"Jakten på den röda tråden"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jag vet, för jag har varit med förr, att i den andra halvlekens inledning, när tyskarna gjorde 4-0 och svenskarna hade uppträtt lika förvirrat som Erik Hamrén talar, så låg avgångskraven skrivna och klara i krönikörernas datorer.
Svarta rubriker i de tyska tidningarna på onsdagen efter Sveriges upphämtning till 4-4 i VM-kvalmatchen mot Tyskland i Berlin. Sverige vände ett underläge med 4-0 till 4-4 i slutsekunderna. Foto: Anders Wiklund, Scanpix


Smekmånaden var för länge sedan över, den inledande entusiasmen över en kapten med en glättigare yta än företrädarens hade mattats av, ännu en ny landslagsformation förbryllade och ett vilsekommet, räddhågat, stelbent landslag hade bjudits på åksjuketabletter av twittrarna efter tyskarnas bollkarusell i det svenska straffområdet.

Ett vettskrämt lag

Att det till slut blev 4-4 förändrar i grunden inte min bedömning av en förbundskapten som saknar en röd tråd i det han säger och gör.

4-4 var kapten Ibrahimovics och hans lekkamraters förtjänst.

De slogs för sin heder, den som var på väg att flyga ifrån dem på grund av ett felkomponerat och vettskrämt lag.

Det hade ändå inte hjälpt om inte det tyska laget – och det är egentligen ännu mera överraskande än att Sverige gjorde fyra mål – totalt lagt ner verksamheten, lämnat inspiration och entusiasm kvar i omklädningsrummet under pausvilan – de kunde ju vara bra att ha vid senare tillfälle.

Det märkligaste någonsin

Sveriges 4-4 - kanske det märkligaste jag någonsin sett av det svenska landslag jag intensivt och nära följt sedan mitten av 60-talet - växte fram ur nya misstag av Hamrén.

Ja, men han gjorde ju kloka byten?

Om dina närmaste håller på att drunkna för att du tagit dem ut på djupet i en sjöfarlig båt, finns ju inte så mycket annat att göra än att kasta ut alla bojar du har och hoppas att alla kan klänga sig fast och ta sig i land.

Så många frågor

Fotbollslandslagets 4-4 i Berlin, Kim Källströms tre målservar, aggressiviteten, löpningarna, fighterglöden som kom från ingenstans i andra halvleken, var egentligen en snyting till mannen som tagit ut laget och bestämt spelmodell.

Hur kunde Hamrén tro att hans stabbiga innerbackar skulle stå pall när de satte sig i Isakssons knä och bjöd in tyskarna att leka som de ville på ”våran” gård?

Hur kunde han för tredje matchen i följd välja Pontus Wernblom som redan mot Kazakstan borde ha spelat sig ur laget?

Hur kunde han välja Samuel Holmén, nästan debutant på den här nivån, borta mot Tyskland?

Hur kunde han välja bort Källström?

Märkliga val ideligen

Han har gjort märkliga val hela året, Hamrén.

Mattias Ranegie var plötsligt landslagsmässig efter några veckor i Italien trots att han är lika lite landslagsmässig nu som han var tidigare i Malmö FF.

Anders Svensson har åkt ut och in.

Chippen Wilhelmsson likaså.

Tobias Hysén fick vara med i våras när han var ur slag, petades ur truppen när han visat fin form i Allsvenskan.

Mot Färöarna tyckte Hamrén att Ranegie och Zlatan skulle passa bra, stora starka spelare behövdes mot de fysiska motståndarna. Wernblom likaså. I nästa mening tyckte han att snabba, tekniska spelare vore bättre.

Vad sa karln egentligen?

Och han valde i den matchen (på konstgräs) bort Anders Svensson, dirigenten i det lag (Elfsborg) som bevisligen är Sveriges bästa på konstgräs. Helt ologiskt.

Inför matchen mot Färöarna sa han något av det märkligaste jag hört: ”Det viktigaste är kanske inte att börja med det bästa laget, det är kanske bättre att sluta med bästa laget.”

