Struktur viktigast för Lakerschefen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

– Kan jag få en whiteboardpenna, jag ska kanske inte använda den att skriva med, jag känner mig bara trygg med den.

Sveriges mest långlivade sportchef (?), åtminstone den framgångsrikaste, Växjö Lakers Henrik Evertsson, 45, är i upptakten av sin berättelse om att bygga ett mästarlag. Då hade Lakers bara vunnit ett SM.

Växjö Lakers sportchef Henrik Evertsson i guldhjälm dagen efter segern i SHL-finalen. Växjö Lakers förbereder sig för att fira SM-guldet och hyllas av fansen på ¨Stortorget i Växjö på tisdagskvällen. Foto: Mikael Fritzon / TT

Ganska snabbt konstaterar han att grundstrukturen är viktigast.

– Att göra rätt saker i vardagen.

Därefter ritar han sin enda bild som han återkommer ofta till.

Orden Grit (attityd) och Skill (kompetens) som omges av en skissad pendelrörelse på blädderblocket. Vid olika perioder, händelse under föreningens 21-åriga historia hade vi för ”mycket eller lite ” av Grit eller Skill. Ett antal tillfällen återkommer Henrik Evertsson sedan till denna bild.

– Vi är inte någon traditionsrik klubb som Djurgårdens IF, Färjestads BK eller Skellefteå AIK som gjort samma sak hela tiden, fastslår Henrik Evertsson.

Pengar ut för snabbt

Då hade det framgått att han kom till Växjö som studerande vid Linné-universitetet redan1992/93, hittade då bara skithockey i omgivningarna.  Sökte tränarlyckan i Kitzbühel Österrike och Clément i Frankrike, innan han var tillbaka i Växjö som assisterande tränare.

Redan då i den funktionen tyckte han att pengar kom in, men det rullade också ut lika fort. Hallen var nästan alltid fullsatt (gamla arenan) och hypen i stan var på väg.  Det var kanske där någonstans som han lärde sig att handla rätt och till rätt pris. Annars hade inte Lakers haft ett eget kapital på nästan 60 miljoner kronor. Och han själv hade inte delat sitt sportchefsjobb med vd-jobbet för Växjö Lakers.

Med full respekt för de personer som jobbar på intäktssidan men på avdelningen utgifter vilar det största ansvaret på en person  – sportchefen!

När Henrik säsongen2006/07 förstod att han inte skulle bli huvudtränare så insåg han att han kunde ha bli aktuell för sportchefsjobbet.

Innan dess hade styrelsen utsett Anders Gustafsson, Tingsryd, som ny sportchef. Men när den nyheten kom ut i Tingsryd blev det rabalder. Då valde den nye sportchefen snabbt att tacka nej till Lakers och därmed kunna ha Tingsryd kvar som bostadsort.

– Synd om Anders men bra för mig, säger Henrik Evertsson idag. Jag har gillat lagdynamiken och fick då tillfälle att bygga lag vilket har varit mitt största intresse.

Festival viktIgare än träning

Henrik Evertsson berättat öppet om att det vid den tiden fanns mycket övrigt att önska avseende spelare med karaktär. Krogen gick ibland före styrketräningslokalen.

Illustrerade det också med spelaren som vid flera tillfällen behövde snabbesöka sin farmor i Skellefteå och det sammanföll med Skellefteåfestivalen…

Snuddar också förbi att det vid den tiden fanns hockeytränare som hade kaffe, snus och anekdoter som livselixir.

Behovet av grundstruktur och att göra rätt saker i vardagen återkommer han ofta till.

– Vi fortsatte efter den säsongen att rensa  och det har vi hållit på med sen dess. Tror inte på halvdana lösningar om tränaren inte fungerar.

Då kom Hallam

Janne Karlsson blev tränarhjälte när han tog upp laget i elitserien år 2011. Janne var tränare i Lakers under 5,5 år.

– 2012 i oktober fick jag  byta ut prestigelöse Janne Karlsson  mot den assisterande tränaren Sam Hallam.

Den relativt okände, unge stockholmaren Sam Hallam med engelskt påbrå, handplockades av Evertsson något halvår tidigare efter tolv år i Karlskoga.  Prisad som metodiskt lugn mästartränare såväl år 2015 och som 2018.

Janne Karlsson är efter utflykter till Karlskrona och Södertälje nu åter tillbaka i Lakers, numera i en annan funktion. Är det för Evertsson vet vad han får ut av honom eller är det ett stycke personalvård?

Miljonlån räddade klubben

Självklart nämner han hur den dynamiske entreprenören Anders Öhman vid två ordförandeperioder räddat föreningen undan konkurs. Senast var år 2008. Michael Marchal, nuvarande Lakersordförande, och Öhman gick då in med miljonlån till föreningen.

Gör det på ett rakt, friskt sätt, fjärran från fjäsk.

Ibland passerar det revy hur styrelser kan älska att fatta beslut om visions-och högtflygande åtgärdsprogram.

Henrik Evertsson kan vid första anblicken verka lite tunn i de vita moderna skorna, de åtsittande byxorna och lite fladdrande utanpåskjortan. Omkring 180 cm lång och gissningsvis knappt 80 kg tung. I kroppen mer lik superlöftet Elias Petterson än robuste backen Daniel Rahimi.

Evertsons snabba replik

När laget firades på Stortorget inför 20 000 personer- där har tidigare Östers IF (fyra gånger mästare), Klüft och Wilander firats, när konferenciern Peter Jihde också han med Växjöbakgrund, sa:

”Sådant här upplever man inte varje dag” till Henrik Evertsson blev det reptilsnabba svaret: ” Nej, bara en gång om året”.

Men den här ledaren kan överge det konservativa och tänka nytt. Blandar praktik och teori. Orädd. Verkar älska kontinuitet. Assisterande tränaren Fredrik Hellgren kom exempelvis till Lakers inför säsongen 2007/08. Men mest kontinuitet svarar han själv för ihop med Öhman.

Det finns de initierade som till och med säger att det finns inte en hockeyspelare utan att han känner till den.

Framkom att det är mest lugn och ro att jobba framför datorn sent fredag – och lördagkvällar.

Men Henrik Evertsson är allt lite nördig också.

Som andra stora ledare.

Men hävdar att det är grundstrukturen som är viktigast.

Samt att pendeln mellan Grit och Skill slår rätt.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.