"...vilken vacker kvinna!"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Att gubbar i fotbollsvärlden aldrig växer upp och lär sig saker, som jämställdhet. Att de fortfarande, år 2016, tycker att en kvinnas utseende är viktigare att kommentera, än hennes förmåga och kunskap. Och att de tror, att det också är det viktigaste för kvinnan.
Evelina Christillin är ny rådsmedlem i Fifa och välkomnades med orden att ”hon är en vacker kvinna” när han i själva verket är utvald tack vare sitt kunnande. Foto: Thanassis Stavrakis, AP Photo/TT

 

Fifas nya råd har fått en kvinna invald. Det är stort, och kanske man ska applådera Fifa för detta mod. Eller vad man nu ska kalla det. Hur som helst, en kvinna är nu invald, den 60-åriga affärskvinnan Evelina Christillin, som förutom affärer håller på Juventus.

Vilken presentation...

När hon så presenterades av Fifas tf ordförande Angel Maria Llona, kanske man hade kunnat tro att det skulle vara med några ord om vad hon gjort i livet, vilka hennes styrkor är, varför hon nu kommer att ta en plats i det nya rådet. Men icke.

Istället presenteras hon med orden "och vi vet ju alla vilken vacker kvinna Evelina är". Punkt.

Ja, det var ju intressant. Att hon var vacker. Och är det därför hon nu blivit invald i detta gubbvälde. Eller är det för att hon faktiskt kan något? Med tanke på hennes erfarenhet så är det högst troligt att det är för sin kompetens som hon blir invald. Men det glömdes bort av de små herrarna i Fifa.

"Skallige men smale"

Bland andra är de små herrarna i Fifa har ändå något hänt. För Llonas fadäs blev mycket uppmärksammad, också av de manliga journalisterna på plats. Män som också anser att kompetensen är viktigare än utseendet när man blir vald till något. De reagerade på det sätt som är normalt jämställt, nämligen med förvåning. Kommentarerna var många på nätet. Och Llona fick skämmas.

Men man ställer sig ändå frågan. När tar det slut?

Har Infantino presenterats som den "skallige men smale" nya generalsekretaren för Uefa?

Har Ceferin presenterats som den "manlige och attraktive" nya ordföranden för Uefa?

Nä. För här är deras kompetens viktig att framhålla. Och så borde de vara även när det gäller kvinnor. Men så är det inte på världens idrottsarenor, vare sig det handlar om förbund, föreningar eller klubbar.

Komplimanger - för sin kompetens

Och det är ganska tröttsamt. För visst är det härligt att få komplimanger, det gillar nog både män och kvinnor. Men när man blir vald till en post, vill man inte behöva tro att man blivit vald till den för att man är vacker. Utan för att man är kompetent. Och när man då omnämns med bara sitt utseende, blir ens kompetens irrelevant.

På så sätt kan vi aldrig nå jämställdhet.

I många nationer är det helt naturligt att alltid kommentera kvinnornas utseende före deras kompetens. I många länder vet männen inte ens om att kvinnor kan ha kompetens; de ska hållas instängda och föda barn. Men den grottnivån har väl den moderna världen lämnat för länge sen?

Och det borde också herrarna i Fifa och Uefa förstå. Män som har bildning och en högt uppsatt position måste bara förstå att ingen kvinna, eller man, vill bli presenterad som vald för att man är vacker.

Låt oss hålla tummarna för att till och med dessa gubbar blir jämställda. Det är dags nu.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.