Det sista trovärdiga Bragdguldet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Grattis, Lisa Nordén! OS-guld och VM-guld – vem skulle kunna slå det? Jo, jag vet att Lisa bedömdes tvåa i den olympiska tävlingen i London, men bara en dåraktig, petimäter kan komma på något så vansinnigt som att skilja två likvärdiga spurtare med hjälp av några futtiga tusendelar.
Lisa Nordén, en vanlig motionär, Scanpix som blev världsbäst. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix


Den omätbara exaktheten trodde jag den olympiska historien lämnade efter sig i München 1972, när simmaren Gunnar Larsson vann 400 meter medley med två tusendelar. Inte ens i simningens korta distanser skiljer man med tusendelar. Att göra det i triahtlon är vansinnigt.

Vann under bragdvärda omständigheter

Men det där vet jag att Lisa Nordén har kommit över för länge sedan. Hon vann för övrigt också VM under minst sagd bragdvärda omständigheter med lasarettsbesök timmarna före start, en mage i uppror och ett ben som höll på att strejka på upploppet.

Jag känner få som lagt ner så mycken möda och utstått så intensiv pina som Lisa Nordén.

Bragdguldet hamnade exakt rätt.

Ingen trovärdig avsändare

Men mitt Grattis till Lisa Nordén inkluderar också en glädjens suck över att det kom i grevens tid. Det här guldet kommer att vara extra mycket värt, eftersom det blir det sista som med trovärdighet delas ut av Svenska Dagbladet.

I all evighet kommer Lisa Nordén att kunna titta tillbaka på listan över bragdmedaljörer genom tiderna och konstatera att hon från 2012 och bakåt är i sällskap med Sveriges allra största idrottsmän genom tiderna. Ja, alla utom möjligen Zlatan Ibrahimovic, men han hade naturligtvis behövt göra sina spektakulära mål i  en EM-final eller motsvarande för att kunna konkurrera. En träningslandskamp mot England erbjuder inget ”svårt och vanskligt läge”.

För mig tar raden av trovärdiga bragdmedaljörer slut i och med Lisa Nordén 2012. Svenska Dagbladet är inte längre, som Anders Gärderud motiverade sitt beslut att hoppa av juryn, ”någon trovärdig avsändare av det här priset.”

Tänk om de också hade hoppat av

En tidning utan en egen sportredaktion skall inte dela ut Sveriges mest prestigefyllda pris. Jag skriver under på varenda bokstav i Gärderuds ord.

I tisdagens beslut deltog, förutom Lena K Samuelsson och Ola Billger från SvD, följande jurymedlemmar:

Agneta Andersson, Conny Evensson, Magdalena Forsberg, Sven von Holst, Annichen Kringstad, Ulrika Knape-Lindberg, David Lega, Gunilla Lindberg, Stefan Lindeberg,, Tommy Svensson, Karin Mattsson-Weijber. Synd att de inte hoppade av i protest allihop. Det hade varit en markering av idrottens betydelse i samhället.

Rena hyckleriet att fortsätta

Ingen från sportredaktionen deltog. Men jag utgår ifrån att SvD-representanterna ändå bar med sig ett mandat byggt på den rika kunskapen som tidningens snart avdöda sportredaktion besitter.

Utan denna redaktion kommer bragdmedaljen i Svenska Dagbladets regi att sakna all trovärdighet, prisets värde därmed devalverat.

Det vore rena hyckleriet om SvD fortsätter att dela ut priset när man med sitt beslut att lägga ner redaktionen ha värderat sportens roll i samhället som lättviktigt. Det blir ett pris enbart för att förgylla en falsk fasad framför ett tomt hus.

De struntar de tydligen i

Svenskans beslut att lägga ner sin sportredaktion kan bara tydas som att tidningsledningen anser…

… att det är lättviktigt att staten satsar miljarder på idrotten.

… att det var lättviktigt när den amerikanske presidenten försökte använda IOK (1980 i Lake Placid) för att påverka Sovjet i Afganistanfrågan.

… att det var lättviktigt när den östtyska statsapparaten beordrade och organiserade systematisk doping av unga idrottare, för att de skulle tjänstgöra som kommunistiska propagandapjäser i olympiska spel.

… att det är lättviktigt att granska den enorma medicinska industri som ligger bakom dopingen i världen.

… att det är lättviktigt att stora städer över hela världen – Kina, Brasilien, Ryssland m fl – lägger ner miljardbelopp för att vinna ekonomisk och politisk vinning med hjälp av olympiska spel.

… att det är lättviktigt att ca 3 miljoner svenskar är engagerade i idrottsrörelsen och lika många följer de mest dramatiska matcherna på TV.

… att det är lättviktigt när det byggs arenor för 3 miljarder och storföretag slåss om att få namnge dem.

… att Sekonden är en lättviktig roman.

… att det är lättviktigt när krigande länder inleder samtal under del olympiska flaggan.

