"Nanne" har en managerroll

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
"Just idag är jag stark, Hammarby, Hammarby, Hammarby" varvades med "Åh, Nanne Bergstrand, åh Nanne Bergstrand, åh Nanne Bergstrand". Vad annars?
Jo, han kunde släppa loss ändå, lite grann och mycket kontrollerat, efter att hans lag hade vunnit och målet var uppfyllt. Foto: Anders Wiklund, TT

 

Vid tolv på söndagen var entrékön till Hammarbys stamställe Kvarnen nästan ute på Götgatan och nu nio timmar senare är det fortfarande kö.

Bengalerna lyser upp söndagskvällen och hade inte det inte sjungits och skanderats, "Just idag mår jag bra", kunde man tro att det var nyårsafton. Stunden på Söder bjuder på starkare stämning än både jul- och nyårsafton ihop!

Finns det något liknande?

Så många halsdukar och gröna inslag som jag sett på Tele2 Arena under dagen saknar motstycke. Finns det något liknande i hela den stora sportvärlden?

Kanske NHL, där tom äldre män har favoritlagets matchtröja.

Nej, säger min bänkgranne, men i Sydamerika gäller samma supportbeteende hos vissa fotbollslag. Jag säger inte emot honom eftersom han varit där flera gånger på sistone.

Det var också frapperande att se det stora inslaget av kvinnor och barn i publiken på Tele2 Arena.

I Hammarbyland

Under hela söndagen har jag rört mig i områdena kring "Bajens kärna" vid Medborgarplatsen,runt hotell Malmen och krogarna Kvarnen, Gröne Jägaren, Honey Honey, Pelikanen med flera. Jag har sökt svar på frågor runt den gröna rörelsen på söder.

Något speciellt måste det vara när Hammarby Fotboll drar störst publik i hela Norden!

Är det kanske tillgången på krogar och öl som löser upp den stele och formelle svensken? Som innebär att kramar, sång och glädje visas mer än någonsin. Den öppenheten och ödmjukheten är vi inte vana vid!

Men jag själv har noterat det, under dagen och kvällen har jag sett många påverkade personer. Dock inte en enda full person.

De lyser, men det finns en speciell

Lagkaptenen Kennedy Bakircioglu gör ett bländande frisparksmål, slår två dåliga straffar, en räddas och en går in, spelar fram backen Michael Timisela vid 4-0 och slår alla hörnor och frisparkar. Han försöker tom att skruva en hörna direkt i målet.

I det rörliga spelet ute på plan är det den konstruktive fyrbacksspelaren Stefan Batan och kraften på mittfältet, Johan Persson, som styr. Vad imponerande Johan Persson var i sitt arbete och passningsspel i den nervdallrande första delen av matchen!

Men över allt lyser Nanne Bergstrands tränarögon.

Konsekvent och krävande

Han är tillräckligt framgångsrik för att vara konsekvent och krävande. Vill han utöka träningen, gör han det utan att tvivlarna får en chans att få gehör för sina invändningar.

När han kräver att passningarna skall gå snabbare, vet Nanne att risken för bolltapp och kontringar ökar. Men det garderar han med ökad löpskicklighet och snabbare hemjobb.

När uppvärmningen sker står han stadigt still som en småländsk fura och följer övningarna.

När det blir lite stimmigt med Jönköpings målvaktsutvisning finns han där som övervakare, färdig att ingripa om så krävs.

Lugna, trygga rörelser

Vid 2-0 till hemmalaget och en tredjedel av matchen kvar, ligger några Bajenspelare med kramp, Tele2-arenan kokar, alla vet att nu har vi den stora chansen till det stora Återtåget.

Lagkaptenen Kennedy står vid Nanne och snett bakom honom finns den rörlige kaptenen på plan, Johan Persson. 

Båda kaptenerna ser ut att undra: ”Pappa, vad gäller nu?”

Vilken trygghet och förtroende Nanne sänder ut med sina lugna, avvaktande rörelser. Han viftar inte med några armar som någon öländsk väderkvarn han ser på sina promenader när han är hemma. 

Han stortrivs

Bergstrand har heller inte en enda huvudvridning i sökandet efter något nytt. Han har sett tillräckligt för att veta vad han han gör i nästa steg.

Tränare Nanne Bergstrand är en auktoritet. Och han verkar att stortrivas i rollen.

Ibland tror jag att han driver lite lagom med oss som på avstånd lyssnar. Han är ganska medveten om att våra mellanhänder, journalisterna, inte har kompetens att ifrågasätta honom.

När Nanne Bergstrand i höstas blir tillfrågad om vem han förordar som ny sportchef i Hammarby rekommenderar han Mats Jingblad från Halmstad. Själv kommer Nanne från Markaryd. De kan varandra sen en herrans massa år.

I en managerroll

När Nanne vill ha in en beteendevetare ibland lättpåverkade spelare blir förslaget Anders Friberg som han jobbat ihop med i Kalmar FF. Optimistiske, lättsamme Friberg är en bra kontrast till den ibland lite för allvarstyngde Nanne.

En biträdande tränare behövs. Hur går den rekryteringen till tror ni? Är Nanne Bergstrand inblandad?

Klart han är. Och snart tillsätts Patrik Hansson, barnbarn till forne legendariske Österledaren Stig Svensson.

Varför nämner jag detta? 

Svaret är helt enkelt att tränaren Nanne Bergstrand vet vad han vill ha för ledare runt omkring sig och han är så stark att han får igenom det. Han intar en managerroll och lite till.

Han vet precis

Utanför hotellfönstret hör jag fortfarande, klockan börjar närma sig midnatt:

"Just idag är jag stark, Hammarby, Hammarby, Hammarby"

Varvat med: "Åh, Nanne Bergstrand, åh Nanne Bergstrand, åh Nanne Bergstrand"

Årets tränare i svensk fotboll är Nanne Bergstrand!

Han har med obändig fasthet, stor listighet och förtroendeskapande beteende lett hela Hammarby rätt redan premiärsäsongen.

Säkerligen har han klart för sig redan nu vilka  spelare, strategi, resurser som behövs för att nästa säsong kunna vara med och slåss i toppen. Han vet vad han vill och hur han ska komma dit. 

Curt Einarsson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.