Maximal spänning i unik final i Madrid

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

På söndag avgörs returen i finalen av Copa Libertadores, även kallad Super Clasico, mellan Beunos Airesklubbarna Boca Juniors och River Plate. Till alla argentinska fans förtvivlan avgörs match nummer två på neutral plan, Real Madrids hemmaarena Santiago Bernabeu. Arenan tar in 81 044 åskådare. 153 000 personer har ansökt om biljett.

Det är en match med heta känslor i XXL-storlek. Det engelska fotbollsmagasinet Four Four Two har kallat mötet mellan klubbarna ”Det största derbyt i världen”.
Ni vet kanske orsaken till att matchen spelas på neutral plan. Om inte. Första matchen avgjordes på Boca Juniors hemmaplan La Bombonera och slutade 2-2. Returen på River Plates hemmaplan El Monumental den 24 november blev aldrig av.
 Boca Juniors spelarbuss blev attackerad av hemmafans som kastade stenar och plankor mot bussen. Flera spelare blev skadade. Matchen ställdes in. Protester från båda lagen mot att finalmatch nr två skulle avgöras i Madrid hjälpte inte. Conmebol, det sydamerikanska fotbollförbundet, beslutade att flytta matchen.
Segraren i mötet är kvalificerad till VM för klubblag som avgörs i Abu Dhabi med start 15 december.

En måstepromenad

Det går inte att låta bli att bli förälskad i detta Argentina och dess fotboll. Som Brasilien, men ändå annorlunda. Nej, sällan går det att verbalisera en förälskelse, en känsla.

Som uppladdning inför Boca Juniors match är det ett måste att gå och vandra i Boca Juniors rötter i de italienska arbetarkvarteren i La Boca.

De blågula färgerna gör lite nationalistisk påverkan, näst intill ”hurra att jag är svensk”. Vi blev med ursprunget i det svenska fartygets flaggning en del av Boca Juniors.
En landskamp i fotboll, den gången vinterfotboll, mellan rivalerna Argentina och Brasilien i Buenos Aires fanns också med vid samma tillfälle. Som vi frös.
Ett spelprogram i fotboll i Argentina är inte hugget i sten. Här kan det dyka upp snabba förändringar. Kanske för flexibelt även för Fifa- presidenten Giovanni Infantino, som delade ut order om att den uppskjutna, avgörande finalen från den 24 november skulle spelas ”per omgående i Argentina”.
När Infantino lämnade arenan hade han fler livvakter omkring sig än hela Bocias spelarbuss.
Sedan många år har det i argentinsk fotboll inte varit tillåtet för bortafans att se favoritlaget. För en tid sedan lättades på denna regel. Dock inte avseende derbymatcher.

Presidentens förslag fick nobben

Inför Super Classicomötena kom förslaget från nationens president Mauricio Macri att fansen förtjänade att denna regel kunde lättas på. Bägge klubbarnas presidenter sa dock blankt nej. Macri har ett förflutet som framgångsrik president i Boca under tolv år.

Ordförande i det Sydamerikanska fotbollförbundet är Alejandro Dominquez från Paraguay. Även han har hamnat i centrum av den stekheta fotbollsfebern i Buenos Aires. Fattas bara annat när det finns gruppfoto på hans stora familj iklädd Riverprylar…

Att komma åt biljetter mellan Boca Juniors och River Plates matcher omges med samma mystik som att köpa riktiga cigarrer på Cuba.
Försäljningsstället var på något litet café, av alla de som finns i just Buenos Aires. Därefter blev vi lotsade i buss med värd.
Och fick sedan på någon form av nåder komma in på arenan. Denna gång fick River inte spela på sin hemmaarena då bråk mellan rivaliserande supportergrupper (egna) hade fått dödlig utgång.
Larmet gick, nu kommer de. En av de rivaliserande supportergrupperna gjorde entré på arenan. Två unga vältränade söner drog snabbt in sin far i någon form av skydd. 
Slagsmålet eller kriget på läktaren rasade för fullt och i rekordfart.
Lika snabbt som det kom, var det också över.
Fotbollen som bjöds var teknisk, omedelbar och lite småruffig. Publiken jublade mer åt när en motståndare mejades ner än när en svår spelkombination satt. 
Säkerhetsanordningarna vid insläppen har utvecklats. Senaste besöket på en argentinsk fotbollsarena var 2015. Militär eller polis med visade gevär fanns synligt posterade på en och samma plats.

50 000 åskådare – på träning

La Bombonera fylldes av 50 000 blågula fans på en träning inför finalmatch nummer två häromdan. Hur hyllad än Carlos Tevez blev när han lämnade Europa för hemlandet och Boca Juniors kommer han i popularitet inte i närheten av klubbens Diego Maradona. 

Den gamle Liverpool och Atletico Madrid-spelaren Maxi Rodriguez svarade Carles Puyol på twitter när han uttryckte sin beklagan av att matchen blev inställd:

”Amigo aca en Argentina esto es normal! Y lo llamamos pasion. No cambiamos mas = Kompis, här i Argentina är detta normalt. Och vi kallar det passion.

Curt Einarsson

Maximal spänning i matchen

Årtiondets match, nej århundrats match, enligt många. Copa Libertadores-finalen blev en rysare, precis som många hade förväntat sig.

Efter mycket om och men stod River Plate som vinnare i  ”superfinalen” mot huvudstadsrivalen Boca Juniors. Men avgörandet kom först efter förlängning.

Efter 2–2 i det första finalmötet i Buenos Aires blev returmötet uppskjutet två gånger på grund av skandalscener i Argentinas huvudstad.Boca Juniors spelarbuss attackerades inför den matchen på Rivers El Monumental.

Snacka om laddad stämning och extrema villkor.

Precis så blev också matchen. 

Boca Junior tog ledningen genom Dario Benedetto i sluet av första halvlek.  Lucas Pratto kvitterade för Rivers i den 68:e minuten.

Därmed maximalt laddat avgörande

I den 109:e minuten gjorde Juan Quintero 2-1 och lite senare även 3-1. Därmed 5-3 totalt till River Plate.

Segern var River Plates fjärde i Copa Libertadores, Sydamerikas motsvarighet till europeiska Champions League.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.