Fifa äventyrar demokratin i Rysslands namn

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Trots vällovliga försök verkar Fifa inte riktigt vara med på banan när det gäller yttrandefrihet och fri press. I alla fall inte om man vill tro danska Ekstrabladet som refererar till tyska tidningen Bild.
Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Här framgår nämligen tydligt att Fifa gått med på att alla journalister som ska bevaka Confederations Cup i sommar i Ryssland ska skriva på ett avtal där man förbinder sig att inte göra något annat än att titta på fotbollsmatcherna och intervjua spelarna. Ett avtal som naturligtvis är helt regelvidrigt.

Putin dikterat kraven

Det uppges i den tyska tidningen Bild att det är Ryssland och Putin själva som dikterat kraven som Fifa nu uppges ha accepterat. Ryssland, som trots mycket hård kritik från alla i den demokratiska världen, står värd för stora fotbolls-VM nästa år, arrangerar då också traditionellt mini-VM året innan, redan nu i juni. De flest länder som kvalificerat sig till VM deltar också i detta mini-VM, trots att det förstås inte har samma höga status, och trots att matcherna i många fall mer liknar träningsmatcher än riktiga tävlingsmatcher. Hur som helst, många nationer kommer dit, inte minst Tyskland som nästa år ska försvara sin VM-titel. Tyska journalister kan självfallet inte acceptera sådana skrivningar i avtalen som nu läckt, liksom inga andra journalister heller från den demokratiska världen.

Ingen fullständig bild

Skulle man acceptera att skriva på ett sådant avtal skulle all journalistik inriktad på att beskriva det riktiga Ryssland, det tudelade samhället som råder där mellan människor som har allt i överflöd och människor som inget har, att beskriva samhället som sägs vara kommunistiskt men där några få privata bolag och personer äger det mesta, och där yttrandefrihet alltför ofta betyder fängelse, förbjudas. Istället skulle alla journalister bara vara tillåtna att vistas vid fotbollsarenorna och vid spelargångarna, för att inte bryta mot avtalet. Att Ryssland försöker sig på att tysta och kväsa journalister och yttrandefrihet är en av anledningarna till att landet blivit häftigt ifrågasatt som arrangörsland, men där Fifa, trots mycket hård kritik, ändå valde att behålla landet som arrangör för VM 2018, är inte förvånande. Det är snarare bara vad man kan förvänta sig.

Beklämmande val

Men problemet är Fifa, som borde lärt sig lite efter de senaste årens våldsamma turbulens när det gäller allt från val av arrangörsländer till ledare inom organisationen och inte minst den mycket utbredda korruptionen. Att Fifa i det läget väljer att vandra vidare på denna smutsiga väg är beklämmande. Nu är inte sista ordet sagt i frågan, det uppges att det ska vara ett möte den 9 maj då pressackrediteringar och annat ska diskuteras. Då kommer Tyskland kräva förändringar. Jag hoppas att alla andra länder med demokratiska styrsätt gör detsamma. Allt annat än att det inte blir ett avtal där den fria journalistiken kränks, vore förödande.

Hoppas på Karl-Erik

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson har ju blivit invald i Uefas exekutiva kommitté. Jag hoppas Karl-Erik kan bli samma starka och tydliga förgrundsfigur som Lennart Johansson var en gång i tiden, även om han verkade i Fifa. Det betyder att man står upp för svenska grundvärderingar som yttrandefrihet, demokrati, fri press. Och man gör det högljutt och tydligt, och man blir också i vissa sammanhang obekväm, men man står ändå fast vid sina åsikter. En sån röst i fotbollsvärlden längtar jag efter.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.