Det är kultur - och kallas idrott

Vindarnas drag vid Barsebäcks golfbana, talangjakt i Rosengård, en nyfiken titt i Malmö FF:s bokslut, affärsmötena i lyxarenornas loger, skvallret på träbänkarna i fotbollens Lingonserier; överallt är det världen, Sverige, samhällena, människorna som visar upp ett mänskligt beteende i gestaltad form.

Kultur alltså!

Vi kallar det idrott. Ett låneord från Island. I det finns hela livet gömt. Bara vi tittar efter.

Men den som släcker lamporna på Svenskans sportredaktion är ett blindstyre som ingenting ser. Det är sorgligt.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Fakta

Läs ett reportage om Lisa Nordén och om hur karriären började

Triathlons utveckling

Föreningar
2006: 84 2012: 154

Licensierade utövare
2006: 560
2012: 1353

Anmälda till tävlingar
2006: 3091
2006: 10 000

Juryns motivering till valet av Lisa Nordén:

”För en serie bragder i tre delar och flera vanskliga lägen. Silver blev till guld. 2012 års bragdguld tilldelas triathleten Lisa Nordén”.

lasse b (inte verifierad)

tis, 2012-12-04 19:54

1. ett gott val

just så - ett gott val av bragdguldmedaljör ... och väl tänkt av Åke Stolt !

Ola H (inte verifierad)

lör, 2012-12-08 16:12

2. Lätt att hålla med - men...

Det som möjligen kan bli bra med att SvD går i bräschen och lägger ner sin sportredaktion (fler lär följa) är att sporten kommer nyhetsvärderas på ett bättre sätt. Sportredaktionerna är rena hejaklacksledarna och styrs allt för ofta av äldre män med stereotypa uppfattningar om sport. De nyhetsvärderar helt olikt nyhetsredaktionen och kan inte sätta sina lag och utövare i ett rimligt perspektiv. Med riktiga journalister som sätter sporten i ett sammanhang kan vi får mer av ungdomsidrott, motionsidrott och ett bredare perspektiv - som är sportens storhet. Och så slipper vi fullständigt häpnandsväckande rubriker och påstående som att "Sverige är världsledande i innebandy" eller att höra om världens bästa liga varje tisdag. Innebandy är mindre än varpa och bland motorsporterna är speedway ett skämt. En triathlon-atlet som Bragdguldsvinnare är ok. Men när skidåkare går före Davis Cup-mästare eller Bandylandslag nomineras som århundradets lag har sportens maktelit grävt sin egen grav. Lycka till SvD!

Åke Stolt (inte verifierad)

mån, 2012-12-10 11:48

3. Till Ola

Just med anledning av det du skriver behövs sportredaktioner på just en tidning som Svenska Dagbladet. Det är ju bemanningen och ledningen av nämnda redaktion som avgör inriktningen på journalistiken. Och visst vore det önskvärt, från alla håll, om tidningarnas sportredaktioner vågade vara lite mera kritiska mot de största syndarna i hejaklacksjournalistiken: TV-kanalerna som slår vakt om sina rättigheter. Det är sorgligt att se hur innebandy-VM okritiskt bevakas i etermedia. 13-0 i en semifinal. Löjligt. Men det är inte genom att ta bort sportredaktioner som du skapar bättre och allsidigare sportjournalistik utan genom att förstärka dem. Åke Stolt

Anders Östnäs (inte verifierad)

tors, 2012-12-13 12:45

4. bragdguldet

Ja, det är lätt att hålla med Åke Stolt både när det gäller utdelningen av bragdguldet och skandalen att lägga ner Svenskans sportredaktion. Lisa Nordén var för mej en given vinnare - allt annat hade varit skandal. Här var det för en gångs skull fråga om bragd i ordets rätta bemärkelse. Att lägga ner Svenskans tidigare mycket läsvärda sportsidor med Sune Sylwén i spetsen är en ren skandal - även det i ordets rätta bemärkelse. Nu riskerar sporten bli ett mischmasch av TT-artiklar i stil med Metro och andra gratistidningar. Kort sagt - Svenska har genom sitt agerande mist sin trovärdighet som spegling av olika perspektiv på samhället, där den breda idrottsrörelsen från och med nu ses som ointressant. Detta slår naturligtvis också tillbaka på utdelningen av bragdguldet, som framöver mister sin trovärdighet. Heder åt Anders Gärderud, som tagit konsekvenserna av detta. Anders Östnäs

Peter Kastensson (inte verifierad)

fre, 2012-12-14 18:47

5. Väl tänkt och som alltid väl

Väl tänkt och som alltid väl formulerat, Åke! Heder åt Anders Gärderud och - förstås! - den välförtjänta medaljören Lisa Nordén. Peter Kastensson

Johan Wallerstein (inte verifierad)

lör, 2012-12-15 00:32

6. Bra Åke

Håller fullständigt med Åke. Både att Lisa var en värdig vinnare och att SvD gör fel som lägger ner. Om detta skrev jag för övrigt redan innan bragdguldet delades ut. D v s att Lisa borde få det. Läs här om ni orkar och har tid över. http://jwallerstein.blogspot.se/2012/09/bragdguldet-devalveras-i-och-med...
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.