Årsmöten anses inte som angelägna längre

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Verksamhetsårets högtidsdag skall firas. Det är dags för årsmöte. 

Utanför lokalen är det en lång slingrande kö av mötesdeltagare som vill in. Vaktmästare och styrelseledamöter letar efter fler stolar, Någon inser att lokalen inte räcker till utan det måste ske en förflyttning till en större lokal. Någon ser också att antalet bullar också är för få. 

 

Nej, så är inte situationen ute i Idrotts-Sverige. Årsmötenas tid är ute… förlåt vitsen. 

Årsmöten kan vi lika gärna vara utan, tycks vara en allmän uppfattning.

Behöver inte gå rekordsnabbt

Eller, har vi rentav de möten som vi förtjänar?

Inte ens mästarna lockar deltagare

”Årsmötet genomfördes på rekordtid”, hör vi någon säga med stolthet.

Som om det skulle vara målet med dessa möten…

Då ägnas inte en tanke åt innehållet och syftet med årsmötet och att det är ett utmärkt tillfälle till dialog och ökat engagemang till föreningen och sporten har förspillts

”Det var ingen som frågade eller ifrågasatte något, årsmötet gick bra”, är en annan självbelåten 

kommentar som vi mer än en gång hört från de som har makten.

Inte heller hos mästarna

Inte ens Växjö Lakers, hockeymästarna, en av de mest nytänkande och framgångsrika föreningarna i vårt avlånga land, hade fler än cirka ett 20-tal deltagare på sitt årsmöte. Då är styrelseledamöter, valberedning och några anställda inräknade. 

I verksamhetsberättelsen för säsongen 2014/15 framgår det att föreningen hade 624 registrerade medlemmar. Andelen årsmötesdeltagare var därmed tre procent.  

Anders Öman, grundaren och byggaren av elitklubben reagerar och twittrar ”att det är synd att inte fler av VLH:s medlemmar möter upp på årsmötet”. Det behövs en debatt och nya inspel, varför inte ta chansen och ställa just din fråga till styrelsen”. 

Underbar kommentar. Egentligen mycket självklar. Men tyvärr unik.

Tillfälle att diskutera

Tillbaka till årsmötenas exceptionellt låga närvarotal och brist på engagerande upplägg.

Jag är allvarligt oroad, säger Owe Svensson, Åby, som under senaste decenniet ingående följt och ibland också suttit mötesordförande för bortåt ett 50-tal årsmöten på lokal, distrikt - och riksnivå. Tystnaden från mötesdeltagarna är återkommande överallt.

Men frågan är allvarligare än så. 

Stolarna lyser tomma och idrottens demokrati är borta.

När Smålandsidrotten hade årsmöte var inte 50 procent av de inbjudna närvarande.

Då Svenska Bandyförbundet inbjöd till årsmöte i Stockholm var alla distrikt/regioner närvarande. Föreningsrepresentationen var dock inte i närheten av 50 procent.

Det är lätt att skylla på att eldsjälarnas tid är förbi, egoismen har tagit över och större utbud och alternativ fascinerar mera. 

Bry sig om medlemmarna

Men skall idrotten fortsätta att locka måste styrelserummen och årsmötena öppna upp och göra ett verkligt välkomnande! 

Inte bara på låtsas som nu sker.

Säkert är nya, unga idrotter duktigare på detta än de etablerade. 

När vi är i omklädningsrummen och arbetar nära de aktiva är det idrottsliga ledarskapet närgånget och äkta. Annars blir det inga ”nya pers”, medaljer eller poäng.

Så blir årsmötena inne igen

Det handlar i första hand om att ändra förhållningssättet.

Vill idrotten verkligen ha kritiska, konstruktiva och debattvilliga inlägg?

Och en idrott som verkligen är demokratisk?

Om svaret är ett JA utan förbehåll på den frågan kommer respektive förbund och förening att kreera lika många nya årsmöteskoncept som idrotten varit på att hitta nya inkomstkällor.

Börja med att bjuda in åsiktsrika tränare och aktiva.

Eller de som slutat och som nu är helt fria att tycka öppet.

Administrationen bör ta ansvar

Uteblivna proffsiga analyser på kort (dagligen) och lång sikt och därtill hörande nya avstamp slår obönhörligen på motivation och resultatförbättring.

Varför ligger då inte sektions- och styrelserummens ledare lika långt fram som tränarna? Säkert för att mätmetoderna är inte lika exakta och vanliga i styrelserummet som måttbandet, klockan eller matchresultatet är på tävlingsarenan.

Låt omklädningsrummets öppna analyser, målorientering och teamarbete även spilla över på styrelserummen.

Det är hög tid att ledarna utan träningsoverall slutar att vara tondöva! Ett verkligt inbjudande till att komma med åsikter, förslag i förhållande till det skenbara, vinner då mycket snabb terräng.

Då är årsmötenas tid inne igen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.