"Doktorn kan avgöra matchen"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jan Ekstrand jobbar som medicinsk rådgivare åt Europeiska Fotbollförbundet (Uefa) och sitter på en het och mycket hemlig lista som bossarna i många stora europeiska klubbar vill få ta del av. Listan läcker inte ut, men den skulle i så fall avslöja vilka tränare som lämnar flest skadade spelare efter sig.
Jan Ekstrand har i sin undersökning material om skador från klubbar som Arsenal, Chelsea, Manchester United, Ajax, PSV, Inter, Milan, Juventus, Benfica, Porto, Barcelona, Real Madrid, Bayern München; kort sagt hela den europeiska fotbollsadeln.

 

Efter att ha tillbringat fyra dagar tillsammans med den skandinaviska eliten av idrottsläkare och forskare tror jag mig kunna slå fast två saker:

1/ Elitidrotten är så farlig, skadorna så många, att det om 100 år bara skulle behövas ett olympiskt spel, Paralympics, om inte idrottsmedicinen gjorde sådana framsteg.

2/ Läkarna, om de kan klättra lite högre upp i klubbhierarkierna, kan avgöra Champions League.

Han blev Doktor Boll

Jag träffade å andra sidan en rad elitidrottare också, som de f d fotbollsstjärnorna Hanna Ljungberg och Patrik Andersson, stavhopperskan Maria Rendin, handbollsstjärnan Natalie Hagman, danska landslagspelaren (fotboll) Christina Örntoft, olympiaseglaren Karin Söderström – alla med mer eller mindre goda erfarenheter av idrottsmedicinen – men jag hörde ingen av dem säga, att det inte hade varit värt riskerna.

Jan Ekstrand, professor från Linköping, blev omskriven som Sveriges förste Doktor Boll med en 80-talsstudie i förebyggande åtgärder mot fotbollsskador, han blev sedermera fotbollslandslagets livmedikus under många år.

Sedan 2001 jobbar han åt Europeiska Fotbollförbundet (Uefa) och han sitter på en het och mycket hemlig lista som jag vet att bossarna i många stora europeiska klubbar vill få ta del av. Jag också för den delen.

Tränare med flest skadade spelare

Nu är Ekstrand som de flesta läkare noga med integriteten, listan läcker inte ut, den skulle i så fall avslöja vilka tränare som lämnar flest skadade spelare efter sig. Träningen, matchningen, taktiken, spelsättet, allt gör avtryck i skadebilden.

Det som gör de medicinska teamen så betydelsefulla och Ekstrands tioåriga forskning på europeisk toppfotboll så värdefull är, att den transkriberad i ekonomiska termer avslöjar hur mycket det kostar (5 miljoner i månaden ungefär) att ha en spelare skadad. Han kan också visa, att det är klubbarna med minst skador som vinner de stora turneringarna.

Det finns alltså en direkt koppling mellan skador, medicinsk kompetens och såväl sportsligt som ekonomiskt resultat. I dagens allt tuffare ekonomiska klimat har det gjort den Ekstrandska forskningen ännu viktigare.

Mer aggresiva läkare

Genomgående för det omfattande program som svensk idrottsmedicin och forskning genomförde i Malmö under ledning av mångårige HIF-läkaren Harald Roos, var behovet av att bättre och snabbare kunna implementera de medicinska rönen i coachernas och de aktivas vardag.

Det kändes rätt tydligt att med den kunskap som finns – inte minst framtagen i Norge (en av världens fyra bästa forskningsländer enligt veteranen Ekstrand) – borde framförallt Sanna Kallur men även Christian Ohlsson och Carolina Klüft kunnat tillbringa betydligt mera tid på friidrottsarenan, färre dagar på rehabkliniker.

Ekstrands norska kollega Lars Engebretsen, nu engagerad av Internationella Olympiska Kommittén, tidigare både i norska fotbollslandslaget och hos Rosenborg på den tiden klubben prenumererade på en plats i Champions League-gruppspelet, var noga med att framhålla betydelsen av mera aggressiva idrottsläkare.

Läkarna vill ha sista ordet

På lasarettet är doktorn överst i hierarkin, i de stora klubbarna är det managern och klubbdirektören (ägaren) som avgör hur spelarmaterialet hanteras. Det är från dessa frågan kommer: ”När kan han/hon spela igen?”

Den är i den frågan läkarna vill ha sista ordet – och managers status.

