Ett riksting i skiftande form

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I lördags lyssnade jag på årets Riksidrottsmöte. Det kändes som en dröm från 80-talet.  

Först hörde jag rovkapitalisten Gordon Gekko från filmen Wall Street:

-The point is, ladies and gentleman, that greed -- for lack of a better word -- is good, -Greed is right, Greed works.

Gekko avlöstes av en stund senare av Milton Friedman 

Gekko-känslan började när specialidrottsförbunden gaddade ihop sig mot fotbollsförbundet. ”Fotbollens kansli kan inte behöva mer än tio procent av det övergripande stödet” tyckte triathlon och fick stöd av ett gäng ordföranden som får mer pengar.

Fotbollen occh solidaritet

Med tretusen föreningar och ungefär en tredjedel av alla deltagartillfällen bland barn och unga innebär det förstås en smäll för fotbollen, och Karl-Erik Nilsson var precis så upprörd som du och jag skulle ha varit.  Men då pratade han om solidaritet.

Det funkar ju inte att det största, starkaste och rikaste förbundet pratar om solidaritet för att slippa dela med sig.  Ska Wallenbergarna vädja till vår solidaritet för att få ner sin skatt?  Jag tror en god socialdemokrat som Karl-Erik inser att det ordet inte fungerar på det sättet. Då förstod nog Friskis & Svettis att de skulle få nej ännu en gång.  När alla vill ha mer så är det svårt att få en plats vid bordet. Sen röstades Ishockeyförbundets motion om att krympa RFs kansli igenom.  Alla specialidrottsförbunden har rösträtt på RIM. De får mer pengar. Distriktsidrottsförbunden sliter förstås sitt hår, men har ingen rösträtt.  Framför allt ska idrotten befrias från RF:s uppföljningar av dess levererade samhällsnytta.

Thatchers och Reagans husgud

Nu intog en annan god socialdemokrat rollen som Maggie Thatchers och Ronald Reagans husgud; Milton Friedman. 

Företagsledningar över hela världen inspirerades av Friedmans idéer om att företag bara ska bry sig om sina aktieägare. Det blir bäst då, tyckte Milton Friedman och 170 av idrottens delegater verkade hålla med. Att bry sig om samhället, miljön och annat krafs; det får någon annan göra. 

När Milton Friedman stod på topp var Exxon värdens mest värdefulla bolag, med General Motors som tvåa. På tio-i-topplistan fanns sex oljebolag, GM och Ford. Inget av de bolagen är topp-tio idag, men de excesser de stod för är ett hot mot hela världen idag.

 Redan i början av 1990-talet började det ensidiga fokuset på aktieägarvärde kännas kortsiktigt. Harvard-forskarna Kaplan & Norton skapade balanserade styrkort så att företag kunde mäta medarbetarnas engagemang, hur nöjda kunderna var osv. Snart upptäckte man att företag som bara fokuserade på intäkter och vinst inte i längden var så bra. Inte ens för aktieägarna. 

.. Och nu då?

 Idag har gräddan av amerikanska företag övergivit Milton Friedmans idéer om att man bara ska fokusera på aktieägarna. Nu är hållbarhet det nya svarta. Bara företag som skapar en bättre värld, har engagerade medarbetare och nöjda kunder anses ha en framtid.

 Svensk Idrott går åt andra hållet. Med 170 röster mot 15 antogs förslaget att idrotten ska lägga mindre energi på det som är bra för samhället. 

 Milton Friedmans aktieägar-fokus har gjort många företagsledare stormrika.  Det kommer inte ordföranden och generalsekreterare i specialidrottsförbund bli. Men på kort sikt får de troligen mer pengar och färre krav. 

 …eller så visar Amanda Lind att hon har ryggrad.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.