"Många ord, mycket pladder, lite substans"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det är premiären som recenseras. Det är vid premiären regissören måste vara klar med sitt konstverk. Karaktärerna utmejslade, rollfigurerna tydliggjorda, alla överens, inga tveksamheter.
"Jag har blivit så konfunderad över så mycket de här åren med Hamrén. Många ord, mycket pladder, lite substans. Skulle det visa sig", skriver Åke Stolt. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix

 

Ukraina-Sverige 2-1.

Erik Hamrén var inte klar. Han var inte mogen den stora uppgiften. Han tvivlade på sitt eget budskap, han fortsatte vara lika villrådig och famlande som han låtit sedan han tillträdde.

Mycket pladder, lite substans

”Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta”…”Tyvärr är försvarsspel inte det här lagets allra bästa gren”. Olyckligtvis besannades orden i min förra krönika.

Jag har blivit så konfunderad över så mycket de här åren med Hamrén. Många ord, mycket pladder, lite substans. Skulle det visa sig.

Efter genrepet mot Serbien, efter ännu ett tillkortakommande i luftförsvaret, erkände han att ”vi har inte tränat på det.”

VI HAR INTE TRÄNAT PÅ DET!

Osäkerhet och otrygghet

Men, Herregud, det är försvarsspel man tränar på, anfallsspel kommer med självklarhet, instinkt, snabba fötter och kloka och modiga spelare. Modet kommer när alla litar på försvaret. Nu gjorde ingen det. Till och med Zlatan var defensiv mittfältare ibland.

Hamrén började med en självmordsexpedition till Holland, trodde uppenbarligen att Sverige kunde spela fotboll som Barcelona, gick på en stjärnsmäll och fick börja om på ruta ett. Nästan. Fortsättningen har blivit en mix mellan idéer, därmed osäkerhet, experiment, otrygghet och ett gistet försvarsbygge.

Den där kvalsegern i höstas mot ett Holland som inte hade någonting att spela för spädde uppenbarligen på självöverskattningen.

Och så frångår han allt...

Och så begår han EM-premiär med att i sista stund frångå allt – det där nya som Zlatan prisar hela tiden - och skicka ut spelarna i byxor med både hängslen och livrem.

Till och med Lagerbäck måste ha blivit upprörd.

Ett Ukraina, som inte ens var särskilt hotfullt, fick kommandot till skänks av handlingsförlamade svenskar, Hamréns order var en klar signal till försvaret, ”jag litar inte riktigt på er”, så han bestyckade det med ett par mittfältare och, ja, resten vet ni.

Ett helt projekt, förberett under två och ett halvt år, kapsejsade under de där fyrtiofem minuterna.

Alltid begränsat med tid

Nu läser jag ännu en bisarr förklaring av Hamrén. ”Det tog tre och ett halvt år innan spelet satte sig i Aalborg.”

Ja, det kan det kanske få ta i en klubb med långsiktiga ambitioner. Det finns kanske tränare lämpade för just den uppgiften.

Ett landslag kan inte byggas så. Ett landslag har inte tiden för sig, det måste kombineras av färdiga bitar, sammanfogade i ett enkelt pussel som alla begriper och behärskar.

En förbundskapten sitter inte på en långbänk, han har sin upphöjda tron till låns i en ytterst begränsad tid och med krav på resultat oftast högst ett halvår efter att han tillträtt. Det ligger alltid ett mästerskap mindre än två år bort.

De spelarna funkar inte med den fotbollen

Och eftersom svenska förbundskaptener vanligtvis inte kan förlita sig på individuell förträfflighet på högsta europanivå på mer än några få fötter, måste andra faktorer till.

Hamrén tog ut fel spelare, misslyckades med att bygga ett försvar, övergav sin ursprungsidé och sände ut dubbla budskap; det svenska laget saknade en mittfältskonstruktör och kantspelare, räddhåga och tvivel fick råda.

Hamrén har helt enkelt inte spelare till den fotboll han vill spela. Det är en verklighet han måste förhålla sig till istället för att leka spanjor i en drömvärld.

Vem har familjen med sig på jobbet?

Ett lättsinnigt sätt att se på fotbollen och det jobb som skulle göras. Familjerna en trivseldag under förberedelserna på Gotland – OK. Men familjemys med tröstnappar efter förlust mot Ukraina – oproffsigt. Heder åt Zlatan som tog avstånd från tramset.

Vem faen har med familjen på jobbet när de svåraste projekten skall genomföras?

