Vi bygger en låtsasvärld

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
- Farfar, vi gör en straffslagstävling, först till nio, jag är Neuer och du börjar att skjuta, säger åttaåringen. Han är redan för att det ska tävlas. Men då bryter han ju mot svensk idrotts lagstiftning...
Vi vuxna bygge en låtsasvärld för ungdomarna, hävdar Curt Einarsson. Foto: TT

 

Fast jag blir jättelycklig över att sonsonen tar initiativ och ger signaler av att vilja organisera.

Tänker för ett ögonblick på pojkens farbröder, som är elitspelare, de har också märkt en hög tävlingsnerv hos Philip.

Livet i med- och motgång

Vid något tillfälle har det antytts att det blir nyttigt för honom när han skall tränas i att ta besvikelser och förluster. 

Det livet innebär. 

Men, slår det mig plötsligt, när vi är någonstans mellan sex-åtta insläppta, en straffsparkstävling är ju ett sätt att mäta prestation och kan motsvara en serietabell.

Därmed är det olämpligt!

Då är vi där.

Vi som föräldrar har bestämt och tagit ett beslut över ungdomarnas huvuden. Vi tycker att de inte klarar förluster och segrar.

De ska härdas i ett mer gynnsamt klimat. De ska idrotta/leka för att det i sig är tillräckligt roligt och stimulerande. Räkna får de göra i skolan, om ens där...

Lika bra att vara ärlig

Jag begriper det inte.

Varför skall vi inte vara ärliga?

Och beskriva det via serietabeller som det är och inget annat.

Svenska Fotbollsförbundet har sagt att detta skall och bör inte ske förrän barnen är över 13 år. 

Men hallå, glädje och engagemang är barnens drivkraft. Det blir inte bättre av att dölja det. 

De nya reglerna är de vuxnas unkna sätt att lägga ut dimridåer! Släpp loss barnens inneboende leklust och tävlingsinstinkt. Vuxenvärldens normer ska inte begränsa barnens utveckling. 

En låtsasvärld

Vi skapar en låtsasvärld. 

I skolan finns det nationella prov redan i årskurs tre samt i sexan och nian. Dessutom en viss form av förskoletester. I de proven redovisas "tabellen", dvs resultatet för eleven.

I skolan är ett individuellt prov lika med serietabellen, det är vad som exponeras och det som påverkar och utformar eleverna. 

Resultatet är oundvikligt. På gott eller ont.

Ibland kan det svida grymt för att i nästa ögonblick vara en njutning. Det är ett sätt att växa.

Tur att de bryter mot reglerna

Fysiska aktiviteter i skolan, som bl a har en gynnsam effekt på inlärning, är minimerat till en gång per skolvecka. 

Lika galet är det.

Ungdomarnas behov av rörelse och motion tillgodoses på fritiden vilket torde innebära att idrotten ska ordna det. Det är ju vad vad politikerna uppenbarligen anser utan att de vill stå för den åsikten.

Som väl är har någon skola kringgått "förbudet mot motion, fysisk rörelse, lek i skolan genom att ”lägga in motion på rasten" istället.

En ren nödlösning, men tur att någon i alla fall inser den verkliga nyttan.

Hur det sen förhåller sig med duschandet och fräschhet är en annan fråga. Här har väl politikerna också ett bra svar. Och de vänder väl sig åt andra håller och låtsas att inte höra när den ena undersökningen efter den andra fram visar hur ungdomarnas fysiska värden blir sämre och sämre.

Samma ungdomar som har det så roligt med sina nya regler inom idrotten utanför skoltid, enligt vuxenvärldens värderingar.

Ja, håll med om det är bra bakvänt.

Eller rättare sagt, det är alldeles åt helsicke.

Ingen raketforskning

I den skoldebatt som till och från blossar upp i syfte att skapa ett konkurrenskraftigt samhälle försvinner nästan alltid grunden - elevernas förutsättningar och vad de behöver lära sig. 

Dvs vad hälsan betyder. 

Vänta nu, en pigg och aktiv elev kan ta emot kunskap, en trött och omotiverad kan...

Det är inte raketforskning och inte heller någon ny upptäckt precis. Inte heller för en politiker som här begår tjänstefel.

Entusiasmen

I slutet av årets fotbollssäsong jublade Philip 8, över att hans lag äntligen skulle delta i en cup där både resultatet räknades och att det fanns ett slutspel.

Naturligtvis för att uppgiften kittlade engagemanget och utmaningen blev konkret och mätbar.

Det var på en av veckans träningar som jag gjorde upptäckten när grabbarna sprang i grupp. Enkelt förklarat, att springa först ensam och sedan hålla i varandras händer, fler och fler, runda en markering är ett bra exempel på övningar med  dynamik. Vilket engagemang som uppstod! Och vilken spänning!

Dessutom en mycket enkel samarbetsövning, accentuerat med rop, hejande, skratt och fnitter. En barn- och ungdomsträning när den är som bäst.

Någon syntes också springa till skogskanten och ett skymmande träd i syfte att reglera spännings-och vätskenivån.

En underbar bild!

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.