RF och SOK i ny vardag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Dags för om inte giftermål, så kanske ett samboavtal? Roliga nyheter sipprar inte så ofta ut från maktens korridorer i idrottsvärlden. Men nu verkar det vara något på gång.
Idrotten kan inte annat än vinna fördelar via ett närmande mellan RF och SOK. Foto: TT

 

Det sägs nämligen att ordförande i RF och ordförande i SOK ätit frukost tillsammans. Och det under vänskapliga former. Vilket, om det är sant, bådar mycket gott för idrottens framtid, både för den del som elitsatsar, och för den del som jobbar med bredden.

Bredd och elit i symbios

Det finns få saker som är så löjliga som att två organisationer träter om samma pengar och uppmärksamhet. Men inom idrotten har det varit så under många år.

På ena sidan RF, som värnar breddidrott men också elit, på andra sidan SOK, Sveriges Olympiska Kommitte, som värnar om enbart de elitsatsande idrottarna. Båda organisaitonerna vill nå framgångar, båda vill få del av skattepengarna, och både anser sig företräda Idrotten, med stort I.

Sällan gratulerar de varandra till framgångar, och om idrotten som bas är bred, har det på toppen varit två olika organisationer, två olika styrelser och ledningsgrupper och ordföranden som velat framstå som idrottens välgörare.

Kan bara gynna fortsättningen

Så hade det nog kunnat fortsätta många år till, om inte plötsligt det blev personbyte på både ordförandeposterna. Och helt plötsligt visade det sig att två herrar, vana att bestämma, kunde prata med varandra.

Och om det är så, att RF och SOK faktiskt kan prata med varandra, genom sina båda "språkrör" Björn Eriksson och Hans Vestberg, betyder det på sikt bara positiva saker för idrotten och alla dess utövare.

För om ordförandena kan prata med varandra, kanske de kan övertyga sina respektive styrelser och medlemmar att samarbete vore bra. Ja, rent av fruktbart. Och då kanske det kan komma över några SOK-are och sitta i RF:s styrelse, och tvärtom. Och vips, har man en mycket starkare och tydligare bild av hur svensk idrott ska fungera för att nå framgångar både på bredden och eliten.

Nu har ju processen inte ens börjat, men bara att herrarna träffas och äter frukost, så viktig för en idrottare, bara ett par veckor efter valprocesserna, bådar gott.

Vi får se hur språkrören lyckas övertyga "gräsrötterna", det är ju inte altlid det fungerar så bra i verkligheten. Men visst vore det egentligen det enda raka, och förhoppningen är att det blir mer än en frukost mellan språkrören. Funkar det i näringslivet, borde det funka i idrottsvärlden.

+++

Pengar pratar

Mutpengarna som Fifa uppenbarligen fick för att tyskarna skulle få ordna VM 2006 innebär att Fifas etiska kommitté nu vill stänga av den tidigare ordföranden i det tyska fotbollförbundet, Wolfgang Nierbach, två år från all fotboll, och att han ska böta 30 000 schweizerfrancs, vilket motsvarar ungefär en kvarts miljon kronor.

Totalt ska Fifas etiska kommitté undersöka sex personer som varit knutna till VM-organisationen, däribland ordföranden Franz Beckenbauer, eller Kaiser Franz som han kallades. Nierbach ska enligt uppgifter ha förmedlat 62 miljoner kronor till Fifa, pengar som han inte kunnat eller velat förklara vad de skulle användas till, men som enligt uppgifter användes för att muta fyra asiatiska delegater att rösta för den tyska VM-ansökan.

Känns väl lite som om pengar pratat en hel del när Ryssland och Qatar fått arrangemangen de kommande två VM-spelen...

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.