Guldsmedshandlarens son valde fotbollen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Johan Svedbom väntades ta över 22 guldsmedsaffärer, Hovjuvelerare Svedboms Guldsmeds AB i södra Sverige. Men Johan sålde affärerna på 1980-talet och satsade i stället på fotbollens guldjakt som medlem i Camp Sweden och Landslagets Supporterklubb.
Johan Svedbom. Foto: privat

Johan fick både guld och idrott med bröstmjölken. Pappa Åke hade bildat bandyföreningen Vetlanda BK och var också stor stödjare till fotbollens Hvetlanda GIF. Systern Kerstin vann guld i höjdhopp 1968 i junior-SM, 1.56. Sen stoppade en fotskada hennes karriär.

Delar av miljonerna av försäljningen av guldsmedsaffärerna inbringade har Johan investerat i fotbollsresor. Han har följt fotbollslandslaget på ort och ställe i nio mästerskap, under ledning av nio olika förbundskaptener. Från Orvar Bergmark till Jan Andersson.

Hans första var VM i Italien 1990 och det senaste U-21 EM i somras i Polen.

Vårt blågula fan nöjer sig alltså inte med fotbollens seniorlandslag utan har även sett U- 21:ornas tre senaste mästerskap.

Guldsmedshandlarens son har fått sitt idrottsguld genom upplevelserna. Några SM-guld i bandy under årens lopp med Vetlanda BK förhöjer guldglansen.

Johan Svedbom, 58, tillhör den delen av supporterskaran som högt och rent gillar gemenskapen och samhörigheten i den blågula rörelsen.

Unikt sifferminne

När han berättar att han såg den första landskampen på Värendsvallen i Växjö 1969 och resultatet blev 4-0 till Sverige mot Finland. Och den första kvalmatchen var Sverige – Österrike, 3-2 på Nya Ullevi 1973 med Roland Sandbergs två mål och Ove Grahns avslöjas också att det är ett fans med unikt sifferminne. Eller en som belägger sina synpunkter med fakta.

När vi frågar honom om en recension av alla förbundskaptenerna från Orvar Bergmark över Olle Nordin till dagens Jan Andersson översänder han resultaten från förbundskaptenernas landskamper, kvalmatcher och mästerskapsframträdande. Med snittredovisning.

Johan Svedbom är ingen vilken siffernisse som helst. Han har varit webmaster under flera decennier för såväl Hvetlanda GIF:s som Vetlanda BK:s hemsidor. Det finns ingen bandyförening som exempelvis ens kommer upp på andra plats i jämförelse med den årsredovisning han är skribent för varje år. Är idag också på väg att växa in i rollen som Svenska Bandyförbundets landslagskommittés faktaansvarig.

Inte helt vanligt att lyckas kombinera siffror och ord på det seriösa sätt som Johan Svedbom gör.

Vad döljer sig bakom?

Ortsnamn som exempelvis Hova, Ödeshög eller Hudiksvall, Robertsfors finns oftast med på de blågula flaggorna på läktarna. Oavsett om landslaget spelar hemma eller borta. Det skapar en känsla av att det är hela landets landslag som uppträder.

(Var det inte Nils Ferlin som hävdade att det bästa sättet att lära sig Sverige var att studera fotbollstabellerna?).

Mera sällan ser vi dock Malmö, Göteborg eller Norrköping och Solna exponeras.

Men det finns också en nyfikenhet om vilka personer det är som döljer sig bakom flaggorna och Camp Sweden.

Ibland görs det någon snabbintervju med något eller några hesa fans i Vikingahjälmar som kan ha svårigheter både med analysen och den sammanhängande verbala uppbyggnaden. Vårt exempel är som ni anar något annat, dock inte absolutist.

– Ortsnamnet Sandskog utanför Vetlanda har synts nu på ett antal stora mästerskap betonar Johan Svedbom, innan han gläder sig över att nu senast på EM för U-21 i Polen var det ett åldersspann på hans grupp mellan 28 till 82 år.

Innan vi går in på starkare minnen och fler analyser under idrottstäcket vill vi också nämna hur han kreerar skiftande fotocollage med världsliga eller idrottshistoriska förtecken. Ett av de mest historiska bilder är fotot på Josef Stalin, Franklin D Roosevelt och Winston Churchill när de tecknar fredsavtal på badorten Jalta på Krim februari 1945.

När man då får se Johan Svedbom, Curt Einarsson och Lars Möllerberg (en gemensam vän till oss båda) välgjort inmonterade istället, ryggar man oundvikligen till. Som medlem i bröderna Fåglums tempolag i en skarp böj kan också svischa förbi, när Svedboms kreativitet varit igång.

Plånboken räddad

När VM gick i Ukraina /Polen 2012 bad jag dem att ta ett verkligt foto från Jalta. Min önskan repeterades ett antal gånger. Att det inte kom till stånd berodde tydligen på en krånglande järnväg… Men den lugne, lite tillbakadragne Johan Svedbom berättar om en annan episod.

– När vi landade i Kiev upptäckte jag att jag glömt plånboken kvar i flygplanet, med pengar och kontokort. Märkte det först när vi gick genom tullen. Blev lite lätt panikslagen. Men det löste sig då en liten bil åkte ut till flygplanet och hämtade min plånbok.

Några andra händelser under alla dessa matcher med blågult?

– 2001 och VM-kval i Istanbul. Turkiet ledde med 1-0 inför en entusiastisk hemmapublik. Men hemmapubliken blev tystad när Sverige vände till 2-1 under matchens fem sista minuter genom två svenska nickmål av Henrik Larsson och Andreas Andersson. Den turkiska publiken blev tystad och det blev istället vi på den svenska sidan som fick jubla. En seger som dessutom innebar att Sverige blev klart för VM 2002, minns Johan Svedbom.

På bästa spelarlistan, vilka är nr 2 och 3?

– Du utelämnar nr one eftersom det är Zlatan. Jag nämner två från förr, Ove Kindvall och Ralf Edström samt två från senare tid, Fredrik Ljungberg och Henrik Larsson.

Vilka resurser lägger du på fotbollen årligen?

Nej, den frågan blir det inget svar på. Istället pratar Johan Svedbom entusiastiskt om nästa resa som går till Sofia i Bulgarien och VM-kvalmatchen mellan Bulgarien och Sverige den 31 augusti.

 

Fotnot: Caroline Svedbom är en nära släkting till Johan Svedbom. Hon har på kort tid blivit kändiselitens favorit med sina feminina och färgstarka smycken. Hovleverantör dessutom.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.