Nu måste HIF räkna rätt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Efter snart 30 år i Skåne börjar jag lära mig ett varierat landskap av självbilder. Helsingborgs är alldeles uppenbar sedan länge. Fotbollslaget därstädes betraktas asom ett allsvenskt lag, en av Sveriges starkaste fotbollsklubbar, alldeles oavsett var laget huserar i seriesystemet. Det har suttit i från 20-talet när spelsystem skapades här och laget kallades ”Mjölkkossan” och drog mest publik på arenorna ute i Sverige.

HELSINGBORG 20181021 HIF:s ordförande Krister Azelius, HIF:s ordförande dtår bakom den omfattande förstärkningen av spelartruppen som har skett under det senaste året och som ledde till den allsvenska återkomsten. Foto: Johan Nilsson / TT

Nu är i alla fall folkets uppfattning i Sundets pärla någorlunda i takt med tiden; HIF skall spela allsvensk fotboll igen!

Det är ett fint jobb som tränaren, den gamle backen, Per-Ola Ljung gjort och det var naturligtvis ett klokt beslut att plocka hem landslagskaptenen Andreas Granqvist till klubben igen för att styra skutan rätt. Det är som ni vet inte alla kaptener som lyckas med det i dessa trakter där båtar ibland kör rätt upp på land.

Nu är det inte som förr (HIF tog sina första SM-guld 1933, 1934 och1941, de två senaste 1999 och 2011) att hela Sveriges fotbollsaktivister applåderar för att HIF kommit tillbaka till allsvenskan. Men visst kan man hoppas på en kvalitetshöjning i Allsvenskan när HIF blir Skånes andra bidrag (MFF) istället för hopplösa Trelleborgs FF som inte ens älskas av sina egna. HIF har haft nästan 8 000 i snitt i Superettan.

Och visst, historiskt är HIF en mäktig pjäs i sammanhanget med 66 allsvenska säsonger och sjätte plats i den allsvenska maratontabellen.

Dubbla omsättningen

Men det är mycket kvar innan HIF nämns med full respekt igen. Klart att klubben måste värva men frågan är om inte en matematikexpert borde högprioriteras. Det var rätt länge sedan nu klubben lyckades räkna rätt och få inkomster och utgifter att i varje fall gå någorlunda jämnt ut.

Det är i så motto ingen stark klubb som ansluter sig till De Sexton.

Ordföranden Krister Azelius säger, att det viktigaste för HIF nu är att överleva 2019 i väntan på att få ta del av pengarna från det nya TV -avtalet.

”Skulle vi trilla ur igen är det en katastrof för HIF”, säger han.

Han erkänner att HIF prismässigt inte kan leta spelare på den dyraste hyllan i butiken. Man måste försöka lirka sig fram med smartness, fingertoppskänsla och lågbudget.

Och hoppas på att flera finansiärer ansluter för att ge klubben allsvensk stabilitet. Dagens omsättning på 50 miljoner (spelarbudgeten ligger på ca 25) måste minst fördubblas för att nå hygglig konkurrenskraft.

Men Helsingborgs IF:s budget har länge varit en snårig historia med märkliga kringelkrokar svåra att få insyn i.

Det har uppvisats en katalogaria av skulder till kommunen, betalningsskyldighet till finansiärerna i Olympia Invest som hållit klubben under armarna. Där finns obetalda hyror, spräckta budgetar och till och med närgångna ögon från skattemyndigheterna som oroar. En lång tid av ekonomisk instabilitet.

Inte dyraste champagnen

Många elitklubbar har förvisso problem med sin ekonomi och handlar för mera än vad kassan tillåter, men HIF ligger bra till i ligan över grumliga affärer och skulder som skjuts på framtiden.

Så även om nyvunnen allsvensk status nu firas i Helsingborg så är det inte den dyraste champagnen som skvimpar i glasen.

Och den kärlek den konjunkturkänsliga publiken på och runt Olympia visar är inte längre reservationslös. Det mullrar i leden av hård kritik mot de affärer som klubben och kommunen gjort upp i enrum. 

Kommunen har gått in med stora borgensåtaganden och i februari i år fick HIF anstånd med hyran. Den har inte betalats sedan dess. För en annan hyresgäst i en mindre publikdragande och image-skapande bransch hade det inneburit vräkning.

Den fristående ledarskribenten Sven-Åke Olofsson i Sydsvenska Dagbladet kallar det ”ett mumlande understatement” när kommunens ansvariga talar om HIF:s beteende i ekonomiska frågor som ”icke önskvärt”.

Likafullt: kommunen har räddat klubben från att ekonomiskt gå under. Det kan knappast fortsätta.

Många vill nu ha klarhet i hur relationerna mellan HIF och kommunen ser ut, vill ha insyn i siffrorna och skärskåda det bräckliga bygget. Övrigt idrottsliv i staden klagar över att HIF favoriseras bortom anständighetens gräns.

Tufft jobb väntar

Det är ett mycket tufft arbete - betydligt mera komplicerat än att återta den allsvenska platsen - ordföranden Krister Azelius och hans nye klubbdirektör Joel Sandberg har framför sig. Navelsträngen till kommunens ”livmoder” har dragits ut till bristningsgränsen. Stödverksamheten motiverad av HIF:s betydelse som stadens varumärke kan inte pågå evinnerligt.

”Mjölkkossan” har stått i sin länga nog. Nu måste hon ut på grönan äng med sprängfyllda juver och sprutande spenar för egen maskin. 

Gasa och bromsa samtidigt är som alla bilförare vet en svår och ytterst motsägelsefull manöver.  Likväl måste klubben försöka.

2019 måste HIF bekänna färg. På planen med Andreas Granqvist i spetsen, på kansliet med klarar papper, transparent bokföring, sanerade skulder och kraftig inkomstökning. Det blir ett måste för att inte också klubbens dyrbaraste kapital - den stora publiken på Olympia - skall vända ryggen till. 

Tabellen och kassaböckerna kommer om ett år att berätta hur Mjölkkossan mår. Nästa år blir ett ödesår för den anrika (bildades 1907) klubben. Det krävs både sportslig och ekonomisk framgång för att tysta tvivlare och kritiker och få Olympia att gunga av hänförelse.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.