Den (o)hållbara idrottspolitiken?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Svensk idrottspolitik har alltmer handlat om kommersiell elitidrott, arenabyggande och stora mästerskapstävlingar. I var och varannan kommun anläggs nya och påkostade idrottsanläggningar – särskilt populära är s.k. multiarenor med möjlighet att varva olika idrottstävlingar med konserter och andra nöjestillställningar.
Starten för både nya byggen och ett stort arrangemang är efterlängtad. Men nu visar undersökningar att konsekvensen är dyster. Foto: Scanpix


I storstäderna är målet dessutom att kunna locka till sig prestigefyllda internationella idrottsevenemang med följden att anläggningarna ofta får mycket stora proportioner. Även idrottsrörelsen är aktiv i frågan.

Efterlyst samordnad strategi

Riksidrottsförbundet har sedan länge efterlyst insatser för en samordnad nationell strategi i syfte att få fler internationella tävlingar på svensk mark.

I årets Almedalsvecka anordnade Riksidrottsförbundet och Svensk Turism dessutom ett välbesökt seminarium med budskapet att internationella mästerskap är en nationell angelägenhet som inte bara stärker idrottslivet utan även främjar näringslivet, stat och kommuner.

Mötet kryddades med att handelsminister Eva Björling frankt meddelade att hon gärna tar över ansvaret för idrottsfrågor i regeringen.

Två tankeställare

Den bild som framträder är följaktligen att idrott är liktydigt med näringspolitik samt att stora idrottsarenor och internationella mästerskap ger en hel uppsjö av samhällsnyttiga och ekonomiska effekter: från ett vitaliserat idrottsliv och förbättrad folkhälsa till ett tillflöde av turister, nya arbetstillfällen och ökade skatteintäkter.

Men stämmer det? För egen del har den senaste sommaren gett mig åtminstone två tankeställare.

Den första kom i samband med London-OS. Jag hamnade nämligen framför ett nyhetsinslag på TV om spelens effekter för den lokala s.k. besöksnäringen. Föga förvånande hade många pubägare, restauranger och andra lokala nöjesarrangörer räknat med att sommarens stora idrottsbegivenhet skulle ge ett ordentligt tillskott av nya kunder.

Men resultat är ett helt annat

Resultatet hade emellertid blivit det rakt motsatta: tomma lokaler och minskade intäkter.

Och den förklaring som gavs var mycket enkel: de potentiella kunderna var av allt att döma allt för uppslukade av OS för att få tid över till shopping och andra nöjen. Nu bör man visserligen inte lägga allt för mycket tyngd vid ett enskilt TV-inslag, men kanske är de näringspolitiska effekterna av internationella idrottsevenemang långt mer komplicerade och outredda än vi ibland vill tro?

Här skulle åtminstone jag gärna se att dagens debatt kompletterades med ny forskning om internationella idrottstävlingars reella nationalekonomiska effekter.

Ett dystert resultat

En andra tankeställare gav rapporten World Stadium Index, författad av Jens Alm, analytiker vid det danska Idraettens analyseinstitut. Studien är en kartläggning av 75 större idrottsarenor världen över vilka byggts eller genomgått betydande renoveringar i syfte att kunna husera större internationella mästerskap som olympiska spel eller fotbolls-VM.

Inledningsvis kartläggs kostnaderna för att anlägga/renovera arenorna i fråga. Därefter studeras antalet faktiska besökare i relation till arenornas kapacitet efter mästerskapet.

Resultatet blir dystert. Det visar sig nämligen att anläggningsinvesteringarna är enorma – men att en majoritet av arenorna uppvisar låg lönsamhet och alltför tomma läktare efter att mästerskapet väl genomförts.

Byggnaderna är helt enkelt överdimensionerade i förhållande till det regionala idrottslivets behov – och de blir därmed inte heller särskilt lönsamma över tid.

Måste bättre bedöma fakta

Alm konstaterar följaktligen att länder/städer måste bli bättre på att bedöma de faktiska vinsterna och kostnader av att stå värd för internationella idrottstävlingar.

Därtill rekommenderar han att idrottsanläggningar byggs utifrån det vardagliga behovet i regionen snarare än utifrån förhoppningar om framtida internationella evenemang. Förslaget låter måhända inte särskilt glamoröst – men kanske är det en idrottspolitisk strategi som är hållbar i längden?

Rapporten World Stadium Index. Stadiums built for major sporting events – bright future och future burden kan laddas ned här

Johan R Norberg

Idrottspolitisk forskare vid Malmö högskola och utredare av statens stöd till idrotten

Pharmc260 (inte verifierad)

lör, 2014-04-19 04:26

1. Today, while I was at work,

Today, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone! gkdeakc
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.