Zlatan – ett magiskt fenomen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det var vid millennieskiftet Björn Borg korades till Sveriges störste idrottsman genom tiderna. Han sade, när han vunnit den slutliga kampen mot Ingemar Stenmark, att ”nu är mitt liv fullbordat.” Det lät högtidligt, nästan andäktigt.
Den ombytlige - lika vänlig och talförd lika långsint, oförsonlig därpå. Den är också en del av Zlatan Ibrahimovic. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix

 

Det var ju på 70-talet Sverige blev en stormakt i idrott. Då skedde allt det som vi aldrig trodde var omöjligt. Att världens bäste bordtennisspelare skulle vara svensk (Stellan Bengtsson), världens bäste tennisspelare (Björn Borg), världens bäste utförsåkare (Ingemar Stenmark). Omöjligt, men det skedde. Olympiska guld av Gunnar Larsson och Ulrika Knape (1972), av Bernt Johansson och Anders Gärderud (1976). Sverige vann Davis cup. Så fullkomligt ofattbart. Ett svenskt lag spelade Europacupfinal i fotboll 1979 (Malmö FF). Hade aldrig skett, kommer aldrig mera att ske.

Ralf Edström gjorde tidernas mål (det är väl bara tvåa nu) när han dräpte in 1-0 mot Västtyskland i Düsseldorf (VM 1974) och just då, för några ögonblick, trodde vi faktiskt att Sverige skulle kunna bli världsmästare i fotboll.

70-talet, då det omöjliga blev möjligt.

Stenmark och Borg går inte säkra

Men aldrig trodde vi väl att en svensk skulle nämnas som tänkbar vinnare av titeln Världens bäste fotbollspelare.

Nu har vi Zlatan Ibrahimovic!

Och om det vore en omröstning just idag bland det svenska folket om vem som är Sveriges störste idrottsman genom tiderna är jag inte säker på att Björn Borg och Ingemar Stenmark går säkra.

Zlatan spränger alla väggar och tak. Och konkurrensen; alla, i hela världen prövar någon gång fotboll.

Sveriges starkaste personlighet

Jag har följt svensk och internationell fotboll sedan mitten av 60-talet och idag tvekar jag inte; Zlatan Ibrahimovic är – trots avsaknaden av internationella titlar och i konkurrens av spelare med både VM-silver, VM-brons och Europacupguld – Sveriges främste fotbollspelare genom tiderna.

Som fenomen är han mycket större än så. Han är kanske Sveriges starkaste personlighet alla kategorier.

Just för att han spränger både väggar och tak, bryter gamla mönster, river broar, tar sig in på marker och marknader dit sporten aldrig tidigare nått.

Från sport till konst

David Winner i The Guardian (läser jag hos Maria Schottenius på DN) skrev, alldeles ovetande om Zlatans roll också i matchen om Augustpriset, att han i ett briljant ögonblick  - som underverket, målet mot England - fick fotbollen att övergå från sport till konst.

Idag, när konsten flutit ut i det gränslösa havet ”Flummeria” – till och med ett rivningsanbud på Carl Larsson-gården betraktas som konst – är Zlatans numera världsberömda cykelspark mot England på Råsunda mera konst än mycket annat, en installation, om än ett flyktigt genialt ögonblick, svår att överträffa.

Och nu nämns han i samma mening som August Strindberg. Och visst, det finns Strindbergska dramatitlar som passar väl in på Zlatan: Den starkare – Första varningen – Leka med elden – Ett drömspel – Lycko-Pers resa. För att nämna några.

Skapligt månadsfacit

På ett par veckor har han nu plockat hem sin sjunde guldboll, gjort fyra mål på England, två mål och två assist i sin senaste match för PSG och deltagit i matchen om Augustpriset.

Svårslaget!

Nu blev det inget bokpris – det hade väl för övrigt gått till författaren David Lagercrantz, som svarat för den litterära prestationen – men försäljningen (över en halv miljon) har nått himmelska höjder och redan nomineringen var en ny sprängd gräns.

I Paris är Zlatan idag högre än Eiffeltornet. Han bär upp ett helt lag, en hel liga, han bryter sönder gamla gränser mellan idrott, politik och kultur i sitt nya land, tidningen France Football har gjort en tiopunkterslista för att beskriva fenomenet. TV-komiker har gjort en Zlatan-docka, Zlatanera är det nya ordet i det franska språket. I detta land som minsann inte låter sig imponeras i första taget.

Gör intryck på alla

Zlatan. Få svenska människor har gjort sådant intryck på allt från femåriga grabbar till 90-åriga damer.

Jag minns när han var ung och ny i Ajax. Jag kom gående över krogtäta Lilla Torg i Malmö en varm, pulserande kväll, han ropade, jag stannade och han ville prata, beklaga sig över att Hasse Borg sålt honom för billigt, att han bara tjänade 8 miljoner om året, sämst av all utlandsproffsen i landslaget, påstod han.

Jag föreslog att vi skulle spara det till memoarerna.

Några år senare, när han spelade i Juventus och blåste de utsända, svenska reportrarna trots skriftliga intervjulöften från Juventus pressavdelning, skrev jag en krönika om vikten av att tala med sina fans, berätta om sitt liv för dem som stöttar och intresserar sig. Jag menade att det var dem han blåste genom att dra därifrån i sin bil, inte journalisterna. Nästa gång vi möttes vid en landslagssamling gick han rakt förbi utan att hälsa.

Sådan är han också. Långsint, oförsonlig.

Men också det bidrar till att bygga det företagsnamn han lät skydda 2003. Zlatan – Sveriges starkaste varumärke.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Evald (inte verifierad)

sön, 2012-12-02 15:39

1. Det går inte att mäta vem som är störst

Bäste Åke, det går naturligtvis inte att mäta vem som är den störste inom idrott. Vad är måttstocken(-arna). Och de som kommer till tals i detta sammanhang är de som är inom "underhållningsindustrin Idrott". Kanske är den störste att finna i något helt annat sammanhang. För mig är det meningslöst att mäta och värdera på detta sätt. Hälsningar Evald

lasse b (inte verifierad)

sön, 2013-03-10 21:49

2. en lagidrottare kan ...

en lagidrottare kan aldrig bli större än en individuell idrottare ; detta är min bestämda uppfattning !
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.