Hon är en Lisa för själen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
I hajvattnen utanför det berömda operahuset i Sydney år 2000 startade den raffinerade sporten triathlon sin olympiska historia. Och jag vet, att Lisa Nordén vet, att det är en svensk som vi skall tacka för det.
Bilden vi aldrig glömmer. OS 2012 - Schweis Nicola Spirig mot Lisa Norden vid målbandet för damernas triathlon. Norden blev tvåa, men vann svenska folkets hjärta. Foto: Charlie Riedel, AP Photo/Scanpix

 

Den förre IOK-ledamoten Gunnar Ericsson – en gång i tiden också chef för Facit, bas för Åtvidabergs FF och ordförande i Svenska Fotbollförbundet – hade åtagit sig uppdraget att i den olympiska församlingen lobba för att ta in triathlon bland de olympiska sporterna.

En stolt Gunnar Ericsson

Gunnar själv hade tyvärr insjuknat och kunde inte själv bevittna det historiska ögonblicket men jag vet att han var nöjd och stolt och jag kan bara ana hur han uppe i Mölle nu ser hur en nytänd svensk idrottsstjärna tar för sig av strålkastarljus och superlativer.

I somliga intervjuer med Idrottsgalans drottning, Lisa Nordén, antydde utfrågarna att det ju handlar om en liten sport. Har de någonsin förminskat Magdalena Forsberg, AKO eller Helena Jonsson med liknande påståenden? Eller för den delen Karolina Klüft?

Det finns oändligt många fler triathleter i världen än vad där finns skidskyttar eller sjukampare eller tiokampare.

Ingen förminskade de andra

Triathlon är en sport i tiden, en förträfflig kombination av moderna, allmängiltiga och nytta sysselsättningar som simning, cykling och löpning. Sporter som varenda människa kan relatera till. För att till exempel jämföra med den (o)moderna femkampen med sitt militära ursprung. Den kan vi gärna slippa.

De flesta trodde nog att Zlatan Ibrahimovic skulle få ta emot Jerringpriset efter hans spektakulära konstnummer i den internationella fotbollen. Men möjligen motverkas Zlatans monumentala genomslagskraft av att han t ex trilskas och inte finner sig i de parkeringsregler som gäller på PSG:s anläggning.

Nu blev Sara Algotsson-Ostholt den främste utmanaren till Lisa Nordén. Men om Prins Carl Philip hade stått för sammanräkningen vet man förstås inte var priset hamnat.

Jag missunnar inte Sara folkets kärlek men jag missunnar ridsporten ännu en framgång genom medveten kampanjröstning.

Men vad håller ridfolket på med?

När ridsportens eget folk går ut och erkänner att ”jag röstade tjugo gånger på Rolf-Göran Bengtsson” och uppmanade sina medlemmar att tokrösta på sin favorit också nu, visade de inte bara dåligt omdöme och osportslighet utan skakade om hela Jerringpriset som institution. Det hade definitivt skadad det populära priset om de hade lyckats.

Det som gör Lisa Nordén till en så populär idrottare är inte bara hennes coola attityd, hennes glädje över ett vunnet silver och hennes fighting spirit på upploppet – svenska folket älskar slit och plåga och är definitivt inte bortskämd med vinnande (ja, nästan) upplopp i konditionskrävande löpning – utan hennes verbala förmåga, hennes suveräna hantering av den mediala cirkusen och sin sceniska närvaro.

Hon borde vara rena drömmen för dem som i en idrottsstjärna ser möjligheten att få ut bästa tänkbara marknadsföring av sina produkter.

Som Lisa Nordén, så ser den moderna, kompletta sportidolen ut, med alla de ingredienser som krävs för att gå hem hos såväl folket, som ledarna, TV-tittarna och finansiärerna.

En sådan charmig Peter Forsberg

Och man kan i det sammanhanget stilla undra; var fick Peter Forsberg sin charm, sin humor, sin avspända framtoning och sitt språk ifrån? Borta var den flackande blicken och det luddiga språket som bortblåst och fram tonande en världsman i all sin glans.

Kanske galans allra största roligaste överraskning.

Sedan undrar jag över några saker: vad har juniorkronorna överhuvudtaget på en idrottsgala att göra? Det finns ett talangpris. Bra så. Bakläxa  till den s k Idrottsakademin.

Och hur kan TV-sportens krönikör Jonas Karlsson sitta en sådan jury för att nästa dag sitt i morgonsoffan och recensera valen? Friare än så måste en granskande krönikör vara. En stol räcker.

För mig får Pia Sundhage sluta sjunga precis när som helst…

…och varför måste galans programledare alltid göra inslag som sig själva. När inslagen dessutom är lika humorbefriade som manuset i övrigt.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

lasse björck (inte verifierad)

lör, 2013-01-19 22:07

1. tycker om ...

ja, jag tycker om den krönikan; väl formulerad och omdömesfullt balanserad ! till detta kommer - erfarenheter från min studie om idrottens samhällsvärde visar fram att just detta tre sporter erhåller ett uppseendeväckande stort samhällsvärde, samtliga naturliga förflyttningssporter, simsport i öppet vatten klart mera värdefullt, kostnadseffektivt, visavi inomhusbassäng
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.