Det är inte mera än något decennium sedan de stora klubbarnas pampar körde över sin medicinska expertis och krävde skadade spelare tillbaka alltför snabbt. Inte sällan med nya skador som följd.

Fakta som bevisar

Ekstrand har i sin undersökning material från klubbar som Arsenal, Chelsea, Manchester United, Ajax, PSV, Inter, Milan, Juventus, Benfica, Porto, Barcelona, Real Madrid, Bayern München; kort sagt hela den europeiska fotbollsadeln. Ett unikt material. Och nu är det andra tongångar.

De som i samarbete med läkaren och hans personal kan hålla 90 procent av truppen oskadad vinner i långa loppet över dem som har 20-30 procent på skadelistan. De som över längre tid behåller sina tränare (Manchester U/Fergusson, Arsenal(Wenger) håller också sina spelare friskare.

Dyrgriparna vårdas mera omsorgsfullt. Och bättre måste det bli.

Förfrågan från en enda svensk klubb

Hos ett storlag som Barcelona – som dessutom minimerar skaderisken genom sitt kvicka sätt att spela fotboll – har Ekstrand varit inviterad som föreläsare sex gånger. Han går som barn i huset i de europeiska storklubbarnas lokaler.

Endast en (1) gång har Ekstrand varit inbjuden till en svensk elitklubb i fotboll!

Vi är duktiga vi.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Fakta

"Hos ett storlag som Barcelona – som dessutom minimerar skaderisken genom sitt kvicka sätt att spela fotboll – har Jan Ekstrand varit inviterad som föreläsare sex gånger. Han går som barn i huset i de europeiska storklubbarnas lokaler.

Endast en (1) gång har Ekstrand varit inbjuden till en svensk elitklubb i fotboll!

Martin (inte verifierad)

ons, 2012-09-26 21:53

1. Tragiskt

Tragiskt att fler klubbar inte tar kontakt och bjuder in Jan att föreläsa. Det roliga är att, den som bjöd in Jan till elitklubben här i sverige, inte ens hade med laget att göra. Det var en läkare som har intresse i idrottsmedicin och tyckte att klubben i fråga hade stora problem. Var själv på föreläsningen och måste säga att den var mycket mycket givande och intressant. Här har vi en svensk, som har inblick i alla storklubbar, sitter på ovärderlig information.....men ingen vill ta till sig det......SKANDAL!!!! Mitt råd är att bjuda in Jan till klubben, lyssna och ta till er av en av de få i världen som har inblick i samtliga storklubbar vad gäller fotboll. Det behöver inte vara fotbollsklubbar, även andra lagidrotter har extrem stor användning av informationen ha delar med sig av. Kom igen nu Sverige.......Vakna!!!!

Mikael Häggström (inte verifierad)

tors, 2012-09-27 09:55

2. Kanske tidig insikt om detta

Har läst Brian Cloughs memoarer och i detta ämne så kommer jag ihåg att bland det svåraste beslut han fattat var att lämna Martin O´Neill och Archie Gemmill utanför starelvan i Europacupfinalen mot Malmö FF 1979. O'Neill sa att han var klar men Clough hade filosofin, kanske inte vetenskapligt bevisad men ändå tänkvärd, att när en spelare säger att han är matchklar så måste man lägga till 14 dagar innan detta är korrekt. Med dagens perspektiv ska man väl tillägga att det kanske inte fanns några Jan Ekstrand som kom med sina yrkeskunskaper i ämnet.

Per-Arne Höög (inte verifierad)

sön, 2012-10-07 13:13

3. Doktorna kan avgöra...

Det som Åke Stolt tar upp gällande i första hand fotbollen tror jag även gäller inom vissa individuella idrotter. Detta gäller framför allt idrotter där tränaren kan tjäna pengar, läs bli känd, och bli eftertraktad av andra i kraft av uppvisade snabba resultat. Tränaren tjänar på att adepten visar bra resultat och blir själv efterfrågad av andra. Det är inom de idrotter där media, främst TV, visar tränaren i bild. Jag noterar att kameran ofta fokuserar på tränaren i t.ex. höjdhopp, skidskytte, backhoppning, konståkning mm. Har tränaren det tålamod som krävs eller forceras träningen så att resultat kan uppvisas så fort som möjligt? Adepten blir verktyget för egen försörjning och fame.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.