Så det var alltså en medveten coachning i Berlin? Spara det bästa till sist.

Förvirrande, minst sagt.

Sagolika turen att ha en viss spelare

Hamrén har haft den sagolika turen att ändå ha Zlatan Ibrahimovic i sin trupp. Det är han som gång på gång räddar föreställningen.

Men detta var förstås ”once in a lifetime”.

Det hade aldrig hänt och kommer aldrig att hända igen.

Det var bedrövligt mot Kazakstan. Dåligt på Färöarna. Katastrofalt illa i Berlin – tills tyskarna satte sig ner i ölhallen och lämnade fältet fritt för svenskarna.

Jakten på den röda tråden går vidare.

Jobbigt för Mårts

Mycket fotboll nu. Jobbigt för Per Mårts. Läste att hockeyns förbundskapten tycker att hans sport sätts på undantag i medierna.

Jag vet inte vilka tidningar han läser men mina kvällstidningar är fulla av ishockey (eller hjärnskakningar), i TV-kanalerna är det hockey varenda dag, en gång om året direktsänds till och med junior-VM.

Om Per Mårts kliver upp på en pall och skaffar sig överblick utanför sargen skall han finna en värld som vimlar av sporter som verkligen borde gny över utebliven publicitet och samtidigt skall han finna en fotboll så stor i ett internationellt perspektiv, att ishockeyn vid den jämförelsen får orimligt mycket utrymme i svenska medier.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

lasse b (inte verifierad)

ons, 2012-10-17 16:39

1. väl tänkt och skrivet,ja !

väl tänkt och skrivet,ja !

Hans B (inte verifierad)

ons, 2012-10-17 16:45

2. Åke Stolt

Som vanligt klockrent och sansat! Mårts har inte förstått att ishockey inte är en världssport. Utan Zlatan kan vi inte bjuda något motstånd. Nu är ju Zlatan Gud hos journalister, ( t.ex Olsson i Expressen som lever på att han bor i NewYork )som sitter i knät på honom och inte törs kommentera hans osportsliga/överlägsna uppträdande mot Färöarna.

Per B (inte verifierad)

tors, 2012-10-18 08:57

3. Tyskland-Sverige 4-4

Kan inte annat än hålla med i precis allt Åke Stolt skriver. Avgå Hamrén!

Mats Taxén (inte verifierad)

tors, 2012-10-18 09:31

4. Stolt om Hamrén

Lysande Åke! Din analys år helt rätt. Varför finns den inte i våra stora tidningar Hälsningar Mats Taxén

LB (inte verifierad)

tors, 2012-10-18 10:13

Morgan Persson (inte verifierad)

tors, 2012-10-18 11:00

6. Hamrén

Helt fel analys enligt mig. Om Källström startat när tyskarna var pigga så hade han också behövts bytas ut. Men jag håller med om hockeyn

Benke S (inte verifierad)

tors, 2012-10-18 11:38

7. Alltid intressant att läsa

Alltid intressant att läsa din krönika. Att de flesta i denna kommentarspalt samtycker i din flödande kritik och klarsynthet förvånar mig dock. Var är de som gillar Hamréns tankar och spelsätt? Eller finns det inte så många?

Björn Hansén (inte verifierad)

tors, 2012-10-18 12:15

8. Tack Åke!

En i alla stycken korrekt analys. Träffsäkert och inte minst viktigt att avdramatisera bragden i Berlin och se vad som egentligen döljer sig i kulisserna bakom cirkus Hamrén.

Benke S (inte verifierad)

tors, 2012-10-18 12:50

9. Instämmer till fullo!

Instämmer till fullo!

Tommy (inte verifierad)

tors, 2012-10-18 14:27

10. 100%

Blamd det bästa jag läst. Du har så rätt, Åke.

Mats Landin (inte verifierad)

mån, 2012-10-22 15:05

11. Jakten på den röda tråden

Undrar just vad Samuel Holmen tycker om Hamrens uttagningar? Samuel behöver nog en hel vinter med pyskologen.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.