”Bäst att glömma 51-procentregeln”

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Två år av väntan. Till ingen nytta. Remisstiden går ut i morgon och inget har hänt, varken samtal eller diskussioner med idrottens företrädare och inte heller något remissarbete. Frågan har självdött och det är lika bra att glömma hela 51-procentregeln.
I Idrottens Hus i Stockholm och bland många specialidrottsförbund har det inget varit någon diskussion om 51-procentregeln. Foto: Scanpix

 

Till min stora glädje beslutade RF-stämman 2011 att behålla 51-procentsregeln. Men i samråd med Lars-Åke Lagrell, fotbollens dåvarande ordförande, lämnade jag också det här tilläggsyrkandet, som stämman ställde sig bakom, trots Riksidrottsstyrelsens motstånd:

”att RF-stämman uppdrar till RS att tillsätta en kompetent utredningsgrupp som inför RF-stämman 2013 ska framlägga en ny svensk idrottsmodell som har möjlighet att konkurrera på både landslags- och klubbsidan och i både små och stora idrotter.”

Mest angeläget för hockeyn och fotbollen

Jag tyckte att framför allt ishockeyn och fotbollen borde få en chans att få ”sin sak prövad” lite mer seriöst än vad som gjordes före stämman. Det handlade om inlevelse i de stora förbundens villkor.

Svenska Fäktförbundets vill behålla 51-procentsregeln. Så här skriver vi i sammanfattning:

"Utredningen föreslår att den s.k. 51-procentsregeln tas bort ur RF:s stadgar, d.v.s. villkoret att föreningen ska ha röstmajoritet på stämmor med föreningens IdrottsAB. Utredningen föreslår också att en mängd åtgärder ska vidtas bl.a. för dialog inom och utanför idrottsrörelsen under utrednings- och remisstiden. Några sådana åtgärder är varken genomförda eller planerade. Utredningens förslag om förändring av RF-stadgarna bör avvisas.”

Det här känns ju konstigt, eftersom jag själv har varit med i utredningen. Vad är då motiven?

I sakfrågan har vi den uppfattning som utredningen beskriver så här:

”Utredningen bedömer således inte att den svenska idrottsmodellen riskeras bara för att några enstaka föreningar väljer nya vägar. Däremot kommer bilden av den svenska idrottsmodellen att förändras mer än modellen i sig. Det kan komma att bli än svårare att vidmakthålla den ideella föreningens offentliga stöd.”

Det mesta har gått snett

Vår bedömning av framtiden är naturligtvis mer tro än vetande.

Vi vet inte hur många föreningar som kommer att använda sig av möjligheten. Men en sak vet vi, principen ”en person – en röst” försvinner, även om både enskilda förbund och föreningar måste fatta beslut om förändringen. Det är tillräckligt skäl för många att säga nej.

Remisstiden går ut imorgon. Vad har då gått snett? Egentligen det mesta.

1. Det allvarligaste är naturligtvis att vi inte har haft det breda samtal som frågan är värd. Utredningen skrev bl.a. så här: En nödvändig förutsättning för förändring är en dialog i form av regionala konferenser där synpunkter och frågeställningar kring utredningens förslag och motiv till dem ges en möjlighet att komma fram.”  Något sådant brett remissarbete har inte gjorts. Istället gjordes en kort remiss mellan julstök och den 18 februari.

2. Det är näst intill ett organisatoriskt fiasko, att det går drygt ett halvår från RF-stämman, innan utredningen kommer igång. Tiden för remiss blir minimal.

3. Vid Riksidrottsforum den 10 november berättade utredningens ordförande kort om utredningen. Ingen diskussion stimulerades. Ett planerat presseminarium ställdes in. Det var mina initiativ som ledde till att utredningen inte längre var en av svensk idrotts mest bevarade hemligheter.

4. Enligt stämmobeslutet skulle utredningens arbete ske i dialog med politikerna, för att vi direkt över disk skulle kunna föra ett samtal om ev. ”politiska repressalier”. Något sådant har inte förekommit.

Dags att kliva av

På Svenska Fäktförbundets hemsida skrev jag så här samma dag som utredningen publicerades den 10 november:

”Vår grupp föreslår en viktig principiell förändring i svensk idrott. Den bör vi försöka genomföra i mycket bred enighet. Om vi inte klarar av den breda remissen och dialogen med politikerna bör vi avstå från stadgeförändringen.”

Jag är ledsen över att Lars-Åkes och mitt initiativ inte togs omhand på ett bra sätt. Nu är det dags att kliva av tåget. Det känns både konstigt och lite ensamt att tycka att det här var något riktigt seriöst och därför borde behandlas därefter.

Lars Liljegren

Ordförande i Svenska Fäktförbundet sedan 2001, ordförande i Stockholms Idrottsförbund 1985 – 2007 och RS-ledamot 1987 - 1999

gp (inte verifierad)

tis, 2013-02-19 19:35

1. Varför avbryta och begrava

Varför avbryta och begrava något som förr eller senare måste genomföras bara för att RF-maskineriet gör allt för att borra huvudet i sanden och låtsas som om – tja, jag vet inte vad? Jag känner stanken av korrupttion.

S Ulrich (inte verifierad)

tis, 2013-02-19 19:55

2. Som gammal cyklist .........

Som gammal cyklist känns det som om väldigt många är ute och cyklar i denna fråga. Läs RF-stadgarna (11 kapitlet 3 §) så fattar ni att 51%-regeln är en mycket liten och i sammanhanget näst intill obetydlig fråga. Men den är säket tacksam att profilera sig på! /SU

Björn Sundberg (inte verifierad)

tis, 2013-02-19 21:04

3. Det är i princip bra om

Det är i princip bra om 51-procentsregeln skrotas anser jag. Om jag ska betala flera hundratals kronor för att se underhållningsidrott vill jag ha hög kvalitet på spelet t ex inom fotbollen. Vem vill betala dyrt för att se C-skådespelare? Spelare som inte kan spela onetouchfotboll och som knappt är bättre än division fyra? Med nytt kapital in i idrotten kan den utvecklas som underhållningsidrott och höja kvaliten. Det gynnar idrotten i stort därför att intresset ökar. Gör detta på ett sådant sätt så att folkrörelseidrottens grundvärden säkras i förhållande till den marknad som nu uppstår. Men att avskaffa regeln är helt rätt väg!
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Halmstad gör vad många andra kommuner har svårt med - att profilera stan via en idrott. I isex år har Högskolan i Halmstad, som riksidrottsuniversitet, i samarbete med Svenska bordtennisförbundet och Halmstad bordtennisklubb, attraherat duktiga bordtennisspelare att söka sig till till Halmstad. Det sker tack vare möjligheten för elitspelare att kombinera sin idrottskarriär med högskolestudier. Nu utökas samarbetet ytterligare när spelare från Sannarpsgymnasiet och Högskolan samlas i en gemensam miljö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.