Idrotten lämnar walk over

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Häromdagen hade SvD:s Birgitta Forsberg en krönika som ger eftertanke.

Rubriken var ”Näringslivet lämnar WO,förlamande feghet råder”

Att ligga och trycka under en sten mitt i brinnande valrörelse är inte en vinnande strategi för näringslivet. Höjdarna är för fega. Självfallet behöver de inte ta ställning partipolitiskt. Men de borde ge sin syn i sakfrågor. 

Anders Larsson, hockeyförbundets ordförande borde göra sin stämma hörd i dessa valtider, tycker Curt Einarsson. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Självfallet behöver de inte ta ställning partipolitiskt. Men de borde ge sin syn i sakfrågor. 

Stod det i ingressen och därmed slut på citatet.

Idrottens dåliga marknadsförare

 I den texten är det utmanande och äger sin riktighet (?) att sätta in idrottsrörelsen istället för näringslivet.

Eller är idrottsrörelsen helt enkelt för dåliga marknadsförare?

Märkligt i så fall, eftersom att ”låta tala om sig” är allmänt sett en av idrottens bästa gren.

Dock när det kommer till större idrottsfrågor, typ statsanslag duckas det. Har idrotten någon gång satt ner foten med ett ”hit men inte längre”? 

Alltså, gjort en samlande aktion typ det som näringslivet gjorde mot löntagarfonder vid den första 4 oktoberdemonstrationer år 1983, som samlade runt 100 000 människor i Stockholm.

Norge har exempelvis fem gånger större anslag till idrotten pr capita än Sverige.

Var håller de hus?

Var är ni?

Har ni sett om fotbollens ordförande Karl-Erik Nilsson agerat i valrörelsen?

Som gammalt kommunalråd borde han veta hur slipstenen skall dras.

Eller har ishockeyns Anders Larsson exponerats? Han borde ta lärdom från en av sina föregångare, den mästerlige mediaryttaren Rickard Fagerlund.

Det är de stora förbunden som måste anslå tonen och därmed bli ansvarstagande för hela idrotten.

SOKs nye ordförande Mats Årjes är på god väg att under valparaplyet bomma exponeringen helt.

Fråga styrelsekollegan Anders Larsson hur ishockeyn förnyade sig med långsiktighet som motto.

Sänd ut 800 SISU-konsulenter

Om nu RFs pratglade, orädde och trevlige Björn Eriksson är upptagen med att ”under lampans sken räkna kontanter”,(kontantmissionär som han är), vore det lämpligt att omgående sända ut de 6-800 idrottskonsulenterna,(fd SISU-konsulenter) i närheten av valstugorna. Höll på att skriva verkligheten.

Om nu idrottsrörelsen helt har bommat att skjuta med rätt ammunition eller mot fel måltavla i denna valrörelse så går det att ställa frågan: Hur har medierna ställt in siktet?

Det finns mycket att spegla bortom segrare och förlorare, talanger och skador eller övergångspengar och doping. Idrottsutrymmet i medierna är stort, det finns mycket spelyta.

idrotten och skolan väsentligt

Politikersiktet?

Vore fantastiskt om någon av alla de kloka politiker som breder ut sig överallt och orerar i förändringsförslag om vårt samhälle också berörde rörelsebehovet i skolan i syfte att höja inlärningen. Sambandet är oomtvistat. 

Att sänka sjukvårdskostnaderna genom ökad friskvård är också en stor del av idrottens roll i samhället. Kallas för kostnadseffektivitet.

 Arbeta långsiktigt med kontinuitet har idrotten lärt sig.

En politisk valperiod på fyra år utgör tidsmässigt inom idrotten bara en del av startsträckan. Inskolning kallas det om det handlar om elitidrotten.

Politikerna gör vad som helst

Alla politiker verkar i dessa dagar ställa upp kritiklöst i vilket sammanhang som helst för att synas. Ibland föreslås också nästan vilka lösningar som helst. Hörde någon som hade föreslagit att vi skulle använda elcyklar när vi åker och handlar. Och det var ingen miljöpartist.

Men den fysiska, mentala prepareringen finns inte med på agendan.

Träffade några ledande politiker utanför järnvägsstationen i Alvesta häromdan. Testade deras ”mentala balans” med att fråga om det händelsevis fanns ett samband med att det snart var val som gjorde att de just nu var ute och träffade vanligt folk. 

Efterhörde mig också om de många politikerförslag som nu dyker upp också finns i samma takt under hela mandatperioden? Jo, så var det allt men det är först nu som media skriver om det, var svaret. Kommunalrådet var mest intresserad av om jag bodde i kommunen… 

Öka inlärningsförmågan!

Jag hoppas innerligt att när skolan nu i valspurten debatteras så dyker det också upp värdet av att eleverna är fysiskt och psykiskt förberedda för skoldagen. 

Helt enkelt orkar ”vara på bettet”.  

Det mest välkända avseende att göra något med den fysiska prepareringen är det så kallade Bunkeflo-projektet hos fyra grundskolor i nordvästra Malmö. En livsstil för bättre hälsa och bättre skola med fysisk aktivitet i skolan varje dag. 

När inte beslut förmås att tas från myndighetshåll växer det upp enskilda initiativ. Projektet har fått många efterföljare, i tillämpliga delar, ute i landet. Flera har kanske till och med lite samband med Bunkeflo. Men strunt i att vissa vill göra på ”sitt sätt”. 

Det viktigaste är att eleverna, ungdomarna rör på sig. Pulsträning och inlärning har blivet ett begrepp. 

Nästan.

Med bättre koordinationsförmåga och kroppen i trim ökar inlärningsförmågan. Det innebär bättre skola.

Kan det också vara så lustbringande att det blir något livslångt över det är effekterna gigantiska.

Idrotten får inte göra som näringslivet och fega ur med ett WO!

Ur startblocken!

Här har då inte berörts idrottens roll att få in ungdomar i en familj (idrotts) där man regelbundet tränas i att ha ”ordning och reda på grejerna”, systematik och regelbundenhet och förståelse för sig själv och andra människor. Då har vi inte kommenterat värdet i utmaningen, spänningen i att testa den egna, lagets (glöm inte kraften i ett stafettlag!) kapacitet.

Ge idrotten större resurser! Då har ni samhällsutvecklare gjort mycket mer nytta än att åka ut med era för stunden hopsnickrade recept när bilar bränns, skottlossningar eskalerar och skolor sätts i brand.

Enligt brottsförebyggande rådet (BRÅ) sparas 25 miljoner över en tioårsperiod för varje ungdom som räddas från gängkriminalitet.

Det är nu ni politiker måste förstå och agera

Idrottsrörelsen verkar nämligen ligga kvar i startblocken.

Det skyndar!

Curt Einarsson

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.