Här måste idrotten gå samman

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att idrottsrörelsens röst under pandemin varit tydlig och fått stort utrymme är inte en tillfällighet och det har jag skrivit om tidigare. Jag är stolt över idrottsrörelsens gemensamma ansträngningar under den kris som vi hoppas att vi nu verkligen är på väg ut ur. 

När utredningen om åtgärder mot matchfixning och olicensierad spelverksamhet presenterade sitt betänkande i dagarna rimmar förslagen mycket väl med det vi framfört under utredningens gång. 

Det är inte heller en tillfällighet. Utredningen föreslår bland annat att ett idrottsförbund som misstänker brott mot idrottens matchfixningsreglemente ska kunna begära att spelbolagen kontrollerar dessa misstankar mot sin data. 

Spelagen måste också agera

Vidare föreslås skarpare krav på spelbolagen att dela information till Polismyndigheten och Spelinspektionen vid misstänkt matchfixning. Sammantaget innebär det skarpare verktyg för att tillsammans komma åt matchfixarna. 

Matchfixning är ett av de största hoten mot tävlingsidrotten. Arbetet mot matchfixning är också ett utmärkt exempel på när idrottsrörelsen identifierar ett gemensamt problem går samman med en tydlig agenda och en röst trycker på politiken för förändring.

idrotten har gjort en rad åtgärder mot matchfixning som gemensam kunskapsuppbyggnad via utbildningar som alla idrotter kan använda, gemensam visselblåsarkanal, stödfunktioner mellan förbunden och från Riksidrottsförbundet. Vi har tillsammans haft dialog med många aktörer som regeringen, Polisen, Spelinspektionen och spelbolag. 

Vi är lyssnade på när det gäller vår kunskap om matchfixning och vilka verktyg som saknas för att bekämpa problemet. Vi är lyssnade på eftersom vi talar med en gemensam tydlig och klar stämma. 

Når effekt om vi samarbetar

När vi står inför eller i en kris som hotar vår egen existens går idrottsrörelsen samman – såsom vi gjort vad gäller exempelvis arbetet mot matchfixning och så som vi gjort under coronakrisen. 

Stora förbund måste ta ansvar för små, beslut från Riksidrottsmötet och Riksidrottsnämnden måste accepteras och folkhälsosatsningar innebära att vi måste göra annat och annorlunda än vi gjort tidigare. Kort sagt Strategi 2025 måste gälla oss alla. 

Men jag märker tendenser till att vi blir navelskådare och det är något som verkligen är ett hot mot vår trovärdighet och i förlängningen mot vår existens som rörelse. Det finns krusningar i rörelsen som tänker egoistiskt först – det är i och för sig något som alla behöver göra – men utan att sedan vilja lyfta blicken och även ta det ansvar för helheten som alltid är ett måste i en folkrörelse med en sådan mångfald av förutsättningar och verksamheter som idrottsrörelsen är. 

Matchfixning är en del av arbetet för rent spel inom idrotten. Här precis som i alla delar handlar det om att alla i idrottsrörelsen – och framför allt vi inom idrottsrörelsen som är valda att företrädare – måste vara föredömen och stå upp för våra värderingar, stå stadigt för värderingar, regler och system även när det blåser – ja till och med när det stormar. 

Det är först då vi gemensamt är den starka kraften vi behöver vara – i med och motgång för ett starkare Sverige med världens bästa idrott. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.