Det luktade Olle Nordin lång väg och en bisarr afton i Ligurien 1990, mitt under brinnande VM-gruppspel, familjefest med stoj och glam och mera erotik än taktik, en Lasse Brandeby som förgäves letade efter Kurt Olsson-rösten vid sitt blädderblock, en nykär förbundskapten i trånsjuk tätatät medan Björn Afzelius sjöng ”Allting kan gå itu…”

Ja, allt gick itu, ett helt landslag sprack på mitten, ungefär som nu.

Och då som nu med en kapten i kostym och väst och ett utanpåverk som bländade så, att det mörka, outklarade inte märktes förrän det var för sent.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Fakta

Krönikan publiceras också på www.skaneidrotten.se

Conny Petrén (inte verifierad)

tis, 2012-06-19 12:37

1. "Många ord, mycket pladder" osv

Det tar tid att förändra en spelstil och inte minst förstärka attityder i ett lag. Det är för tidigt att döma ut ett spelsystem och i synnerhet en tränare/person som Hamrén. Det måste finnas en god anledning till vår absolut bästa och mest meritarede spelare med erfarenhet av att vinna så många ligor, stödjer Hamréns modell. Jag kommer att titta på kvällens match innan jag tar ställning till min fortsatta inställning till spelmodellen och Hamrén som ledare.

Anders Östnäs (inte verifierad)

tis, 2012-06-19 12:57

2. fotbolls-EM

Det är helt rätt, Åke! Jag har också haft mina tvivel på Hamréns ledarskap. Jag säger bara det: alla nickmål i baken de senaste matcherna. Det hände aldrig på Lagerbäcks tid. Tänk bara på Carroll i Englandsmatchen - hans uppgift var ju att nicka i boxen.Då gäller det att ligga tätt på honom, vilket ingen gjorde. Skandal! Och underpresterandet i matchen mot Ukraina - ett bottennapp i en av årets viktigaste matcher. Krampaktigt, viljelöst. Och dessa sena och ofta felaktiga uttagningar. Man saknade en klar spelidé. Sen tror jag att man överskattade vinsten mot Holland - ett lag som var klara för EM och dessutom senare har underpresterat å det grövsta i detta EM. EMs i särklass största besvikelse. Nej, det är dags att tänka om inför kommande VM-kval. Anders

Jesper (inte verifierad)

tis, 2012-06-19 18:35

3. Familjen på jobbet

"Vem har familjen med sig på jobbet? Ett lättsinnigt sätt att se på fotbollen och det jobb som skulle göras. Familjerna en trivseldag under förberedelserna på Gotland – OK. Men familjemys med tröstnappar efter förlust mot Ukraina – oproffsigt. Heder åt Zlatan som tog avstånd från tramset." -- Intressant tanke. Dessvärre pinsam fel. Frågan är inte vem som hade familjen med sig på jobbet, för det hade ingen i laget. jag såg åtminstone ingen 3:åring tultandes omkring på plan. Frågan Stolt borde ställa är därför: Vem går hem till familjen EFTER jobbet? Och svaret är bland annat Åke Stolt, jag själv och alla andra med familj. För inte tusan åker Åke Stolt bort på tjänsteresa och stannar borta en månad varje gång det är dags att skriva en krönika. Eller hur? Däremot håller jag med om att det i övrigt kan verka virrigt, men å andra sidan. Precis samma sätt att agera har fått Elfsborg att bli ett stabilt och icke-gnälligt lag. Vi kanske får konstatera att Ukraina gjorde Sverige dåligt, för Sverige är inte - har aldrig varit, och kommer aldrig att bli - överlägset Ukraina. Här kanske den egentliga analysen ligger. Så min recension av denna artikel är: bra skrivet men dålig analys av fotboll och usel i beteendevetenskap (som ju faktiskt var det som det hela handlade om) PS. Holland är EM:s största besvikelse. Inte att det lag som är rankat treje sämst (alltså även rankat lägre än Ukraina av vadslagningsbyråerna) av alla som är med åker ut näst först. :-)

lasse björck (inte verifierad)

ons, 2012-06-20 21:00

4. en fundering ...

jag uppskattar Åke Stolts syn på idrotten, detta bl a efter erfarenheret å tidigare sportchefskapet å Corren, under Ackes tid! när jag nu läser den aktuella artikeln känner jag att uppskattningen består, håller med i det mesta ! Hamrin är en välklädd smilfink som pladdrar värre (nja, kanske inte ...) än Skrikegård... det mest allvarliga felbedömningen må vara att sätta ZZZlaatan till lagkapten - den i särklass mest olämplige ledaren i hela laget, obalanserad och arrogrant. så till frågan; varför har en fotbollstränare kostym och slips i matchsituation ? för mej är det självklart att alla på bänken skall vara iklädda träningsoverall
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.