Fler idrottsplatser en nödvändighet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

En angelägen fråga för folkhälsan och idrotten är tillgången till idrottsplatser, arenor för motion och olika idrotter. Inte minst under vintertid, årets mörka månader.

Flertal undersökningar styrker att idrottsplatserna skall ligga centralt.

Fotbollsplan, eller säg grönytan som får människors fantasi att skapa möjligheter.

Vissa faller annars ifrån då föräldrakörning inte är möjlig. Även för mycket sittande vid dataskärmen, paddan eller mobilen minskar fysiska aktiviteter. De heliga 60 minuterna om dagen har minskat mer och mer de senaste tio-femton åren. 

Men anläggningsbehovet bara växer, precis som hoten mot de befintliga.

Kort perspektiv

Alla partier idag kör mantrat med skola, vård och omsorg. Åtminstone när det vankas valtider. Och perspektivet är det korta. Hälsofrågor är kontinuitet och långsiktighet. Precis som idrottsträning.

Men hälsa och idrott ges inte ens den statusen att området får ett eget departement och minister. Nu är det Amanda Lind som utifrån sitt kulturdepartement har detta som extraknäck. Före henne var det Annika Strandhäll, som mixade det med den tunga posten som socialminister. Idrotten fick agera strykpojke i prioriteringssituationer.

Gabriel Wikström beskrevs både som hälso - sjukvårds- och idrottsminister. I de gamla sportreferaten hade han snabbt döpts till ”Skinnskattebergarn”, namnet de kom från fanns med sedan i hela deras karriär. Kanske tog han sitt jobb på verkligt allvar och därmed ”gick, sprang han i väggen”.

Bullerhotet slog mot Boo IF

Boo IF måste, kan bara nyttja sin idrottsplats Brovallen vissa tider på dygnet på grund av bullret från domarsignaler, ljudet från bollar i stolparna och påhejande publik. Grannarna klagade. Rättsprocessen började när Thomas Bodström, före detta justitieminister, var ordförande. När domen föll (18 juni) fick 135 matcher flyttas och 270 lag blev berörda.

Svenska Ishockeyförbundet har konstaterat att i Stockholm behövs tio nya ishallar och tjugo nya utebanor. Skridskoåkning är en del av vårt kulturarv sägs det. Snittet i Sverige är en ishall på 27 000 invånare. Om ovanstående isanläggningar kommer till i Stockholm blir det ett nyttjande för 50 000 invånare.

Jaget istället för laget

Låt oss lämna storstadsperspektivet och erinra om att i lilla Grycksbo, 1 400 invånare i Falu kommun, lägger idrottsföreningen ner 900 ideella timmar årligen på att hålla fotbolls- och bandyplanen (ej konstis) vid liv. Dessutom 300 timmar på en folkpark.

Pär Uhlin, ledare och förälder, säger:

- Från statens sida talas det om vikten av att röra på sig för ett friskare liv men finns inget stöd till de ideella anläggningarna i form av anställd kommunpersonal, kommer fler och fler anläggningar att läggas i träda.

Pär Uhlin är anställd inom Dalarnas Handikappidrottsförbund, därför ger denna röst en extra dimension värd att lyssna på.

-  Lagidrotten får stryka på foten först. Eftersom det krävs mer engagemang där för att hålla ihop gruppen än att springa i skogen eller cykla på vägen. Dör lagidrotten dör det otroligt viktiga ledarskapet som föds inom lagidrotten ut, där ”laget går före jaget”.

- Får vi in för mycket jaget i samhället är vi illa ute.

Elitidrottsfostrad från barnsben

Idrottshistoriken och statistiknörden Johan Svedbom granskade ett antal av våra senaste VM-lag i några lagidrotter. Denna gång hade han fokus endast på hur många spelare det var som hade en elitförening som moderklubb.

En annan gång hade det varit intressant att registrera exakt avstånd mellan bostaden och idrottsplatsen. Trenden går kanske att skönja.

Fotboll:

Tjejer, från VM-laget i Frankrike 2019, tjugotre spelare, alla kom från underliggande serie. Tänk att få göra föreningsbesök hos Linda Sembrants SK Servia, Julia Zigiotti Olmes Bollstanäs SK eller Nathalie Björns Vaksala SK.

Killarna i VM-laget 2018 i Ryssland, 23 spelare, Robin Olsen, Malmö FF och Emil Forsberg, GIF Sundsvall kom från högsta ligan.

Handboll:

Tjejer, VM i Frankrike, 2018, 17 spelare, sex spelare hade en elitförening som sin moderklubb, typ Sävehof (Bella Gulldén), Önnered och Lugi, VM i Danmark/Tyskland för herrar, 2019, nitton spelare. Resultatet blev fem spelare. Exempelvis från Ystads IF, Lukas Nilsson och från IFK Ystad, Jim Gottfridsson och Niclas Ekberg.

Bandy:

Tjejer, VM i Kina, 2018, 16 spelare, varav målvakten Linda Odén, Sandviken, var ensam om att ha elitidrottsbakgrund.

Killar, VM i Vänersborg 2019, 18 spelare. Här var det inte mindre än sju spelare som växt upp i en elitförening. Vetlanda BK, plantskolan, hade tre av dem.

Ishockey:

Killar, VM i Bratislava och Kosice, 2019, 25 spelare. Tre spelare har varit i eliten från början. Anton Lander från Timrå IK och Adam Larsson, Marcus Petterson från Skellefteå AIK.

Kanske hade teknikgeniet Elias Petterson lättare att slå igenom då han hade lätt att komma in i Ånge Ishall och nöta detaljer. Om nu någon trodde att han fått tekniken gratis.

Av dessa 141 spelare är det 24 som kommit fram med elitidrottsmjölken, om uttrycket tillåts. Övriga från det verkliga Idrottssverige.

Tillbaka till angelägenheten med tillgängliga anläggningar på närma håll.

Byggde själv

Hanna Öbergs pappa Tomas, gammal skidskytt, byggde en skjutvall vid skidstadion i Piteå. Tretton år senare tog dottern Anna OS-guld, med bland annat ett starkt skytte.

Motsatsen till detta kan vara Ola Serneke, 47, storbyggmästare, entreprenör och en av idrottens största sponsorer. Åtminstone i antal sponsorskap, 130 föreningar stöttar han. Han har byggt och år 2015 invigdes   ”Prioritet Finans och Serneke Arena” i Kviberg i Göteborg. Skidanläggningen på 1,2 km är kanske det mest spektakulära.

Nu håller han på med Nordens högsta byggnad, Karlatornet på Lindholmen i Göteborg, som skall bli stadens nya landmärke.

I Stockholm och Järfälla och lite varstans hörs snacket om Veddestaprojektet som skall sätta ”Järfälla idrottsstad” på kartan.

”Det skall bli ett socialt hållbart samhällsbygge” heter det. Där lägenheter, skolor, kultur, idrott och mycket annat skall integreras.

I sitt sommarprogram sa Ola Serneke inte bara att han varje morgon stiger upp klockan 04.20, han slog ett slag för ett nytt miljonprogram - han är inte byggare för intet - avseende idrott och hälsa.

Låt Ola Serneke bli ny Hälso - och Idrottsminister vid nästa regeringsbildning.

I modersmjölken fick han med sig av sin mamma, ”Ola, du kan bättre”.

Ola Serneke kan jobba för att både underhålla, renovera och bygga nya idrotts-och motionsanläggningar!

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.