"Ge folket det folket vill ha!"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
En svensk helgedom för fotbollsälskare, fullsatt och bitvis med högklassig underhållning. Det är så vi vill ha det. Oavsett om vi är på plats, som i går med nära 50 000 åskådare på Friends Arena, eller följer de stora ögonblicken via TV. Därför är det dags att anta garantilistan. Om inte annat för att få se Zlatan Ibrahimovic.
Och vem, om inte Zlatan Ibrahimovic blev första målskytt på Friends Arena. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix


Svensk fotboll är aldrig vackrare än på Fotbollsgalan. En trist tillställning i och för sig. Magert program, totalt humorfritt, infantila tacktal, allt söndertrasat av ideliga reklamavbrott. Men vackert folk. Upprisslade, eleganta, glada. Svensk fotboll är som mest betittad i galadress på fest. Matcherna kostar det skjortan att komma åt.

Och det mesta står och faller numera med att Zlatan Ibrahimovic tycker det är värt besväret att komma hem och ta emot ännu en guldboll. Han skulle ha en till varje grabb sa han i början. Nu får han skynda på om han vill ha ett barn till varje boll.

Fast som i onsdags kändes det som om han plockade hem en extra guldboll. Det var en föreställning och en show av en soloartist som gav eko i hela fotbollsvärlden. Här har du en repris på hans fantastiska 4-2-mål.

Gala och landskamp i ett paket

Fotbollförbundet har ordnat det så vist att en landskamp läggs i anslutning till Fotbollsgalan för att inte riskera att den urvattnas.

Men, som sagt, det är ju idrottens vardag vi vill åt. Den som vill beskåda när festkläderna åker av och arbetskläderna på måste ha utblick över (minst) hela Europa.

Det kostar uppemot en tusenlapp i månaden att försäkra sig om kanalerna som erbjuder europeiska ligamatcher, landskamper och Champions League. CMore, Viasat, Tv4-sport. Det är sådant som får stryka på foten när budgetcoacherna reser runt och sanerar folks ekonomi.

Idrotten blir mer och mer ett nöje för de bättre bemedlade.

Mycket uppförsbacke

Många ringer i varningsklockorna för en idrott som får allt svårare att bli buren av ideella krafter.

Allt kostar mera och ungdomskullarna krymper.

När 51-procentsregeln försvinner tappar medlemmarna kontrollen över det som varit en svensk käpphäst; föreningsägd idrott.

Och för tittarna kommer allt mindre av det högklassiga, väsentliga i de kanaler som kan nås av alla.

Dags för listan

Precis som i politiken håller idrottens karta på att ritas om. Allt hänger ihop som bekant.

Det finns ett EU-direktiv som ger medlemsländerna rätt att bestämma vad som är av nationellt intresse vad gäller sport i TV.

En lista över evenemang som bör säkras åt alla (OS, fotbolls-VM, hockey-VM, handbolls-VM, skid-VM, Vasaloppet etc.) har varit på tal länge. Sådana listor finns i t ex Finland och Norge, även i Italien, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och ytterligare några länder.

Idrottsministern (om hon nu alls förtjänar detta fina epitet) Lena Adelsohn-Liljeroth, vill naturligtvis inte ha en sådan lista. Hon vill att marknadens krafter skall härja fritt. Precis som hela Alliansen tycker att det är så mycket bättre när skolor, sjukvård, apotek, el, järnvägar, allt, överlåts i den fria marknadens händer. 

Vad ska vi ha politiker till?

Ibland kan man undra vad vi överhuvudtaget skall ha politiker till när de ändå inte effektuerar det folket beställer. Det räcker väl med Marknaden?

Nu representerar Lena A-L ett parti som aldrig haft en genomtänkt idrottspolitik. Sossarna gick lite för långt en gång i tiden och ville kontrollera allt – det var då när vi var ett litet pytte-DDR häruppe i Norden – men där fanns i alla fall en idrottspolitik värd namnet.

I Fredrik Reinfeldts värld gästspelade idrotten några korta sekunder i hans första regeringsförklaring. Det handlade bl a om att arbeta för att ta stora evenemang till Sverige. Sedan dess har regeringen sagt nej till allt.

Starta en ren sportkanal

SvT har gjort en egen undersökning som visar att en överväldigande majoritet (79 procent) vill ha en lista som garanterar mera idrott, t ex Zlatans och landslagets matcher, i heltäckande TV-kanaler.

Då är det väl bara att införa en sådan. För det väl folket som bestämmer i en demokrati?

Det finns en annan lösning; starta en ren sportkanal, tillåt (reglerad) reklam och sponsring och gör Sveriges Television konkurrenskraftig på den enda marknad där det råder huggsexa och krävs enorma pengar för att vara med.

Annars blir SvT i den stora sport-TV-världen, en liten, ynklig företrädare för en massa små särintressen och de som inte har råd får nöja sig med varpa och casting när landslaget spelar VM-kval.
- - -
Apropå Fotbollsgalan; ”I väntan på Guldbollhen”. Så löd rubriken på en braskande annons i Sydsvenska Dagbladet där tidningen förkunnade att den i väntan på detta nya pris – Guldbollhen – alltjämt tänker dela ut Diamantbollen till Årets bästa kvinnliga fotbollsspelare. Men i en framtid hoppas tidningen uppenbarligen på ett enda pris i en samkönad sport. Om inte evolutionen har en jätteskräll på lut tror jag nog att den nuvarande könsuppdelningen till och med överlever tidningsbranschen.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Johan (inte verifierad)

tors, 2012-11-15 02:43

1. Men om SVT tilldelas en

Men om SVT tilldelas en sportkanal och en utökad budget till att köpa hem de allra attraktivaste sporträttigheterna, då lär ju TV-avgiften också höjas? Och så blir det bara ännu dyrare för oss som vill ha de andra sportkanalerna också. Kommer inte räcka med lite reklam för att finansiera OS, snarare skattepengar. Jag ser nog hellre att TV-avgiften slopas helt och hållet så får man friheten att lägga slantarna på precis vad man vill. "Gratis-tv" är ju ett hyckleri. Privilegiet av att kunna ratta in SVT kostar lika mycket som ett årsabonnemang av viaplay, till exempel.

Dan Persson

lör, 2012-11-17 10:11

2. Det finns inga gratis

Det finns inga gratis luncher. Det Åke förslår är att legalisera stöld. Ägare av en rättighet skall självfallet alltid kunna bestämma över sin egendom. Lite trist att behöva uppleva kommunistiska idéer år 2012. Dessutom är timingen idiotisk. Om fem år har tv förändrats så att rättighetsinnehavaren själv sänder via IP-tv.

Gunder Andersson (inte verifierad)

lör, 2012-11-17 13:49

3. Sport i öppna tv-kanaler

Det är väl helt klart att alla större (mindre) idrotts tävlingar och skall visas i de öppna Tv-kanalerna, de skall dessutom vara utan reklaminslag, vilka förstör helheten. Helt klart skall det lagstiftas om detta. Görs inte det, kommer idrotten att förlora på det. Eftersom det blir mindre antal personer som tittar sport om man måste betala extra för det.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.