Idrotten behövs mer än någonsin

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

En hoppsnurr i luften som segergest. Barn som skriker ut sin glädje och gör high-five. En ledare som kramar om och säger ”Bra passning, du såg att det gjorde det möjligt för henne att göra mål-bra teamwork!”. 

Det är glädjen och gemenskapen i gruppen eller laget, utmaningen och nerven i tävlingen och känslan att spränga sina gränser som gör att idrott engagerar så många. 

 

Vi vet att föreningsidrotten gör befolkningen mer aktiv, minskar stillasittandet och bidrar till att minska hälsoklyftorna. Men vad händer med en folkrörelse när ett virus slår till? När den där vanliga träningen inte kan tränas eller tävlingen ställs in som man tränat så länge för? Vad händer när mötesplatsen inte längre finns där? Vad händer i samhället när vardagen för medborgarna inte fylls med meningsfull fritid?

Vi vet också att föreningsidrotten skapar nätverk och bygger broar över gränser, att gemenskapen och tillhörigheten skapar ett skydd mot psykisk ohälsa. Att det kan leda till minskade kostnader för ohälsa, brottslighet och så vidare. Men också det som kanske är allra svårast att mäta– idrotten som ett samhällskitt.

Idrottsrörelsen är en av de största folkrörelserna med 3,3 miljoner medlemmar. Vi vill bidra till att sluta ohälsoklyftorna i Sverige. Mellan stad och land, mellan rik och fattig, mellan inrikes och utrikes födda, mellan personer med och utan funktionsnedsättning. 

Vi vill - och kan så mycket

Nio av tio barn är med i en idrottsförening under sin uppväxt, men alltför många slutar allt för tidigt. Vi vill att fler rör sig mer. 78 procent av tjejerna och 56 procent av killarna i 10-15 års ålder når inte de rekommenderade nivåerna av daglig fysisk aktivitet. Genom en förstärkt rörelsesatsning i skolan för alla ska vi nå fler och framförallt de som inte naturligt hittar till idrottsföreningen. 

Vi vill skapa rörelsepauser, utveckla miljön i skolan, fler rastaktiviteter, fler aktiva lektioner och samverkan med fritids för att fler barn och unga ska hitta glädjen i att röra på sig och att fler hittar till idrottsrörelsen. Det finns så mycket som vi vill. Men vad händer när allt ställs på sin spets? 

Det absolut viktigaste nu är att bekämpa pandemin. Idrottsrörelsen gör vad den kan genom att förändra sina träningar, ställa in tävlingar med mera. 

Allt enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Jag nås av fantastiska initiativ från runt om i landet. När den egna idrotten inte kan utövas som vanligt går man ut i skogen och tränar kondition, styrka eller vissa står till och med på händer och gör en frivolt från en sten. Allt verkar möjligt och det gör mig riktigt stolt. 

Flera föreningar erbjuder sig att hjälpa de äldre med att handla mat eller hämta mediciner. När träningen för pensionärerna som är i riskgrupp ställs in gör man träningspass digitalt så att de kan träna hemma. En del pass avslutas med fika, det digitala slår igenom och vi bidrar till att bryta isoleringen och ensamheten för en stund.

Föreningsidrottens stora värde

Polisen vädjar till oss att hålla igång vår verksamhet då de vet vad sysslolösa ungdomar kan leda till. 

Vår verksamhet i idrottssvaga områden där det kanske spelar än mer roll att vi finns kvar där trångboddheten är stor, oron över ett förlorat jobb är påtagligt och där vi vet att det spelar roll att våra ledare delar ut material på andra språk och finns där på eftermiddagarna och kvällarna.

Vi är övertygade om att föreningsidrotten, liksom det svenska föreningslivet i sin helhet, har en viktig roll att spela även i framtiden. Innan krisen mötte jag några ledare som sa att tänk om idrottsrörelsen skulle strejka en dag, om vi skulle stå helt still, då skulle samhället se vilken enorm kraft vi är. 

Jag tror att samhället upplever idrottsrörelsens kraft under denna Corona-kris. Vi behövs mer än någonsin. Tack alla ni fantastiska ledare som bidrar till att göra Sverige ännu bättre.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.