningen är att det finns så stora brister i förbundets struktur och styrning att förbundet får problem att överleva. Riksidrottsstyrelsen bedömer att det inte är lämpligt att bevilja en kredit med så stora brister över tid som förbundet inte har kommit till rätta med.

− Riksidrottsförbundet har fått förtroende av staten att hantera skattebetalarnas pengar och därför kan inte Riksidrottsförbundet ge Cricketförbundet en kredit med skattebetalarnas pengar som bedöms inte kommer att kunna betalas tillbaka, säger Toralf Nilsson, vice ordförande Riksidrottsförbundet.

Landets mest långlivade idrottspartner

Sponsorer kommer och går, men Stiga består

Så har det varit runt bordtennisborden, oavsett om det varit kineser eller svenskar på VM-tronen. Stiga har funnits med på världsscenen i decennium efter decennium. Oavsett hur skruvarna har förändrats, har Stiga aldrig fintats bort. Landets mest långlivade idrottspartner!

När dagens Europa- och Världsmästare som Truls Möregårdh, Mattias Falck och Kristian Karlsson tagit vid efter Jan-Ove Waldner och Kjell ”Hammaren” Johansson (vann VM i dubbel tre ggr, första gången 1967) har Stiga alltid funnits där. Ända sedan Tage ”Flisan ” Flisberg, tog VM-silver i London 1954.

Företaget har inte bara varit sponsor, utan också aktiv produktutvecklare. Det framkom senast vid EM i Malmö.

Patrik Björs Strand på Svenska Bordtennisförbundet:

Sweetspot stämmer golfförbundet

Sweetspot går vidare med klagomålet mot Svenska Golfförbundet och dess IT-system GIT och lämnar nu in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen. Stämningsansökan bygger på förbudet mot missbruk av ett företags dominerande ställning i Konkurrenslagen och EU-fördraget.  

 

 

Sweetspot går vidare med klagomålet mot Svenska Golfförbundet och dess IT-system GIT och lämnar nu in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen. Stämningsansökan bygger på förbudet mot missbruk av ett företags dominerande ställning i Konkurrenslagen och EU-fördraget. 

Tidigare i år lämnade det svenska techbolaget Sweetspot in ett klagomål till Konkurrensverket riktat mot Svenska Golfförbundet. Klagomålet avsåg förbundets missbruk av dominerande ställning, bestående av en rad åtgärder som förbundet vidtar i syfte att stärka sin egen produkt, IT-systemet GIT, och avskärma den från konkurrens. Åtgärderna syftar bland annat till att knyta landets golfklubbar till GIT och göra användning av produkten i praktiken ofrånkomlig.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.