Anonyme Bergvall mer än Klüft

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Agne Bergvall, 54, har varit tränare för aktiva som tagit 34 friidrottsmedaljer i EM-, VM- och OS-sammanhang. Flärd och glamour är inget för denne allätande idrottsentusiast. Journalister tycker han är för dåligt förberedd. Kanske det som gör att Agne är så anonym.
Foto: Jack Mikrut / SOK / SCANPIX

 

Jo, vissa erinrar sig att det var han som var tränare för Carolina Klüft. Agne var en hygglig tiokampare. 1984 slutade han som aktiv och blev ideell tränare för IFK Växjö. 1989 blev Agne heltidsanställd som klubbens tränare. 1994 tackade han för sig och blev tränare i egen regi.

Agne var också tränare för systrarna Sanna och Jenny Kallur (2004-2007) när Sanna var som mest framgångsrik. Men det är inte realiserbart att träna någon med sådana avstånd, mellan Växjö och Falun är det snudd på 100 mil torAr eller?

Ingenting är omöjligt för denne envise och målinriktade smålänning. Han har haft fleråriga tränaruppdrag bland annat Köpenhamn (handboll), den före detta 9-metersspelaren Magnus Andersson tillhör Agnes tränarfavoriter, Malmö, Halmstad, Mjällby, Tingsryd, Kalmar, Vetlanda (bandy), Värnamo och Jönköping (ishockey).

Kör långt med bilarna

Den röde Volvon av årsmodell äldre har rullat över 44 000 mil

Den blå BMW:n då?

– Den avyttrade jag häromdan, den hade lika många mil på nacken, svarar vår huvudperson lite kort. Lite lagom besvärad över att behöva prata om sitt och sig själv.

Skulle man sen säga något positivt till honom är det som om han inte lyssnade. Efter två-tre upprepningar av berömmet med lite skiftande formuleringar, har jag någon gång avslutat med:

”Har du hört någonting av det jag sagt?”

Å andra sidan har jag nog valt fel tidpunkt, miljö, ordval etc. Agne Bergvall var kanske just då inne i den mest kreativa processen av att skapa ett nytt träningsprogram åt en långloppsåkande skidåkare från övre Norrland.

Heller inte så unikt att tränare, ledare som skall vara proffs på feedback, är ointresserade, dåliga i att själva vara mottagare. Blir kanske helt enkelt ingen energi över till det. Eller de får det så sällan från sina självupptagna aktiva?

Förbundsengagerad också

Agne är idag också Svenska Bandyförbundets fysansvarige. Att en 17-årig talang från Frillesås eller att en 34-årig före detta proffs som passningsgeniet Per Hellmyrs kan ringa till honom vilken tid som helst på dygnet och kolla om sin stumhet i benen är en fullständig självklarhet.

– Bara ring, har vi hört träningsoraklet säga så många gånger.

Friidrotten då? Senast på försommaren har han varit på mångkampstävlingar i Italien och Frankrike som ansvarig för Sveriges tjejer.

När han var ute på den stora internationella arenan nyligen fick han frågan från Frankrikes förbundsrepresentant hur Agne Bergvalls tjänst på Svenska Friidrottsförbundet var upplagd? Från dennes utgångspunkt var det en självklarhet att så var fallet.

På avstånd hör vi Agne Bergvall påpeka medarbetarnas betydelse. Eftersom Fanny Roos (kula) är en av våra mest lovande i den nya generationen, lyfter vi hennes uppbackare under flera år, Per Karlsson. För närvarande också fystränare i nya allsvenska bandylaget Åby/Tjureda IF.

Uwe Hakus, under ett tiotal år ansvarig för tyska sprinters. Hade också tränaransvaret för sprintern, den fyrfaldige OS-guldmedaljören Frankie Fredericks. Gjorde tillsammans med Jürgen Klinsmann och Joachim Löw riktlinjerna för Tysklands fotbollsakademier. Hakus tillhör också High Preformance Center i Växjö som leds av Agne Bergvall.

Varför kompetensrädsla?

Uwe Hakus är kanske den mest välutbildade och meriterade tränare vi har i Sverige för närvarande. Tror ni han får många förfrågningar, uppdrag från svensk idrott?

Varför är vi så rädda för kompetens? Minns ni när prestigelöse Jan Andersson i fotbollens landslagstjänst tog hjälp av en företrädare i form av Lasse Lagerbäck. Vilken märklig reaktion.

