Hur ofta är det inte rent spel?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Är det inte märkligt att idrotten drar till sig fiffel och båg. Att det finns personer som vill tjäna en extra hacka på att tillfälligt ändra regler, för att en nation, eller en idrottsutövare, ska kunna få större framgångar än vad talangen egentligen borgar för.
Kan vi åskådare lita på att det verkligen är rent spel, att villkoren är ärliga? Ibland blir vi betänksamma, då det förekommer för mycket fixande bakom idrotten. Foto: TT

 

I närtid finns förstås inte bara Fifa, även om mycket just nu faller tillbaka på det internationella fotbollförbundet. Då pratar vi inte bara Blatter och Co, utan också det faktum att herrarna inte spelade helt schysst när det gällde hur damlagen lottats i det VM.

Publik, reklam - och pengar

Det skedde med syfte att hemmanationen Kanada ska komma långt, vilket renderar större publik, mer reklaminkomster och därmed mer pengar. Samma sak gäller Brasilien, där märkliga turer egentligen bäddade för att laget skulle utmana Tyskland om VM pokalen inför OS nästa år, men där talangen faktiskt inte räckte till.

Regelförändringar skapades för att bädda för lag där talangen inte varit tillräcklig, men där visionen om pengar var viktigare än sportslig rättvisa. Att Sverige drabbades av Fifas lekstuga är bittert, men å andra sidan, den svenska talangen var inte större än den åttondelsfinal där laget åkte ut.

Att Ryssland fortsätter att hota sina grannländer med vapenmakt, har fått EU att reagera, och exporten dit stryps. Samtidigt finns länder som Frankrike, som inte vill vara med på bojkott utan mer än gärna fortsätter exportera sina vapen till denna machonation.

Bra skäl, egentligen

Rysslands svar på den minskade mängden matvaror är att dra ner på det finansiella planen för fotbolls-VM 2018, ett av de två arrangemang som de facto ligger bakom hela cirkus Blatter och Fifa-karusellen.

Ryssarnas agerande skulle kunna vara anledning att ta tillbaka värdskapet...

Många i min generation kommer ihåg hur forna tiders styrande i den alpina cirkusen ständigt ändrade regler  för att inte Ingmar Stenmark skulle kunna fortsätta att vinna i sin totalt överlägsna stil.

Vi som tror på ärlighet

Och Uppdrag Granskning kunde på nationell bas konstatera hur fotbollsklubben Qviding tack vare den "goa göteborgsandan" kunde fiffla till sig miljoner i aktivitetsstöd  på fejkade idrottssamlingar.

Och då ska vi inte glömma alla dopade stjärnor, alla mutade talanger och ledare, allt det dolda som vi inte ser, men förstår finns, där bakom skynket.

Det är faktiskt extremt trist att idrottens värld allt mer liknar politikens. Man säger en sak, men gör en helt annan. Ett löfte är inget värt, man kan alltid kompromissa bort både det ena och det andra.

Och kvar står vi, de fintade, de som faktiskt tror på det goda och det ärliga uppsåt som, åtminstone inledningsvis, nån gång i början på karriären, ändå måste ha varit ett målsnöre för de som ger sig in i idrottens och politikens förtrollade värld.

Vi vill nog gärna fortsätta tro på det goda och det rättvisa. Men. Det blir allt svårare.

Cecilia Giertta

fojy (inte verifierad)

fre, 2015-06-26 21:17

1. "Att Sverige drabbades av

"Att Sverige drabbades av FIFA:s lekstuga" är helt fel eftersom Sveriges drabbades av Pia Sundhages lekstuga. Hade Sverige gjort det vi skulle så hade vi kommit tvåa i gruppen. Då hade vi tagit Australiens plats i slutspelsträdet och fått möta Brasilien. Hade vi besegrat dem så hade Japan väntat i kvarten. Tyskland hade vi fått möta först i finalen. FIFA:s "lekstuga" gynnade alltså Sverige - men vi tog den inte. Beträffande Stenmark så ville FIS (även om vi skyllde på WC-generalen Serge Lang, som faktiskt var en stor Stenmarkvän) ha en cup som levde och som inte avgjordes före jul. Något som även vi skulle hållit tycket, om det nu inte hade gällt en svensk. Stenmark dominerade teknikgrenarna slalom och storslalom medan störtloppsåkarna (alpinsportens formel 1 och den som väckte mest uppmärksamhet och popularitet) var chanslösa. Därför införde man ytterligare en fartgren (super G) så att det blev vardera två teknik- respektive fartgrenar. Det skulle ge en mer rättvis bild av vem som egentligen var världens främste alpin-åkare.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.