Men fotboll var ju lockande...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Nej, jag tänker inte gå på allsvensk fotboll i år. Inte på Tele2 Arena, inte på Friends, eller Ullevi eller i Borås.
Rök, väntan, tålamod, nej, det här förstör stämning på arenorna. Foto: TT

 

Fotbollsäsongen brukar vara underbar; vår och kulan i luften, friskt och fräscht. Men det händer för mycket som inte har med fotboll att göra.

Det beror inte på transporter, eller uteblivna sådana. Det beror inte heller på att fotbollsvärdarna inte kan hålla koll på säkerheten, att arrangörer på moderna arenor som Tele2 och Friends inte fattar att sportjournalister arbetar när de är på matcherna. Inte det heller, fast det gör mig otroligt förbannad när jag läser och inser att gamla kolleger behandlas som utbytbara i en så genomkommersialiserad värld, att deras väl och ve helt glöms bort.

Jag menar, inte ens sitta avskärmade från den övriga publiken, det är ju vettlöst, och skulle inte ens vara en ide hos någon annan arrangör och arbetsplats. Jag menar, tänk att gå på en konsert, och dirigenten skulle stå bland publiken.

Vänta, vänta, vänta...

Men nej, mitt beslut beror faktiskt inte enbart på det heller.

Utan det beror, helt enkelt, på att jag inte har tid.

Jag har inte tid att vänta på att matchen ska börja, uppskjuten och försenad av bengaler och rök.

Jag har inte tid att sitta och vänta på att matchen ska fortsätta, när röken äntligen är på väg ut genom de små hålen i taken med undermålig ventilation.

Jag har inte tid att vänta på att matchen ska ta slut, för att sen slåss om utrymme i evinnerliga köer ut från arenan i små trappor, genom trånga portar, och nya köer i trafiken.

Får duga med TV:n

Nej, jag stannar kvar hemma och tittar framför tv:n istället. Då kan de evinnerliga uppehållen på grund av bengaliska eldar och andra idiothändelser fyllas med annat; vettigare saker än att vänta; läsa en bok, kolla nyheter eller varför inte umgås med någon när och kär.

Att sitta på en stenhård stol på en arena utan frisk luft är nämligen inte min dröm när det gäller att se på levande fotboll.

Annars brukar fotbollsäsongen vara underbar; vår och kulan i luften, friskt och fräscht, gräset alltid ett problem men kunde nog lösa sig, och matcherna var alltid slut när de skulle vara där; 2x45 minuter med 10 (15) minuers paus.

Nu är det effektiv tid, tillägg i varje halvlek och så dessa bengaler!! Ja jag vet att många tycker det är underbart med bengaler, att det är spännande och tufft, eller vad det nu är frågan om. Men allvarligt talat, vill man leka med elden kan man väl vänta till Valborg, eller varför inte hjälpa nån släkting med att elda fjolårsskräpet på tomten? Där gör ju elden ändå nytta. Men leka pyroman på en idrottsarena är ju så förbaskt meningslöst och barnsligt så man blir förvånad. Varför? Jag menar det verkligen. Varför?

Den festen kan man vara utan

Ja, Björn Eriksson, jag vet att du var positiv till det. Festlig inramning. Men varför?

Och sen, när domaren inte kan blåsa igång matchen för det är rök i hela den förbaskade arenan som ju är så modäääärn så röken inte kan blåsas ut för man får inte öppna taken helt för då bråkar supportrarna för att deras ramsor inte kan höras. Ja då skanderar hejaklackarna "domarjävel". När det är klacken själv som skapat röken och därmed förseningen.Men hallå.Liksom.

Så nej. Tyvärr. Jag ser barnbarnen spela utomhus på grusplaner istället. Och tittar på allsvenskan på tv. Garanterat rökfritt. Och säkert.

***

För övrigt 1.Powerbreaks i SHL. Det var länge sen idrotten stod i fokus i matcherna.

Cecilia Giertta

Robert G Hernadi (inte verifierad)

tis, 2016-04-26 15:30

1. Jag håller fullständigt med

Jag håller fullständigt med krönikören. Internationellt verkar man slippa detta elände oavsett nivå. Själv föredrar jag numera BP:s hemtrevliga fotbollsmatcher, mer eller mindre publik på visserligen lägre prestationsnivåer, men ändå äkta fotbollsupplevelser.! Resten av utbudet finns som sagt bekvämt på TV!?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.