Alla dagar i veckan hade Jan Andersson egentligen varit värd V-Å-G-E-N.

Vad har detta med ”Anonyme Bergvall” att göra? I allra högsta grad därför att han är unikt intresserad – insatt i de grundläggande, påverkansfaktorerna till svensk idrott. RF-bossen Björn Eriksson skulle aldrig våga släppa fram honom som föredragshållare ”utanför boxen” på ett Riksidrottsmöte.

På tal om inledning av ett anförande. En gång inledde denne autodidakt med att säga ”Jag har noll akademiska poäng, min syster har dock lite över 700…”

”Varför är hon inte här då?” Kom det som replik från lokalen. Kanske också ett utlopp för att teoretisk kunskap värdesätts högre än praktisk erfarenhet?

När Arenastaden, en unik samlingsplats för 15 olika sporter med ett tiotal arenor, växte fram i Växjö var Lakers starke man Anders Öman och Agne Bergvall två av idrottens förkämpar. Totalt en investering i miljardklassen.

Skolprojekt också

När våra myndigheter är handlingsförlamade i att få till fysisk fostran på skolnivå är ”Agneteamet” engagerade i det ena skolprojektet efter det andra. På raster eller utanför skoltid. Annars skulle Skolverkets bannbulla mullra …

Det ligger inte för denne alltid träningsoverallsklädde idrottsjobbare att klaga på ringa ekonomiska medel. Kanske har han dragit in fler miljoner till idrotten än han gjort av med?

Men när Brasiliens Olympiska Kommitté ville ha Växjö som bas för sitt utvecklingscentra blev det ett smärtsamt nej. ”Patrik Mattsons och mitt bolag är för små för att vara avtalstecknande part”.

Det var nog dock inte brist på pengar som gjorde att han en gång tackade nej till att bli bas för hela Qatars idrottssatsning.

Ibland slår Agne Bergvalls profetior in på ett kusligt sätt. Typ med dessa träningsmetoder kommer dessa skador, formsvackor att dyka upp. Mer än en gång har detta slagit in på en vecka sånär. Ouickfix-lösningar utan helhetsperspektiv och långsiktighet har en stark motståndare här. Kontinuitet är en hederskod för honom.

I svallvågorna efter den stoppade fruktskandalmatchen på Stockholms Stadion mellan Djurgården och Mjällby 2013 fick sportchefen Thomas Andersson-Borstam lämna Mjällby.

– Detta blir slutet för Mjällby, sa Agne Bergvall samma dag som Thomas A-B lämnade.

Hösten 2014 åkte laget ur allsvenskan och året efter degraderas Listerlandets stolthet ur superettan.

Inga dopade i Sverige

Mest kvittrar Agne Bergvall på rösten när han vid niotiden en novemberkväll är på hemväg från en träning med Asarums fotbollstjejer eller en junikväll är på hemväg från ett träningspass med NT:s bandytjejer i Eksjö. NT är en förkortning av Nässjö och Tranås.

Vill man få Växjösonen, (egentligen är det Öjaby, vid flygplatsen som gäller,) att mulna till skall ett generellt utslängt påstående typ att alla i friidrott är dopade komma.

– Det går som tränare att fostra idrottarna till toppen utan doping. Men det är inte alla som har det tålamod att vänta… Vi är på väg åt rätt håll i idrottsvärlden men det är inte bara Ryssland som fuskar. Jag skulle lätta kunna räkna upp sju-åtta länder som är/har varit lika illa ute som Ryssland.

– Sverige då, Agne?

– Sverige är rent.

När Carolina Klüft hade releaseparty i Stockholm för sin bok ”Min väg till prestation, balans och mening” drog Agne Bergvall gladeligen iväg till Stockholm, självklart utan övernattning. Ungefär som andra skulle åkt Öjaby-Lammhult.

Väl på plats där tar han tillfället i akt att vid måltiden dryfta testosteronnivåer med Arne Ljungqvist, internationellt erkänd antidopingsexpert. Vi kan ana att den sydafrikanska löparen och OS-guldvinnaren på 800 meter Caster Semenyas namn kom upp. Vid bordet fick den seriöse journalisten Robert Tennisberg sitta med.

En ren tillfällighet eller noga utvald.

Anonyme Agne Bergvall hade åter presenterat sig.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.